Η δολοφονία του Καποδίστρια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δολοφονία του Καποδίστρια

Το τίμημα της ανεξαρτησίας

Τάσος Βουρνάς

Tρομερόν και φρικτόν άκουσμα! Μέγα και aνήκουστον δυστύχημα κατέλαβε την Ελλάδα! "Άνδρες αιμάτων κατέβαψαν τάς aνοσίους χείρας των είς τό αίμα του Πατρός της Πατρίδος.

Το πρωί της παρελθούσης Κυριακής, 27 του λήγοντος μηνός, ενώ η αείμνηστος Αυτού Εξοχότης εισήρχετο κατά το σύνηθες εις τον ενταύθα ναόν του Αγίου Σπυρίδωνος, διά να προσφέρει την πνευματικήν λατρείαν εις τον Ύψιστον εν μέσω του λαού, εις τον οποίον η παρουσία του ενέπνεε την φιλοστοργωτάτην παρηγορίαν, και ή ευσέβεια του, το παράδειγμα της ακρότατης των αρετών, δύο αλιτήριοι, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλαι, τον αφήρεσαν την ζωήν, και αφήρεσαν εκ μέσου του έθνους τον αγαπητόν αρχηγόν του. Οποία εκπληκτική λύπη και αδημοσία κατεκυρίευσεν ευθύς όλους! Ποίοι κοπετοί και θρήνοι ανδρών, γυναικών και παίδων συνώδευσαν το λείψανον της αοιδίμου Α.Ε. εις το παλάτιον! Ο λαός ιδών έμπροσθεν του πραχθείσαν την μεγίστην ανοσιουργίαν, εκινήθη εις τοσαύτην αγανάκτησιν, ώστε ο μεν πρώτος των εθνοκαταράτων τούτων πατροκτόνων έλαβεν ευθύς τα επίχειρα του τρομερού εγκλήματος των, ο δε έτερος δεν ήθελεν διαφύγει και αυτός την κοινήν οργήν, αν δεν έφθανε να καταφυγή εις τον οίκον του Κυρίου Αντιπρέσβεως της Γαλλίας, όστις τον παρέδωκεν ύστερον κατά ζήτησιν της Γερουσίας, διά να υποβληθή εις την αυστηρότητα της εθνικής δικαιοσύνης. Η πικρά αύτη είδησις διεδόθη εν ακαρεί είς όλην την πόλιν διά των κοινών γόων και αναστεναγμών.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Τα ντοκουμέντα
- Τα πρόσωπα
- Οι εικόνες
- Το γεγονός
- Τα πριν
Ένας κυβερνήτης αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας
Μετά την απελευθέρωση
- Τα μετά
- Έγραψαν και είπαν για την καποδιστριακή πολιτεία

Τάσος Βουρνάς

Τάσος Βουρνάς (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Βουρνάς (1913-1990) γεννήθηκε στη Μεσσηνία, αλλά μεγάλωσε, σπούδασε κι έζησε στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον του για τα γράμματα εκδηλώθηκε πολύ νωρίς, επίκεντρο δε των αναζητήσεων και του όλου έργου του ήταν η ελληνολατρία του. Υπηρέτησε σχεδόν όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες κι έγραψε πλήθος βιβλίων, με κορωνίδα την εξάτομη ιστορία της νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας, έργο διαχρονικής αξίας. Επιμελήθηκε, προλόγισε και σχολίασε μεγάλη σειρά συγγραμμάτων ξένων περιηγητών και συγγραφέων για την Ελλάδα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χούντας, μετέφρασε, σχολίασε και προλόγισε πλήθος αρχαίων ελληνικών κειμένων, με διάφορα ψευδώνυμα, διότι, όπως γράφει ο ίδιος, το όνομά του ήταν τότε "καταραμένο". Πέθανε στην Αθήνα το 1990, σε ηλικία 77 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
190
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.197 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση