Κριτική της τέχνης – κριτική της κοινωνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κριτική της τέχνης – κριτική της κοινωνίας

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Γιώργος Σταυριανός

12.00€ -10% 10.80€
Περιεχόμενα Εισαγωγή - Β. Φιοραβάντες: "Μοντέρνα αισθητική: Το πρόταγμα της απελευθέρωσης και τραγικότητα" Παγκοσμιοποίησης και Τέχνη - Γ. Λαζαράτος: "Η τέχνη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: Η πολιτική της διάσταση" - Α. Μαστρογιάννη: "Η διαχρονικότητα του ιμπρεσιονισμού και η συμβολή του στη μοντέρνα τέχνη" - Γ. Ζιώγας: "Το τέλος μιας ουτοπίας; Η επιφάνεια της αφηρημένης ζωγραφικής το 2008" - Ο. Σταθάτου: "Σχετικά με την προτεραιότητα του Αντικειμένου" - Α. Δήμου-Τζαβάρα: "Καλλιτέχνημα, "αίτια" και τύχη" - Δ. Τζωρτζόπουλος: Όψεις του αισθητικού στον Hegel" - Φ. Νικολόπουλος: "Ο σουρρεαλισμός και η ιδέα της κοινωνικής ανατροπής" Ο Πολιτισμός στην Εποχή της Κρίσης της Παγκοσμιοποίησης - Β. Φιοραβάντες: "Σκεφτόμαστε σύμφωνα με τον Χάμπερμας ή σκεφτόμαστε ενάντια στον Χάμπερμας;" - Γ. Α. Μεταξάς: "Αισθητικός πολιτισμός: Αναγκαιότητα ή Ουτοπία" - Γ. Σταυριανός: "Μετα-κατανάλωση και διαδικτυακή δημοκρατία" - Α. Μαστρογιάννη: "Ο μοντερνισμός και η κοινωνική σημασία της ουτοπικής και πραγματικής τέχνης ως καθοριστικοί παράγοντες στη δομή του πολιτισμού" - Κ. Ευαγγελάτος: "Δομικές και λειτουργικές θέσεις και αντιφάσεις της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, δράσης και επικοινωνίας. Η περίπτωση της mail art" - Ε. Καλεράντε: "Κριτική της παγκοσμιοποίησης: Σκέψεις για το εικονιστικό υλικό" - Ι. Βαμβακίδου: "Διάλογος με το έργο του Β. Φιοραβάντε, Θεωρία Πολιτισμού" - Ν. Χιωτίνης: "Η τέχνη, η φυσική και η εικόνα του κόσμου" Η Παγκοσμιοποίησης, η Φιλοσοφία, η Επικοινωνία.... - Β. Φιοραβάντες, "Η σημασία της δημιουργίας καλοκαιρινού σχολείου με θέμα: "Η φιλοσοφία στη Μεσόγειο"" - Σ. Αράβου - Παπαδάτου, "Η δημιουργία καλοκαιρινού σχολείου με θέμα: "Η φιλοσοφία στη Μεσόγειο"" - Β. Γιαννακάκης, "Σκέψεις για μία σύγχρονη ανοιχτή παιδεία" Επίμετρο - Β. Φιοραβάντες, "Κρίση της παγκοσμιοποίησης: προς την αποπαγκοσμιοποίηση· τέλος των διαμεσολαβήσεων;"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σταυριανός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Ζιώγας

Γιάννης Ζιώγας (Συγγραφέας)

Εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Καλές Τέχνες στις Ηνωμένες Πολιτείες (MFA, School of Visual Arts, 1991, Νέα Υόρκη). Έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το πρώτο του βιβλίο "Ο βυζαντινός Μάλεβιτς" είχε δημοσιευθεί το 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Καλεράντε (Συγγραφέας)

Η Ευαγγελία Καλεράντε γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Φιοραβάντες

Βασίλης Φιοραβάντες (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Φιοραβάντες γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1952. Θήτευσε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά στα δύσκολα και γόνιμα χρόνια της δικτατορίας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο πλαίσιο ενός μαχόμενου μαρξισμού, και μετά το 1976 κατέφυγε στο Παρίσι. Μετά από σπουδές στην τεχνολογία και την πληροφορική, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φιλοσοφία της τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), υπό τη διεύθυνση των Francois Chatelet και Olivier Revault d΄Allonnes, σχετικά με το έργο του γλύπτη Γ. Σκλάβου. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στη συνέχεια εξελέγη αναπληρωτής και έπειτα, τακτικός καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει αντικείμενα σχετικά με τη θεωρία και τη φιλοσοφία του πολιτισμού, της τέχνης και την κοινωνική θεωρία, προσπαθώντας συγχρόνως να δημιουργήσει κριτικές και σφαιρικές θεωρήσεις. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά ("Σήμα", "Εικαστικά", "Μαρξιστικό Δελτίο", κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια στην "Ελευθεροτυπία", στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το "Βήμα", κ.ά. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικά ιδρύματα, παν/μια και σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα και έχει οργανώσει επιστημονικά συμπόσια και συνέδρια. Είναι επιστημονικός σύμβουλος σε φορείς, έχει διευθύνει επιστημονικές εκδοτικές σειρές, έχει δημιουργήσει αφιερώματα σε περιοδικά για τη σχολή της Φρανκφούρτης κ.ά. και είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων, επιτροπών, εταιρειών κ.ά. Βασική αρχή που προσδιορίζει το έργο του είναι η διαρκής αναζήτηση και επεξεργασία μορφών συλλογικής και ατομικής χειραφέτησης. Η διδασκαλία του, υπ΄ αυτή την οπτική, και δεδομένης της καθοριστικής επίδρασής του από τους δύο μεγάλους δασκάλους του, συνάδει με αυτή τη θεώρηση, και επιπλέον προσπαθεί να παράγει και ν΄ αναπαράγει το ιδεώδες της απελευθέρωσης δια μέσου της συνειδητής κατάκτησης της γνώσης και της βαθύτερης κατανόησης και επικοινωνίας με την τέχνη. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: "Κοινωνική θεωρία και αισθητική" (Αρμός), "Μοντερνισμός και κουλτούρα" (Παπαζήσης), "Κριτική θεωρία και άνθρωπος" (Παπαζήσης), "Αρνητική πολιτισμική πράξη" (Παπαζήσης), "Αισθητική και σύγχρονη τραγική συνείδηση" (Παπαζήσης), "Στέρης" (Αρμός), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Τζωρτζόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Λαζαράτος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Λαζαράτος διδάσκει Αισθητική Φιλοσοφία στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Αράβου

Σοφία Αράβου (Συγγραφέας)

Η Σοφία Αράβου γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Είναι οδοντίατρος, ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει μάστερ (ΜSc) στην Κοινωνική Οδοντιατρική. Η μεταπτυχιακή της εργασία, πάνω στις σχέσεις του οδοντιάτρου με τον ασθενή, καθώς και οι θεωρίες εκπόνησης των δύο διδακτορικών διατριβών της (PhD), στην Κοινωνική Ψυχολογία και την Κοινωνική Οδοντιατρική, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και ερμηνευτικά εργαλεία για τη νουβέλα "Ο έρωτας αντίστιξη στον φόβο". Ζωγραφίζει ερασιτεχνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος Νικολόπουλος

Φίλιππος Νικολόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Φίλιππος Νικολόπουλος σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών κι αργότερα έγινε διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου. Από το 1990 άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Κρήτης, όπου το 1993 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής. Έχει διατελέσει visiting fellow στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παν/μίου Yale (1994), Research Scholar στο τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1995), Senior Associate member του St Antony΄s College της Οξφόρδης (1995), Research Scholar του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του παν/μίου του Harvard (1997) και επισκέπτης καθηγητής στη σχολή Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας (1996). Από το 1994 εκλέγεται μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών της Θεωρίας Κοινωνικών Συστημάτων και Κοινωνιοκυβερνητικής Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Έχει γράψει βιβλία και μελέτες κοινωνιολογικού περιεχομένου, όπως και πολλά άρθρα πολιτικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εμπειρικές κοινωνικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία (ποίηση, δοκίμιο, κριτική) και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιπλέον είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει ενεργό πολιτική δράση και συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Δήμου - Τζαβάρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όλγα Σταθάτου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιφιγένεια Βαμβακίδου (Συγγραφέας)

Η Ιφιγένεια Βαμβακίδου γεννήθηκε το 1964 στα Άβδηρα Ξάνθης και σπούδασε στο Φιλοσοφικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη φιλοσοφία της Ιστορίας από το Φιλοσοφικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτορας στη νεότερη ελληνική ιστορία του Α.Π.Θ. από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της ιστορίας και στην αξιοποίηση των οπτικών τεχνών ως μαρτυριών-πηγών στη συγγραφή, αλλά και στη διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και μετέχει σε διεθνή συνέδρια για τη σύγχρονη έρευνα στην επιστήμη της ιστορίας. Είναι λέκτορας στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικήτας Χιωτίνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Φιοραβάντες

Βασίλης Φιοραβάντες (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Φιοραβάντες γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1952. Θήτευσε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά στα δύσκολα και γόνιμα χρόνια της δικτατορίας και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, στο πλαίσιο ενός μαχόμενου μαρξισμού, και μετά το 1976 κατέφυγε στο Παρίσι. Μετά από σπουδές στην τεχνολογία και την πληροφορική, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φιλοσοφία της τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), υπό τη διεύθυνση των Francois Chatelet και Olivier Revault d΄Allonnes, σχετικά με το έργο του γλύπτη Γ. Σκλάβου. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στη συνέχεια εξελέγη αναπληρωτής και έπειτα, τακτικός καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει αντικείμενα σχετικά με τη θεωρία και τη φιλοσοφία του πολιτισμού, της τέχνης και την κοινωνική θεωρία, προσπαθώντας συγχρόνως να δημιουργήσει κριτικές και σφαιρικές θεωρήσεις. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά ("Σήμα", "Εικαστικά", "Μαρξιστικό Δελτίο", κ.ά.) και έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια στην "Ελευθεροτυπία", στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το "Βήμα", κ.ά. Έχει συνεργαστεί με ερευνητικά ιδρύματα, παν/μια και σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα και έχει οργανώσει επιστημονικά συμπόσια και συνέδρια. Είναι επιστημονικός σύμβουλος σε φορείς, έχει διευθύνει επιστημονικές εκδοτικές σειρές, έχει δημιουργήσει αφιερώματα σε περιοδικά για τη σχολή της Φρανκφούρτης κ.ά. και είναι μέλος επιστημονικών συλλόγων, επιτροπών, εταιρειών κ.ά. Βασική αρχή που προσδιορίζει το έργο του είναι η διαρκής αναζήτηση και επεξεργασία μορφών συλλογικής και ατομικής χειραφέτησης. Η διδασκαλία του, υπ΄ αυτή την οπτική, και δεδομένης της καθοριστικής επίδρασής του από τους δύο μεγάλους δασκάλους του, συνάδει με αυτή τη θεώρηση, και επιπλέον προσπαθεί να παράγει και ν΄ αναπαράγει το ιδεώδες της απελευθέρωσης δια μέσου της συνειδητής κατάκτησης της γνώσης και της βαθύτερης κατανόησης και επικοινωνίας με την τέχνη. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: "Κοινωνική θεωρία και αισθητική" (Αρμός), "Μοντερνισμός και κουλτούρα" (Παπαζήσης), "Κριτική θεωρία και άνθρωπος" (Παπαζήσης), "Αρνητική πολιτισμική πράξη" (Παπαζήσης), "Αισθητική και σύγχρονη τραγική συνείδηση" (Παπαζήσης), "Στέρης" (Αρμός), κ.ά.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
176
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.379 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση