Ο εθνικός διχασμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο εθνικός διχασμός

Βενιζέλος και Κωνσταντίνος

Αλέξανδρος Κοτζιάς

Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 1916.

Προς τους κυβερνητικούς αντιπροσώπους, Χανιά, Μυτιλήνη, Χίον, Σάμον κλπ. Τά τραγικά γεγονότα των Αθηνών, όπου τόσοι εκ των συναγωνιστών μας εύρον μαρτυρικόν θάνατον καί εδιώχθησαν σκληρώς, εδημιούργησαν μεταξύ του αιμοσταγούς Βασιλέως καί του έθνους χάσμα του λοιπού αγεφύρωτον.

Όπως επιβάλη τήν τυραννίδα του δέν εδίστασε νά θυσιάση τά υπέρτατα συμφέροντα του ελληνισμού εις τούς εθνικούς ανταπαιτητάς μας μέ τήν πρόθεσιν νά βοηθήση τήν γερμανικήν νίκην, εφ` ης καί μόνης ηδύνατο νά εδραιώσει τήν ελέω Θεού βασιλείαν του. Καί όπως εμποδίση τόν ταχύτερον εξοπλισμόν εκείνων εκ των πατριωτών, όσοι συνετάχτησαν μετά των πατροπαραδότων φίλων και προστατίδων Δυνάμεων κατά των κοινών εχθρών, δεν εδίστασε νά στρέψη τά ελληνικά όπλα κατά των στρατιωτών, των οποίων οι πατέρες έχυσαν το αίμα των υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Επωφελούμενος δέ της ευκαιρίας, εξαπέλυσε τόν βασιλικόν του στρατόν εις σφαγήν εκείνων, οίτινες διετήρησαν άκαμπτον μέχρι τέλους το εθνικόν φρόνημα.

Από της στιγμής αυτής ο βασιλεύς Κωνσταντίνος είναι έκπτωτος του θρόνου του. Δέν αμφιβάλλομεν ότι ο λαός, πανδήμως συνερχόμενος, θά επιδοκιμάση τήν έκπτωσιν ταύτην, ήτις αφορά προσωπικώς τόν τύραννον Βασιλέα καί όχι τήν δυναστείαν.

Η προσωρινή κυβέρνησις:
Βενιζέλος
Κουντουριώτης
Δαγκλής

Περιέχονται τα κείμενα:
- Τα ντοκουμέντα
- Τα πρόσωπα
- Οι εικόνες
- Το ιστορικό πλαίσιο
- Το γεγονός
- Τα πριν - τα μετά
- Ο θρίαμβος και ο θρήνος
- Ένα "ημερολόγιο" γραμμένο από πολλούς
- Τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες
- Το δίλημμα της εθνικής πολιτικής: ουδετερότητα ή σύμπραξη;

Αλέξανδρος Κοτζιάς

Αλέξανδρος Κοτζιάς (Συγγραφέας)

Αλέξανδρος Κοτζιάς (1926-1992). Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς γεννήθηκε στην Αθήνα, δεύτερος γιος του Παναγιώτη Κοτζιά από τη Δημητσάνα και της Ξένης το γένος Αλεξανδροπούλου από τη Χαλκίδα. Η οικογένειά του ήταν εύπορη, καταστράφηκε όμως οικονομικά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς είχε προηγηθεί και ο θάνατος του πατέρα ήδη από το 1936. Ο Αλέξανδρος σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1943 ως το 1947 δεν αποφοίτησε όμως, καθώς το αντικείμενο δε τον ενδιέφερε. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου προσβλήθηκε από φυματίωση και το πατρικό του σπίτι λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας (1948-1952) επισκέφτηκε πολλά μέρη της Ελλάδας και από το 1950 ως το 1956 στράφηκε μαζί με το μεγαλύτερο αδερφό του Κώστα στις οικοδομικές επιχειρήσεις. Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός διηγήματος στο περιοδικό Μαθητικά Γράμματα και πιο επίσημα δέκα χρόνια αργότερα με δημοσιεύσεις μεταφράσεων και μυθιστορημάτων, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνική κριτική (1956-1982). Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου συμμετείχε σε αντιστασιακές οργανώσεις και συνεργάστηκε στις εκδόσεις 18 Κείμενα, Νέα ΚείμεναΙ, Νέα ΚείμεναΙΙ και στο περιοδικό Συνέχεια. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Μεσημβρινή και το Βήμα και από το 1975 ως το 1982 ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης της Καθημερινής Φιλολογική Καθημερινή. Εργάστηκε επίσης ως διευθυντής του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας του Λονδίνου και ως διευθυντής και ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Παντρεύτηκε την Ελένη Αποστόλου με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, αντιπρόεδρος (1982-1984) και σύμβουλός της (1986). Τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1987 για το έργο του Φανταστική περιπέτεια). Το έργο του Αλέξανδρου Κοτζιά τοποθετείται στο χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας. Στα μυθιστορήματά του κυριαρχεί ο πολιτικός και κοινωνικός προβληματισμός γύρω από τη νεώτερη ελληνική ιστορία από τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο ως την πτώση της δικτατορίας του Παπαδόπουλου και τις μέρες μας. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Αλέξανδρου Κοτζιά βλ. Γιαλουράκης Μανώλης, «Κοτζιάς Αλέξανδρος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 9. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Ζήρας Αλεξ., «Κοτζιάς Αλέξανδρος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό5. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1986 και Ζάννας Π.Α., «Αλέξανδρος Κοτζιάς», Η μεταπολεμική πεζογραφία · Από τον πόλεμο του ʼ40 ως τη δικτατορία του ʼ67Δ΄, σ.142-223. Αθήνα, Σοκόλης, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
221
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.245 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση