Μάξιμος ο Γραικός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μάξιμος ο Γραικός

Ο Αγειορίτης Απόστολος του Βορρά

Ιερομόναχος Χαραλάμπιος

15.73€

Με τον πιο επίσημο τρόπο κάλεσε το 1515 ο τσάρος Βασίλειος Ιβάνοβιτς τον σπουδαγμένο στην Ελλάδα και τη Δύση καλόγερο, για να συμβάλει στην αναγέννηση της ρωσικής Ορθοδοξίας. Πολλά έχουν γραφτεί για τον όσιο Μάξιμο από Έλληνες μελετητές. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και η ακτινοβολία του, όχι στον τόπο καταγωγής του, αλλά στον τόπο της δράσης και της δημιουργίας του.
Στην παρούσα έκδοση δύο ρωσικές πηγές αποδίδουν με εντιμότητα και ειλικρίνεια τα οφειλόμενα στον ταπεινό αγιορείτη μοναχό, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Ο καθένας από την πλευρά του φωτίζει διαφορετικές πτυχές της ζωής και του έργου του οσίου.
Ο Βίος του αγίου, όπως τον αφηγείται ο ιερομόναχος Χαλαλάμπιος της Λαύρας Αγίας Τριάδας και Οσίου Σεργίου, ο Ρώσος μελετητής στην έκδοση των Απάντων του Μαξίμου κατά τις αρχές του 20ού αι., δίνεται με υπέροχη γλαφυρότητα, αφηγηματικότητα και αντικειμενικότητα. Παράλληλα, ο λίγο προγενέστερος κορυφαίος ιστορικός Νικολάι Κοστομάροβ με τον επιστημονικό του λόγο φωτίζει πτυχές του έργου και της σκέψης του αγίου.
Παράλληλα μέσα από τα βιώματα του Μάξιμου καταγράφεται ιστορικά μια ολόκληρη εποχή, αυτή της τσαρικής Ρωσίας, που σφράγισε τις σχέσεις ρωσικής και ελληνικής Εκκλησίας.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Oleg Tsybenko

Oleg Tsybenko (Μεταφραστής)

Ο Ολέγ Τσυμπένκο είναι γεννημένος το 1957, Ρώσος συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγητής αρχαίας ιστορίας. Κατάγεται από το Κίεβο της Ουκρανίας. Η πνευματική του δραστηριότητα συνδέεται κυρίως με τη Μόσχα, όπου το 1985 υποστήριξε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική του διατριβή ειδικευμένη στην πρώιμη ιστορία της Αρχαίας Μεσογείου. Στη λογοτεχνία είναι γνωστός και ως μεταφραστής και μελετητής των αρχαίων καθώς και των νέων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων (Ησίοδος, Αριστοτέλης, Διόδωρος Σικελιώτης, Νόννος Πανοπολίτης, Ν. Καζαντζάκης, Γ. Σεφέρης, κ.ά.). Στην Ελλάδα είναι γνωστός επίσης και ως μεταφραστής βιβλίων ξένων περιηγητών (Κ. Μπαζίλι, "Το Αρχιπέλαγος και η Ελλάδα στα 1830-1831", Αθήνα: Καλέντης, Β. Ορλώφ - Νταβίντωφ, "Το ταξίδι στα Ιόνια νησιά, την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Τουρκία στα 1835", Αθήνα: Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος) και Ρώσων ελληνιστών του "αργυρού αιώνα" Ι. Γολοσόβκερ, Θ. Ζελίνσκι κ.ά.

Γιώργος Μπάρλας (Επιμέλεια)


Ιερομόναχος Χαραλάμπιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
174
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.258 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση