Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων
(20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Η είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τα πρακτικά του 20ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων με θέμα "Η είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων", που έλαβε χώρα από 22 έως 24 Οκτωβρίου 2009 στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας.

Αρχικά στην ενότητα των γενικών εισηγήσεων ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους ο κος Μ. Σταθόπουλος -επίτιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών- με θέμα "Η επιμέλεια του συνετού δανειστή" και η κα Ρ. Χατζηνικολάου-Αγγελίδου -καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ με θέμα "Η θέση του δανειστή εντός και εκτός πτώχευσης".

Στη δεύτερη ενότητα τους συνέδρους απασχόλησαν ζητήματα οι τρόποι είσπραξης εμπορικών χρεών. Ειδικότερα ο Π. Μάζης παρουσίασε το ΠΔ 166/2003 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις συναλλαγές, ο Δ. Χριστοδούλου παρουσίασε εισήγηση για το factoring ως μέσο είσπραξης εμπορικών απαιτήσεων, ο Ζ. Τσολακίδης για τα ζητήματα συμψηφισμού εντός και εκτός πτώχευσης, ο Δ. Σκαρίπας για τη μεταχρονολογημένη επιταγή, ενώ η Μ. Χάρισμα για την είσπραξη της απαίτησης που αποτελεί αντικείμενο ασφάλειας.

Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου (στρογγυλό τραπεζι) έλαβαν χώρα εισηγήσεις σχετικά με τους κανόνες για την είσπραξη των εμπορικών απαιτήσεων στο πεδίο έντασης κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάγκης αποφυγής συστημικών κινδύνων. Ετσι ο Χ. Γκόρτσος παρουσίασε εισήγηση με θέμα: "Η ρυθμιστική παρέμβαση στη λειτουργία των τραπεζών με στόχο τον περιορισμό της έκθεσής τους στον πιστωτικό κίνδυνο", η Ι. Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη εισήγηση για το αδιέξοδο της αγοράς ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, ο Γ. Μούργελας για τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τον περιορισμό των επισφαλειών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο νομοθετικό πλαίσιο και το κοινωνικό περιβάλλον και ο Δ. Σπυράκος για τους κανόνες για την είσπραξη των απαιτήσεων στο πεδίο έντασης κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάγκης αποφυγής συστημικών κινδύνων.

Στην τέταρτη ενότητα του συνεδρίου όπου αναλύθηκαν ζητήματα για την προστασία του οφειλέτη παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των Γ. Μεντή "Γενικοί όροι συναλλαγών σχετικοί με την είσπραξη εμπορικών απαιτήσεων", Α. Πουλιάδη "Η νέα νομοθεσία για την καταναλωτική πίστη", Δ. Αυγητίδη "Η είσπραξη εμπορικών απαιτήσεων κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής", Θ. Κατσά "Η συμβιβαστική διευθέτηση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων στο δίκαιο της αστικής αφερεγγυότητας (Ν 3869/2010)" , και Γ. Βελέντζα "Η ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις".

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Γ. Γκρίτζαλης, Ζ. Θεοχαροπούλου, Α. Μήτσου, Α. Σπυρίδωνος.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων του από τον Ε. Περάκη.


Σημείωση: Συγγραφική υπευθυνότητα: Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων.

432 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 346.07 (Εμπορικό δίκαιο)
ISBN: 978-960-272-859-8
ISBN (10ψήφιο): 960-272-859-0
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
40.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

34.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.