Μύθοι και πραγματικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μύθοι και πραγματικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης

Διαθεματικότητα και ομαδοσυνεργατική διδασκαλία στο ελληνικό σχολείο

Συλλογικό έργο

Τζένη Α. Μωραΐτη

Μαρία Νικολακάκη

26.50€ -27% 19.35€

Η διαθεματικότητα και η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποτελούν σημείο αναφοράς της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ως γνωστόν η εκάστοτε εκπαιδευτική πολιτική χρησιμοποιεί έναν κατασκευασμένο Λόγο για να προωθεί τις αλλαγές. Στην τελευταία μεταρρύθμιση, ενώ η ρητορική διακήρυσσε διαθεματικό πλαίσιο με ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, στην πραγματικότητα δεν ερευνήθηκε μέχρι τώρα κατά πόσο αυτό υλοποιείται στο ελληνικό σχολείο ή αν παραμένει ένας ευσεβής πόθος. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το βιβλίο αυτό. Σκοπός το βιβλίου είναι η διερεύνηση του Λόγου αυτού και η ανάδειξη `κρυφών` πλευρών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως λειτουργεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το βιβλίο στοχεύει στο να αναδυθεί έναντι του συνθηματικού λόγου η πραγματικότητα και να προβληματίσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τον ρόλο της μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Το βιβλίο βασίζεται σε δύο μεγάλης εμβέλειας έρευνες. Η πρώτη αφορά τη διερεύνηση όλων των ασκήσεων που υπάρχουν στα βιβλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωγραφίας και Μελέτης του Περιβάλλοντος. Η δεύτερη έρευνα αφορά τις στάσεις των δασκάλων για την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία. Μέσα από τις δύο αυτές αλληλοσυμπληρούμενες έρευνες το βιβλίο αποπειράται να σκιαγραφήσει το εκπαιδευτικό πεδίο σε σχέση με την πραγματικότητα, πέρα από τη ρητορική ή τον μύθο που κατασκευάζει η εκάστοτε πολιτική εξουσία.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τζένη Α. Μωραΐτη

Τζένη Α. Μωραΐτη (Συγγραφέας)

Η Τζένη Μωραΐτη γεννήθηκε στο Συκούριο της Λάρισας. Σπούδασε στη Σχολή Νηπιαγωγών Χανίων, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και εκπόνισε διδακτορική διατριβή στο λαϊκό παραμύθι, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως νηπιαγωγός και δίδαδε σε πολλά Π.Ε.Κ. Από το 2002 διδάσκει ως ειδικός επιστήμονας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ το 2003 εκλέχτηκε Σχολική Σύμβουλος 32ης περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Μαγνησίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Υπήρξε εισηγήτρια σε σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και ξένα συνέδρια. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει τα βιβλία: "Η λαϊκή παράδοση στο Νηπιαγωγείο", Μπαρμπουνάκης, 1994 και "Λαϊκή παράδοση και σχολείο. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσέγγισης των παιδιών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου στον παραδοσιακό πολιτισμό", Ελληνικά Γράμματα, 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Νικολακάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Νικολακάκη σπούδασε παιδαγωγικά στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιώς, στη σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκαπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή στο χώρο των επιστημών της αγωγής. Στη συνέχεια εκπόνησε δυο μεταδιδακτορικές έρευνες, μία (με υποτροφία ΝΑΤΟ), στο Institute of Education και μία (με υποτροφία του ΙΚΥ) στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε Honorary Fellow του Πανεπιστημίου Wisconsin, Madison, USA. Υπηρέτησε επί εικοσαετία ως δασκάλα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει διδάξει στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο "Παιδαγωγικά: διδακτική μεθοδολογία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Δώσσα (Συγγραφέας)

Η Κατερίνα Δώσσα είναι Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε Παιδαγωγικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
247
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.423 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση