Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ειδική αγωγή αφετηρία εξελίξεων στην επιστήμη και στην πράξη
(2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής: 15-18 Απριλίου 2010)

Offer
Οι πρόσφατες κοινωνικο-πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες και οι συνακόλουθες ασύλληπτες επιστημονικές εξελίξεις και ανακατατάξεις (π.χ. η διεύρυνση της γνώσης, τα θετικά και αρνητικά επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η αύξηση του πληθυσμού, ο άκρατος ανταγωνισμός, η ισχυροποίηση του ατομικού έναντι του συλλογικού, η επέκταση των ορίων διαβίωσης, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, της γενετικής και των νευροεπιστημών, η αμφισβήτηση των πανανθρώπινων αξιών, κ.ά.) οδήγησαν επιτακτικά στην ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης, ενός νέου όρου, του "Καθολικού Σχεδιασμού", για την διευκόλυνση της ατομικής και της κοινωνικής ζωής των πολιτών.

Στο χώρο της εκπαίδευσης, ο Καθολικός Σχεδιασμός, αποτυπώνεται και υλοποιείται στο "σχολείο για όλους" (ενιαίο σχολείο). Η νέα τάση της συνεκπαίδευσης αναφέρεται στην προσπάθεια να αναγνωρίζονται οι ατομικές διαφορές του κάθε μαθητή και να αξιοποιούνται κατά την εκπαιδευτικο-διδακτική διαδικασία στο πλαίσιο της ενιαίας σχολικής τάξης. Έτσι διαγράφεται και επιβάλλεται μια τάση για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και όσμωση της ειδικής και της γενικής εκπαίδευσης, με στόχο τη δημιουργική ενοποίησή τους.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα και η αφορμή η Ειδική Αγωγή να προσφέρει και να ανταλλάξει θέσεις, αξίες, επιτεύγματα με τη Γενική Εκπαίδευση. Με αφορμή την ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολεία γενικής αγωγής, η γενική εκπαίδευση συνολικά μπορεί να εμπλουτισθεί μέσα από κοινά ερευνητικά προγράμματα, που απαιτεί η νέα τάση, με νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία (π.χ. Διαφοροποιημένη Διδασκαλία) με νέους ευαισθητοποιημένους επιστήμονες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με νέες οργανωτικές-διοικητικές και σύγχρονες επιστημονικές υποδομές.

Παράλληλα ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της Ειδικής Αγωγής βοηθά στη διάχυση των ερευνητικών δεδομένων από τον ένα επιστημονικό κλάδο στον άλλο με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των στρατηγικών και των τεχνικών εκείνων οι οποίες είναι απαραίτητες για την απόκτηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση των στάσεων που απαιτούνται από τη σύγχρονη κοινωνία.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Εισηγήσεις

- Θοδωρής Σταματάκης, Αγγελική Γενά, "Τα λάθη στην αφαίρεση κατά την εκτέλεση της πράξης της διαίρεσης από μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά"
- Αδριανός Γ. Μουταβελής, "Πανελλήνιο ερευνητικό πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Οι μαθητές με εδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στην κοινή τάξη"
- Φωτεινή Πολυχρόνη, Αλέξανδρος - Σταμάτιος Αντωνίου, "Αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις μαθησιακές δυσκολίες"
- Δημήτρης Αργύρης, Σταυρούλα Πολυχρονοπούλου, "Μαθητές του γυμνασίου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά και τμήματα ένταξης"
- Στεργιανή Γκιαούρη, Αναστασία Αλευριάδου, "Ανίχνευση επιτελικών λειτουργιών αναφορικά με την παραγωγή και επεξεργασία του γραπτού λόγου σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες"
- Γεωργία Γεωργαλά, Ελένη Ζέγλη, Σουζάνα Παντελιάδου, "Μαθησιακές δυσκολίες και μαθηματικά: κατανόηση κλασμάτων"
- Αθανάσιος Δαβούδης, Σουζάνα Παντελιάδου, "Προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις κατ΄ οίκον εργασίες μαθητές με και χωρίς μαθησιακές δυσκολίες"
- Σουζάνα Παντελιάδου, Αναστασία Χιδερίδου - Μανδαρή, "Μαθησιακές δυσκολίες και εκπαιδευτικοί: εμπειρίες γονέων"
- Γεώργιος Δ. Σιδερίδης, "Μπορώ να πραγματοποιήσω έρευνα στις μαθησιακές δυσκολίες με 20 συμμετέχοντες ενώ χρειάζομαι 200; Προσομοίωση πληθυσμιακών παραμέτρων με τη μέθοδο Bootstrap"
- Σ. Παπαϊωάννου, Αγγελική Μουζάκη, Γεώργιος Δ. Σιδερίδης, Παναγιώτης Σίμος, "Η ανιχνευτική δοκιμασία μαθησιακής επίδοσης (ΑΔΜΕ) για μαθητές του δημοτικού"
- Αναστασία Αλευριάδου, Ελένη Γρίβα, Ξανθίδου Πηνελόπη, "Διερεύνηση στρατηγικών στη γραπτή έκφραση δίγλωσσων μαθητών με δυσκολίες στο γραπτό λόγο"
- Μαρία Χ. Δροσινού, "Η ξένη γλώσσα και η διαχείρισή της από φοιτητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία): διαχρονική μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών"
- Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Φαίη Αντωνίου, Ανδριάνα Καραγιάννη, "Η σημασία του προσανατολισμού στον στόχο για την αλλαγή στην επίδοση και το ενδιαφέρον: μια εμπειρική μελέτη για τη γραπτή έκφραση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες"
- Τιμόκλεια Ζαχαρόγεωργα, "Μείωση του άγχους σε παιδί με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες με την ανάπτυξη της θετικής σκέψης"
- Θεοδώρα - Ντορέττα Αστέρη, "Αναθεωρώντας τον παιδαγωγικό σχεδιασμό εξ΄ αφορμής των μαθησιακών δυσκολιών"
- Νικόλαος Μελισσουργός, Μαρία Τσαρούχη, "Δυσλεξία, θεωρητική και εννοιολογική προσέγγιση - Μελέτη περίπτωσης"
- Μαρία Δημακοπούλου, "Στρατηγικές παρεμβάσεις στη δυσλεξία"
- Αντώνης Αθανασάκης, "Αντιλήψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές των εκπαιδευτικών ως προς τους δυσλεξικούς μαθητές"
- Αναστασία Κατσούγκρη, "Ο ρυθμός και η αίσθηση του χρόνου για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες"
- Μαρία Κούτρα, Αλεξάνδρα Μπάτσου, "Μαθησιακές δυσκολίες: θεωρητική προσέγγιση - Μελέτη περίπτωσης"
- Κωνσταντίνος Μπληζιώτης, Γιώργος Παπαναστασίου, "Εφαρμογή λεξιλογικών δραστηριοτήτων με σκοπό την εκμάθηση των μερών του λόγου σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και επέκτασή της στην βελτίωση της ορθογραφίας - Μελέτη περίπτωσης"
- Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, Κωνσταντίνος Κεραμάρης, "Μαθησιακές δυσκολίες στα μαθητικά-δυσαριθμήσια. Διαγνωστικές προσεγγίσεις, πρακτικές ασκήσεις διδακτικών παρεμβάσεων"
- Ιάκωβος Καλαμαρτζής, Κατερίνα Καλαμαρτζή, "Η περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες"
- Ελένη Μορφίδη, Ειρήνη Μάμαλη, "Η σύνδεση προφορικού και γραπτού λόγου σε φτωχούς και κανονικούς αναγνώστες"
- Κωνσταντίνος Α. Δαραής, "Η αντιμετώπιση των δυσκολιών επίλυσης μαθηματικών λεκτικών προβλημάτων μέσω της διδασκαλίας αναλυτικών μεθόδων επεξεργασίας και της οργάνωσης των μαθητών σε ομάδες"
- Ειρήνη Καρβέλη, Παναγιώτης Κολτσίδας, Νικόλαος Δεληγιάννης, "Η εκδήλωση της μοναξιάς στο σχολείο σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες"
- Βασιλική Ράπτη, Στάθης Πετράκης, "Αγχώδεις διαταραχές σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες"
- Μαρία Ζαχαροπούλου, Βασιλική Ιωαννίδη, "Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές με δυσκολίες μάθησης. Ένα διδακτικό παράδειγμα"
- Ζωή Κρόκου, Εμμ. Κολιάδης, "Από τη λέξη... στην πρόταση... στο κείμενο. Ανάπτυξη ενός εργαλείου ανίχνευσης των αναγνωστικών δυσκολιών"

Προβλήματα συμπεριφοράς
- Βασιλική Φελούκα, "Εκφοβισμός / θυματοποίηση μεταξύ μαθητών: εντοπισμός και αντιμετώπιση (εκπαιδευτικές παρεμβάσεις)"
- Ευδοξία Σακελλαροπούλου, "Απείθαρχοι μαθητές στο σχολείο. Η διαταραχή των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον"
- Δημήτρης Αναστασίου, Τρύφων Μαυροπαλιάς, "Επιθετική συμπεριφορά και εκφοβισμός στο σχολείο: τρεις μελέτες περίπτωσης"
- Παναγιώτα Βογιατζόγλου, Ευαγγελία Γαλανάκη, "Η ζωή στη σχολική τάξη των παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς"
- Μαλαμώ Δημητρίου, Λάμπρος Σταύρου, "Τεστ πρώιμης ανίχνευσης της διαταραχής ελλειματικής προσοχής / υπερκινητικότητας παιδιών 4-6 ετών (ΤΕΠ-Υ 4-6)"
- Βασιλική Μάλαμα, "Στάσεις και απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το συστηματικό δικτυακό εκφοβισμό (Cyberbulling)"
- Χ. Πασχάλης, Κ. Παπουτσάκη, Μ. Τριβέλα, "Προβλήματα συμπεριφοράς και αυτοαντίληψη σε μαθητές δημοτικού σχολείου"
- Κωνσταντίνα Δ. Κάπαρη, Πήλιος Δ. Σταύρου, "Εκφοβισμός και θυματοποίηση στο γυμνάσιο: ο ρόλος της σχολικής κοινότητας"

Συμπόσιο: Η Διαφοροποιημένη διδασκαλία αφετηρία για ένα σύγχρονο σχολείο

- Αδριανός Γ. Μουταβελής, "Η χαρισματικότητα ως πεδίο εκπαιδευτικής πρόκλησης. Η πρόταση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας"
- Ζωή Κρόκου, "Εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης και βελτίωσης της αναγνωστικής κατανόησης"
- Πέτρος Ορφανός, "Η ευελιξία ως βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής πράξης στην εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας"
- Γιάννης Κοσμόπουλος, "Ο συνεργατικός ρόλος των γονιών σχετικά με την υποστήριξη της διαφοροποιημένης διδασκαλίας στο σύγχρονο σχολείο".


Σημείωση: Σε συνεργασία με τον Τομέα Παιδαγωγικής του Φ.Π.Ψ. Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α.

24χ17 εκ., 479 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 3 από 4
ISBN Set: 960-333-679-3
ISBN13 Set: 978-960-333-679-2
Ταξινόμιση DDC: 371.9 (Ειδική αγωγή)
ISBN: 978-960-333-681-5
ISBN (10ψήφιο): 960-333-681-5
Βάρος: 0.755 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
23.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.71
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, είναι Διδάκτωρ Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Manchester της Μ. Βρετανίας. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει διδάξει γνωστικά αντικείμενα της ειδικότητάς του σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πανεπιστημιακά τμήματα καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Σουζάνα Παντελιάδου έκανε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα και εξειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή - Μαθησιακές Δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και εργάσθηκε ερευνητικά. Στην Ελλάδα εργάσθηκε για 12 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία 5 χρόνια είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση και εξειδίκευση εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των αναγνωστικών δυσκολιών στο δημοτικό και στο γυμνάσιο καθώς επίσης και τις προσαρμογές της διδασκαλίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη μάθηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας του βιβλίου "Μαθησιακές Δυσκολίες και Εκπαιδευτική Πράξη: Τι και Γιατί".

Η Φωτεινή Πολύχρονη είναι ψυχολόγος, λέκτορας του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester της Μ. Βρετανίας, απ΄ όπου έλαβε Μaster στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Ειδική Αγωγή και στη συνέχεια Διδακτορικό Δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί σε πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και σε σχολεία στη Μ. Βρετανία σε θέματα που αφορούν την πρώιμη ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών, τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συνδέονται με τις δυσκολίες μάθησης και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης στο σχολείο. Από το 2001 διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και το έργο της έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, με κύριο έργο την εκτίμηση δυσκολιών και τη μαθησιακή και ψυχολογική στήριξη παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Επίσης, συντονίζει προγράμματα επιμόρφωσης γονέων και παιδαγωγών προσχολικής εκπαίδευσης σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του παιδιού.

Η Σταυρούλα Πολυχρονοπούλου είναι Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.