Εισαγωγή στις επιστήμες αγωγής
zoom in
37.00€ -22% 28.86€

Οι Επιστήμες Αγωγής συνιστούν ένα νέο επιστημονικό πεδίο με πολυεπιστημονικό χαρακτήρα και πολύ διαφορετικές, αλλά ενδιαφέρουσες, μορφές σκέψης από το φιλοσοφικό στοχασμό ως την πιο αυστηρή μορφή επιστημονικής έρευνας.

Η προβληματική αυτή αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του ανά χείρας συλλογικού έργου, που είναι καρπός συνεργασίας πολλών ακαδημαϊκών, ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

Όπως, στον πρόλογό του, τονίζει ο καθηγητής Gaston Mialaret, "Το πεδίο των Επιστημών Αγωγής είναι κυρίως πολυεπιστημονικό και το σύγγραμμα του Γιώργου Μαυροειδή αποτελεί μια τρανή απόδειξη γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για το στοχασμό ενός μοναδικού συγγραφέα, αλλά για τη συνεισφορά/συμβολή ειδικών, διαφορετικών επιστημονικών πεδίων".

Το έργο αυτό συνδέθηκε, άμεσα, με το ομώνυμο γνωστικό αντικείμενο πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών και φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα έργο αναφοράς για τους φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων και τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, σε θέματα που συνθέτουν το γνωστικό πεδίο των Επιστημών Αγωγής.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Μέρος Α: Οριοθέτηση του πεδίου και εξέλιξη των επιστημών αγωγής
- Παναγιώτης Ξωχέλλης, "Βασικοί επιστημονικοί όροι στις επιστήμες της αγωγής"
- Γιάννης Σαλβαράς, "Εξέλιξη της παιδαγωγικής επιστήμης"

Μέρος Β: Θεωρητικοί κλάδοι των επιστημών αγωγής
- Αιμίλιος Σολωμού, "Ιστορία της αρχαιοελληνικής εκπαίδευσης"
- Σήφης Μπουζάκης, "Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης (1833 έως σήμερα)"
- Δημήτρης Ματθαίου, "Συγκριτική παιδαγωγική: ανάπτυξη, σχολές σκέψης, χαρακτηριστικά, προοπτικές"

Μέρος Γ: Εφαρμοσμένοι κλάδοι επιστημών αγωγής
- Κώστας Χρυσαφίδης, "Προσχολική αγωγή: από τη φύλαξη στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση"
- Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, "Εισαγωγή στην σχολική παιδαγωγική"
- Γιώργος Γ. Μαυροειδής, "Η ανώτατη εκπαίδευση στον 21ο αιώνα"
- Δημήτρης Στασινός, Πολυξένη Παπαχρήστου, "Η ειδική εκπαίδευση"
- Μιχάλης Δαμανάκης, Διονυσία Κοντογιάννη, "Η διαπολιτισμική παιδαγωική προσέγγιση: παρουσίαση βασικών θεωρητικών στοιχείων"
- Γιάννης Σαλβαράς, "Δια βίου μάθηση και εκπαίδευση ενηλίκων"
- Μαίρη Κουτσελίνη, "Το αναλυτικό πρόγραμμα σήμερα: ανάγκη επαναπροσδιορισμού"
- Αθανάσιος Τριλιανός, "Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση της διδασκαλίας: μια εναλλακτική μεθοδολογική προσέγγιση"
- Χρήστος Θεοφιλίδης, "Οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης: ηγετική συμπεριφορά και οι προεκτάσεις της στο ρόλο του διευθυντή σχολείου"
- Μιχάλης Ι. Βάμβουκας, "Μεθοδολογία επιστημονικής παιδαγωγικής έρευνας"

Μέρος Δ: Κλάδοι των επιστημών αγωγής που προκύπτουν από τη συνεργασία με άλλες επιστήμες
- Αλέξης Πέτρου, "Προβολές στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης"
- Ιωάννης Ε. Πυργιωτάκης, "Η κοινωνιολογία της εκπαίδευσης"
- Αχιλλέας Καψάλης, "Παιδαγωγική ψυχολογία: αντικείμενο και μέθοδοι έρευνας"
- Ιωάννης Ν. Κανάκης, "Εκπαιδευτική τεχνολογία: διδακτική των μέσων και ικανότητα επιδέξιου χειρισμού των μέσων πληροφορίας και επικοινωνίας"
- Ελένη Καρατζιά - Σταυλιώτη, Χάρης Λαμπρόπουλος, "Οικονομία της εκπαίδευσης και αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων"

Μέρος Ε: Σύγχρονα θέματα των επιστημών αγωγής
- Γιώργος Ε. Πασιάς, "Ευρωπαϊκή διάστάση στην εκπαίδευση"
- Γιώργος Γ. Μαυροειδής, "Εκπαίδευση για όλους: μύθος ή πραγματικότητα"
- Παναγιώτης Αγγελίδης, Χριστίνα Χατζησωτηρίου, "Συμπεριληπτική εκπαίδευση"
- Γιώργος Γ. Μαυροειδής, Αλέξης Πέτρου, "Η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα: προτάσεις μιας διδακτικής προσέγγισης"
- Γιώργος Γ. Μαυροειδής, Βασιλική Σελιώτη, "Για έναν πολιτισμό ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης"
- Σταμάτης Αλαχιώτης, "Εισαγωγή στη βιολογία της μάθησης και στη νέα βιοπαιδαγωγική θεωρία"

Επίμετρο
- Γιώργος Κοντομήτρος, "Η παιδαγωγός Μαρία Αμαριώτου"

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Συγγραφέας)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Ι. Βάμβουκας (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Ι. Βάμβουκας είναι καθηγητής ψυχοπαιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1985. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Mons Βελγίου και Χ και V Πανεπιστήμιο Παρισίων. Από τη Σχολή Ψυχοπαιδαγωγικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Mons απόκτησε το δίπλωμα της Candidature και από το Χ Πανεπιστήμιο των Παρισίων, ως υπότροφος του ΙΚΥ, τα πτυχία (Licence και Maitrise) στη Γενετική Ψυχολογία και στις Επιστήμες Αγωγής. Υπηρέτησε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μάθηση και διδασκαλία της ανάγνωσης, στην αξιολόγηση των γλωσσικών δεξιοτήτων και στη μόρφωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στο πρόγραμμα "Παιδεία Ομογενών", στο πλαίσιο των δράσεων του οποίου έχει γράψει ή συγγράψει τέσσερα τεύχη-βιβλία με τα αντίστοιχα τετράδια ασκήσεων για τη μάθηση της πρώτης ανάγνωσης και γραφής (παιδιά ηλικίας 5-8 ετών) και ένα τεύχος με τετράδιο ασκήσεων για τη μάθηση και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας σε μαθητές ηλικίας 10-12 ετών, τα οποία εκδίδονται πλέον από τον ΟΕΔΒ. Έχει δημοσιεύσει ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου άρθρα, μελέτες, έρευνες και βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σήφης Μπουζάκης

Σήφης Μπουζάκης (Συγγραφέας)

Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Θεοφιλίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Ματθαίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Δαμανάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Δαμανάκης είναι καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ). Σπούδασε Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία, Ιστορία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας, στη Γερμανία, και απέκτησε τους τίτλους Magister Artium και Doktor Phil. Εργάστηκε επί εξίμισι έτη σε Γερμανικά Πανεπιστήμια και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1985-1994), όπου και χρημάτισε επί πέντε έτη Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος. Από το ακαδημαϊκό έτος 1995/96 εργάζεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου και χρημάτισε Πρόεδρος για δύο έτη, ενώ από το Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Αύγουστο του 2004 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα Μετανάστευσης, Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Δίγλωσσης Εκπαίδευσης, Θεωριών Κοινωνικοποίησης και Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας. Έχει συγγράψει ή και επιμεληθεί είκοσι βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, σχετικά με τα παραπάνω επιστημονικά πεδία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Α. Αγγελίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Γ. Μαυροειδής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Ι. Κωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Καρατζιά - Σταυλιώτη

Ελένη Καρατζιά - Σταυλιώτη (Συγγραφέας)

Η Ελένη Καρατζιά-Σταυλιώτη σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος Master of Arts (Μ.Α.) στα Οικονομικά της Εκπαίδευσης και τον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό του Τομέα Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Institute of Education του University of London. Στο ίδιο Ίδρυμα έχει εκπονήσει και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη σχολική αποτελεσματικότητα με ιδιαίτερη έμφαση την ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Διευθύντρια σχολείου, Σχολική Σύμβουλος, Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-2002). Από το Δεκέμβριο του 2002 υπηρετεί ως Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Τομέα Κοινωνιολογίας και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με γνωστικό αντικείμενο "Εκπαιδευτική Αξιολόγηση".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Λαμπρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου παιδαγωγικών, απέκτησε το Diploma in Education του Institute of Education του University of London και το Master of Arts (Μ.Α.) στην Οργάνωση Σχεδιασμό και Διοίκηση της εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο London School of Economics στον κλάδο των Οικονομικών της Εκπαίδευσης και της Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων, για την οποία του χορηγήθηκε υποτροφία. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης (Ειδικός Σύμβουλος) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αρμοδιότητα σε θέματα Οικονομίας της Εκπαίδευσης και Ε.Ο.Κ. (1990 & 1991-93). Το Δεκέμβριο του 1992 εκλέχθηκε λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Τομέα Κοινωνιολογίας και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με γνωστικό αντικείμενο "Οικονομία της Εκπαίδευσης", στο οποίο εξακολουθεί να υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης

Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης (Συγγραφέας)

Ο Σταμάτης Αλαχιώτης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Εκτός από το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή περιοδικά με κριτές, όπως και σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, έχει γράψει και τέσσερα επιστημονικά συγγράμματα: "Εισαγωγή στη γενετική", "Εισαγωγή στην εξέλιξη", "Βιοηθική", "Διαθεματική και βιοπαιδαγωγική θεώρηση της μάθησης", το τελευταίο σε συνεργασία με την Ε. Καρατζιά-Σταυλιώτη. Επίσης έχει δημοσιεύσει βιβλία για το ευρύ κοινό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Ν. Κανάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαίρη Κουτσελίνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Κοντομήτρος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Κοντομήτρος είναι φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτωρ στην Ιστορία της Εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια. Συνεργάζεται με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Διονυσία Κοντογιάννη (Συγγραφέας)

Η Διονυσία Κοντογιάννη είναι λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1992 αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2002 έγινε διδάκτορας των Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1999-2005 ήταν διαχειρίστρια του ερευνητικού προγράμματος «Παιδεία Ομογενών» το οποίο υλοποιόταν από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) του Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εργάστηκε από το 2005-2008 ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2005 ξεκίνησε να διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης μέχρι το 2009 και από τότε μέχρι σήμερα διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαπολιτισμική παιδαγωγική, τη δίγλωσση εκπαίδευση και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
551
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.926 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση