Αρχαία ελληνικά λυρικά ποιήματα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχαία ελληνικά λυρικά ποιήματα

Συλλογικό έργο

Σαπφώ

Θεόκριτος

5.30€ -10% 4.77€

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σαπφώ

Σαπφώ (Συγγραφέας)

Κάπου ανάμεσα στο 617 και το 612 π.Χ., γεννιέται η Σαπφώ στην Ερεσό της Λέσβου. Την πρωτοσυναντάμε νεαρή ποιήτρια στους αριστοκρατικούς κύκλους του νησιού, και λίγο αργότερα εξόριστη για πολιτικούς λόγους, αρχικά στην Πύρρα της Λέσβου και κατόπιν στη Σικελία. Γύρω στο 585 π.Χ. επιστρέφει στο νησί της και ιδρύει τον δικό της κύκλο των Μουσών, ένα είδος Ωδείου, κέντρο ανώτερων σπουδών όπου οι ανύπαντρες κόρες της υψηλής βαθμίδας ανέπτυσσαν ικανότητες στη μουσική, την ποίηση, το χορό. Μέσα απ΄ τα ποιήματα των εννέα βιβλίων της μαθαίνουμε πως είχε τρεις αδελφούς, μια κόρη, γνωρίζουμε μία-μία τις μαθήτριές της με τα ονόματά τους, διακρίνουμε τη σχέση της Λέσβου με τη Λυδία της αντικρινής Ασίας. Ανάμεσα στο 570 και το 560 π.Χ. η Σαπφώ πεθαίνει -από έρωτα σύμφωνα με το θρύλο- σε προχωρημένη για την εποχή της ηλικία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόκριτος (Συγγραφέας)

Ο Θεόκριτος (325-267 π.Χ. περ.) είναι ο θεμελιωτής και κύριος εκπρόσωπος της βουκολικής ποίησης. Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας (ή, κατ’ άλλη εκδοχή, στην Κω), έζησε για μεγάλο διάστημα στις αυλές του Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου στην Αλεξάνδρεια και του Ιέρωνα στις Συρακούσες. Έγραψε ως επί το πλείστον σε δωρική διάλεκτο (αλλά και σε αιολική) επιγράμματα και επιθαλάμια, αλλά κυρίως τα Ειδύλλια, σε αυτά περιγράφονται ο βίος και οι έρωτες βοσκών, αλλά δίνονται και εικόνες καθημερινής ζωής ανάμεικτες με μυθολογικά θέματα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίμνερμος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καλλίμαχος ο Κυρηναίος (Συγγραφέας)

Ο Καλλίμαχος γεννήθηκε γύρω στο 310 π.Χ. στην Κυρήνη, αποικία της Θήρας στα παράλια της Βόρειας Αφρικής. Από νωρίς μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος στο προάστιο Ελευσίνα. Χάρη στις ευρύτατες γνώσεις του, γρήγορα εισήλθε στους κύκλους της Αυλής του βασιλιά της πτολεμαϊκής Αιγύπτου Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου. Εκεί του ανατέθηκε η σύνταξη του καταλόγου των βιβλίων της περίφημης Βιβλιοθήκης. Εξακολούθησε να ζει και να συγγράφει στην Αλεξάνδρεια, στενά συνδεδεμένος με την Αυλή και τη βασιλική οικογένεια.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόριος ο Θεολόγος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στράτων (Συγγραφέας)

Λυρικός ποιητής και επιγραμματοποιός του 2ου μ.Χ. αι., καταγόμενος από τις Σάρδεις. Συνέταξε Συλλογή επιγραμμάτων με θέμα την παιδεραστία και τίτλο "Μούσα Παιδική", που αποτελεί το κυριότερο τμήμα του 12ου βιβλίου της 16τομης "Παλατινής Ανθολογίας" του Βυζαντινού Κωνσταντίνου Κεφαλά. Σ΄ αυτή την συλλογή (που περιέχει επιγράμματα 29 ποιητών κι ακόμα 30 επιγράμματα αγνώστων) περιέλαβε και 94 δικά του, που διακρίνονται για την κομψότητα και την ευφυία τους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μελέαργος ο Γαδαρεύς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ριανός ο Κρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζηνόδοτος ο Εφέσιος (Συγγραφέας)

Καταγόταν από την Έφεσο, έζησε από το 325 μέχρι το 260 π.Χ. και ήταν ο πρώτος διευθυντής της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης. Άριστος κριτικός, εξέδωσε διορθωμένους τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Πίνδαρο και πιθανώς τον Ανακρέοντα. Ποιητής επιγραμμάτων, περιλαμβανόταν στον Στέφανο του Μελεάγρου. Έχουμε 2 επιγράμματά του στην Παλατινή Ανθολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κιλλάκτωρ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος ο Δαμασκηνός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ντίνος Χριστιανόπουλος (Μεταφραστής)

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (1931). Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Παράλληλα το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό "Διαγώνιος", που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις. Το 1962 δημιούργησε τις "Εκδόσεις της Διαγωνίου" και από το 1965 εργάστηκε ως διορθωτής και επιμελητής. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου που έχει ως στόχο την προβολή νέων καλλιτεχνών της συμπρωτεύουσας, με στενούς συνεργάτες του Κάρολο Τσίζεκ και Νίκο Νικολαΐδη. Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1949 με τη δημοσίευση του ποιήματος "Βιογραφία" στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης "Μορφές". Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Εποχή των ισχνών αγελάδων". Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως "Κύκλος της Διαγωνίου" και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε (Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Τάσος Κόρφης, Βασίλης Καραβίτης, κ.α.). Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονα ερωτική διάθεση και επιρροές από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου βλ. Αλέξης Ζήρας, "Χριστιανόπουλος Ντίνος", στο "Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό", τ. 9β, Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, 1988, και Δημήτρης Δασκαλόπουλος, "Χριστιανόπουλος Ντίνος", στο "Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", Αθήνα: Πατάκης, 2007, σελ. 2381-2. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Βασίλης Δημητράκος (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
31
Διαστάσεις:
18x12
Βάρος:
0.05 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση