Διακρίσεις κατά των γυναικών στην εργασία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμησή τους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Διακρίσεις κατά των γυναικών στην εργασία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμησή τους

Συλλογικό έργο

Μαρία Καραμεσίνη

Ηλίας Ιωακείμογλου

18.02€ -25% 13.52€

Σε αυτό το βιβλίο εξετάζονται μερικά καίρια θέματα που αφορούν τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην εργασία, τα αίτια της διατήρησής τους, καθώς και μέτρα για την πρόληψη και την εξάλειψή τους. Καταγράφονται όλες οι σχετικές θέσεις και οι προτάσεις της Ε.Ε. αλλά και φορέων της Ελλάδας (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ).

Πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ερευνούν εκτός από τη σεξουαλική παρενόχληση και διάφορες μορφές των διακρίσεων όπως, το μισθολογικό χάσμα γυναικών και ανδρών, τα εμπόδια στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών κ.α.

Παρουσιάζονται οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την ισότητα των φύλων, η βιοπολιτική της γυναικείας εργασίας, και η δυνατότητα καταπολέμησης των διακρίσεων στην εργασία σήμερα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρενόχληση/σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμησή τους, στον σημαντικό αλλά σιωπηλό μέχρι σήμερα ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

Επίσης, παρατίθεται ιστορική αναδρομή στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι κοινωνικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η στάση και οι αντιδράσεις των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα ως προς τη σεξουαλική παρενόχληση. Το κοινοτικό νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και η εφαρμογή στην πράξη του ευρωπαϊκού δικαίου σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση. Νομοθετικά και άλλα μέτρα αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Και βέβαια η ελληνική εμπειρία η οποία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση από το Συνήγορο του Πολίτη του φαινομένου της παρενόχλησης/σεξουαλικής παρενόχλησης, οι κανόνες του κοινοτικού δικαίου και τα προβλήματα εφαρμογής στην Ελλάδα, ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στους χώρους εργασίας.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καραμεσίνη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Καραμεσίνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1982. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία με υποτροφία του ΙΚΥ και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στις οικονομικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Παρίσι VII το 1992. Έχει δουλέψει ως δημόσια υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών και ως ερευνήτρια στο ΚΕΠΕ. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια των οικονομικών της εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της επίσημης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση. Το ερευνητικό της έργο και οι δημοσιεύσεις της πραγματεύονται θέματα βιομηχανικής αναδιάρθρωσης, ευελιξίας της αγοράς εργασίας, πολιτικής απασχόλησης και ισότητας ευκαιριών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Ιωακείμογλου (Συγγραφέας)

Ο Ηλιας Ιωακειμογλου είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού πολιτικής και οικονομικής θεωρίας Θέσεις. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και βιβλίων για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Ληξουριώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου (Συγγραφέας)

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου (Κέρκυρα 1917- Αθήνα 2018) ήταν Ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Προέδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Ήταν η πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην Ελλάδα. Το 1976 εξελέγη τακτική καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διετέλεσε και πρύτανης (1979-1980 & 1983-1984). Το 2008 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρία Εγκληματολογίας της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Από το 1978 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που είχε ιδρύσει ο σύζυγός της, Γεώργιος Μαραγκόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συμβουλείου της Επικρατείας. Έφυγε από τη ζωή στις 31 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 101 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Στρατηγάκη

Μαρία Στρατηγάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία.Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα φύλου και κοινωνικής πολιτικής και στις δημόσιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Εργάστηκε στη Μονάδα Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991-1999) και ως Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (1999-2002). Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος EQUAPOL, για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές σε οκτώ χώρες, και συμμετέχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.Κ.ΜΟ.ΚΟ.Π.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζωή Ν. Βεντούρα - Νεοκοσμίδη (Συγγραφέας)

Η Ζωή Bεvτoύρα-Nεοκοσμίδη σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της δίπλωμα τα έλαβε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργασίες της στα γνωστικά αντικείμενα της Βιομηχανικής Οργάνωσης, των Δημοσίων Σχέσεων και της Ισότητας των Γυναικών έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, και έχει παρουσιάσει εργασίες της σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Νικάνδρου (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Νικάνδρου είναι λέκτορας σε θέματα Εταιρικής Επικοινωνίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μεταπτυχιακών τίτλων "Μ.Α. in Sociology of Work" από το Boston College των ΗΠΑ και "Master in Business Administration" από το University of Massachusetts at Boston των ΗΠΑ, ενώ η διδακτορική της διατριβή με θέμα "ο ανθρώπινος παράγοντας στις εξαγορές των επιχειρήσεων στην Ελλάδα" εκπονήθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά "Journal of Humαn Resource Management", "Journal οι Leadership and Organizational Studies", "Journal of Europeαn Industrial Training" και "Employee Relations". Συμμετέχει ως εισηγήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και ως σύμβουλος σε έργα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Μαγγανάρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρένα Μπαρδάνη (Συγγραφέας)

Η Ρένα Μπαρδάνη είναι συντονίστρια του Δικτύου Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΕΒ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Δράκου (Συγγραφέας)

Η Αγγελική Δράκου είναι μέλος της ΓΣΕΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλλα Κοβλακά (Συγγραφέας)

Η Στέλλα Κοβλακά είναι Σύμβουλος Διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας για θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Σιάνου (Συγγραφέας)

Η Φωτεινή Σιάνου είναι τ. Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Πρόεδρος του ΚΕΔΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλλη Βαρχαλαμά (Συγγραφέας)

Η Έλλη Βαρχαλαμά είναι δικηγόρος - νομική σύμβουλος ΓΣΕΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Διονυσοπούλου (Συγγραφέας)

Η Κωνσταντίνα Διονυσοπούλου είναι κοινωνική λειτουργός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανασία Κακαρούμπα (Συγγραφέας)

Η Αθανασία Κακαρούμπα είναι κοινωνική λειτουργός.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Μαγγανάρα (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
345
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.515 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση