Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τηλεπικοινωνίες, διαδίκτυο, βιβλιοθήκες
Συγγραφέας:   Μάρκος Δενδρινός


No Cover
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους φοιτητές μαθημάτων τηλεπικοινωνιών και δικτύων, με επικέντρωση στη δομή και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, καθώς και τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών σε δικτυακό περιβάλλον.

Στο Κεφάλαιο 1 περιγράφονται τα βασικά στοιχεία μιας τηλεπικοινωνιακής μετάδοσης, οι τοπολογίες των τοπικών δικτύων, τα επίπεδα διασύνδεσης κατά OSI/ISO, τα πρωτόκολλα επιπέδου σύνδεσης, το μοντέλο πελάτη διακομιστή (client server) κ.λπ.

Στο Κεφάλαιο 2 περιγράφονται το περιβάλλον του Διαδικτύου και τα πρωτόκολλα λειτουργίας του, το περιβάλλον του Παγκόσμιου Ιστού, οι γλώσσες ανάπτυξης και επισημείωσης ιστοσελίδων, καθώς και οι μηχανές και υπηρεσίες αναζήτησης. Επίσης γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (web 2.0), όπως οι συνεργατικές, εγκυκλοπαίδειες και τα ιστολόγια, καθώς και στην τάση μετάβασης προς τον σημασιολογικό ιστό (web 3.0) και τον συμβιωτικό ιστό (web 4.0).

Στο Κεφάλαιο 3 περιγράφονται μεταξύ άλλων τα διάφορα δίκτυα βιβλιοθηκών, τα πρωτόκολλα βιβλιοθηκονομικών συστημάτων, ο ρόλος των βιβλιοθηκών ως φίλτρων ποιότητας της διαθέσιμης πληροφορίας και η δομή των ψηφιακών βιβλιοθηκών.

Αξιοσημείωτη είναι η μετατόπιση του επίκεντρου σήμερα από την πληροφορία στην επικοινωνία. Παλαιότερα υπήρχε πολύτιμο πληροφοριακό περιεχόμενο αλλά περιορισμένες δυνατότητες μετάδοσης του, ενώ σήμερα είναι διαθέσιμοι στο πλατύ κοινό ταχύτατοι μηχανισμοί πρόσβασης σε πολυπληθές και διαρκώς αυξανόμενο περιεχόμενο, του οποίου όμως η αξία είναι αμφισβητήσιμη. Στο σημείο αυτό καθίσταται πολύτιμη η συνεισφορά του ανθρώπινου εξειδικευμένου προσωπικού, των επιστημόνων της πληροφόρησης, οι οποίοι, επεκτείνοντας το έργο των βιβλιοθηκονόμων, έχουν ως έργο την οργάνωση μετα-πληροφορίας που να σχολιάζει με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο την διαθέσιμη πληροφορία.

24χ17 εκ., 200 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 004.6 (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές - Internet ), 621.382 (Τηλεπικοινωνία - Δίκτυα), 027 (Βιβλιοθήκες)
ISBN: 978-960-6759-54-3
ISBN (10ψήφιο): 960-6759-54-7
Βάρος: 0.428 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
18.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δενδρινός, Μάρκος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.Ph.D. στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων στο Ε.Μ.Π.M.Sc. στην Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ. Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) από το 1992 έως το 2009. Καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας από το 1998 έως σήμερα.. Διδάσκων Βάσεων Δεδομένων στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΄Τεχνογλωσσία΄ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2001 έως το 2013. Εισηγητής σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Καθηγητών το 2003. Εισηγητής μαθημάτων Πληροφορικής στις σχολές του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από το 2005 έως το 2010.Επιστημονικάενδιαφέροντα: φιλοσοφία, ιστορίατηςεπιστήμης, ιστορίατωνιδεών, φιλοσοφίατηςεπιστήμης, φιλοσοφίατηςπληροφορίας, λογική, ιστορίατηςλογικής, εκτίμηση της τάξης φυσικών μοντέλων, αφαίρεση θορύβου από σήματα φωνής και βιολογικά σήματα, βάσεις δεδομένων, οντολογίες, σημασιολογική αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό (web). Επιστημονικά βιβλία πληροφορικής: 1) Ε. Δεσύπρη, Μ. Δενδρινός, Σειρά ECDL, Ενότητα 1, Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003. 2) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων - Ελληνική Έκδοση Access 2000, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003. 3) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων - Ελληνική Έκδοση Access 2002, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2004. 4) Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πληροφοριών - Εφαρμογές στη Βιβλιοθηκονομία, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006. 5) Μ. Δενδρινός, Πακέτα Διοικητικής Υποστήριξης Βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006. 6) Μ. Δενδρινός, ΕπικοινωνίεςΔίκτυα : Γενικήθεωρία&Εφαρμογέςστονχώροτωνβιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006. 7) Δ. Κουής, Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην τεχνολογία Πληροφοριών, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010 8) Μ. Δενδρινός, Τηλεπικοινωνίες - Διαδίκτυο - Βιβλιοθήκες, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010. Μελέτες και ερμηνευτικά σχόλια που αφορούν την εξέλιξη των ιδεών κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης: 1) Μ. Δενδρινός, "Αλχημικές ιδέες και Χημεία κατά τον 16ο-18ο αιώνα", Περιοδικό Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Νεύσις, Τεύχος 12, Καλοκαίρι 2003, σελ. 58-80 2) Ιζαμπέλλα ντι Μόρρα, "Μέσα από Δρόμους Έρημους", Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2014 3) GasparaStampa, "Το σώμα μου όλο ή φωτιά ή πέτρα", Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2015

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.