Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ψυχοπαιδαγωγική της δημιουργικότητας
(Θεωρία και εφαρμογή προγράμματος ανάπτυξης της δημιουργικής σκέψης των νηπίων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, καθώς και άλλες εισηγήσεις, μελέτες και άρθρα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης γενικότερα)
Συγγραφέας:   Βασιλική Μάνου


Offer
Πληθώρα ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί για τη δημιουργικότητα μετά το 1950, έτος κατά το οποίο ο Guilford επεσήμανε με έμφαση, μιλώντας στα μέλη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, την έλλειψη ερευνών για το θέμα της δημιουργικότητας και της δημιουργικής σκέψης συνακόλουθα. Πρέπει όμως να τονισθεί πως δεν υπάρχει ακόμα απόλυτη συμφωνία ως προς το τι είναι δημιουργική σκέψη και πώς αυτή λειτουργεί, λόγω των πολλών θεωριών που υπάρχουν για το θέμα.

Κατά τους Barron-Harrington υπάρχουν τρεις τρόποι για να ορίσει κανείς τη δημιουργική σκέψη:
α) είναι εκείνο το είδος σκέψης που οδηγεί σε δημιουργικά προϊόντα, πρωτότυπα, μοναδικά και ασυνήθιστα, χρήσιμα για τα άτομα και την κοινωνία, όπως εφευρέσεις, θεωρίες, καλλιτεχνικά έργα, ιστορικές ανακαλύψεις κ.λπ. β) είναι ένα είδος λύσης προβλημάτων στα οποία δεν υπάρχει μία μόνο λύση, αλλά πολλές. Πρόκειται για τη γνωστική διεργασία που ο Guilford αποκαλεί αποκλίνουσα σκέψη, σε αντιδιαστολή με τη συγκλίνουσα σκέψη, όπου για τη λύση του προβλήματος μία μόνο σωστή απάντηση είναι αρκετή. Πρόκειται για σκέψη που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα στοιχεία του περιβάλλοντος, συσχετισμό πραγμάτων φαινομενικά άσχετων και απρόσμενη εύρεση λύσης (ανακάλυψη).
γ) είναι μια ικανότητα που μετριέται μέσα από την επίδοση σε ορισμένου τύπου έργα που απαιτούν πρωτοτυπία, άσχετους συνειρμούς και ασυνήθιστες ιδέες (τεστ μέτρησης της δημιουργικότητας). [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

24χ16 εκ., 201 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370.15 (Παιδαγωγική ψυχολογία ), 153.35 (Δημιουργικότητα)
ISBN: 978-960-333-715-7
ISBN (10ψήφιο): 960-333-715-3
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
14.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.78
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.