Ειρηναίος
zoom in
Σε μια σελίδα του έργου του "Φόβος και τρόμος" (1843), ο Δανός φιλόσοφος Σαίρεν Κίρκεγκωρ, ο "Κατάσκοπος του Θεού" (ανάμεσα στους ανθρώπους), όπως χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του, έγραψε: "Ο Έρωτας έχει τους ιεροφάντες του ανάμεσα στους ποιητές, και κάποτε θ΄ ακούσεις και καμιά φωνή που θα ξέρει πώς να τον τιμήσει. Όμως, ούτε λέξη δεν θ΄ ακούσεις για την πίστη. Άραγε, ποιος θα βρεθεί να μιλήσει προς τιμήν αυτού του πάθους;"

Ο ποιητής Τόμας Στερνς Έλιοτ είναι ένας από εκείνους που "βρέθηκαν" για να μιλήσουν γι΄ αυτό το πάθος και χρησιμοποίησε το παραπάνω απόσπασμα ως μότο του ποιήματος του "Ash Wendensday" ("Η Τετάρτη των Τεφρών", 1930), με την οποία αρχίζει, ουσιαστικά η Σαρακοστή στη Δυτική Ευρώπη και αντιστοιχεί, περίπου, με την Καθαρά Δευτέρα των Ορθοδόξων.

Ο ποιητής του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι είναι άλλος ένας, και οι ταινίες του "Στάλκερ" (1979) και "Θυσία" (1986) μιλούν γι΄ αυτό.

Ο ποιητής του θεάτρου Γιέρζυ Γκροτόφσκι μίλησε γι΄ αυτό το πάθος στις μυθικές παραστάσεις του "Ο αλύγιστος πρίγκηπας" (1965) και "Apocalypsis cum Figuris" ("Αποκάλυψη σε Μορφές", 1968).

Όμως το βιβλίο-λεύκωμα που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι γραμμένο από κάποιον ποιητή. Είναι συντεθειμένο από πολλές φωνές, οι οποίες μιλούν εδώ προς τιμήν αυτού του πάθους, όπως το ενσάρκωσε ο άνθρωπος που άλλαξε τις ζωές των, και δημιουργούν, έτσι, ένα πολυφωνικό πορτραίτο του. Χανιώτες, ένδημοι και απόδημοι, μιλούν εδώ προς τιμήν του πρώην Μητροπολίτη των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου Χανίων.
Προς τιμήν του Γέροντά των.
Προς τιμήν του ενός και μοναδικού.
Προς τιμήν του Ειρηναίου.

Κωνσταντίνος Αν. Θεμελής

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης (Συγγραφέας)

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεολογίας και κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού. Εργάστηκε ως καθηγητής θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938-1945. Το 1946 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε υποδιευθυντής της εκκλησιαστικής σχολής Κρήτης. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εξέλεξε Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962, με την ανύψωση των Επισκοπών της Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας. Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία και έγινε αποδεκτή. Είναι ισόβιος πρόεδρος του "Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κίμων Φαραντάκης

Κίμων Φαραντάκης (Συγγραφέας)

Ο Κίμων Φαραντάκης γεννήθηκε και έζησε στο Δρεπανιά Κισάμου του νομού Χανίων μέχρι την αποφοίτησή του από το οκτατάξιο γυμνάσιο του Καστελλίου-Κισάμου. Συνέχισε με σπουδές στην Αθήνα και την Πενσυλβανία των Η.Π.Α. Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής και στη συνέχεια ως ιδιοκτήτης και διευθυντής ξενόγλωσσων κέντρων στα βόρεια προάστεια της Αθήνας. Η συγγραφική του δουλειά περιλαμβάνει πέντε λογοτεχνικά έργα και μια εκπαιδευτική πραγματεία. Επεκτείνεται ακόμη σε δυο σειρές αγγλικών διδακτικών βιβλίων για σπουδαστές προχωρημένων επιπέδων. Δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τη ζωή και την πρόσφατη ιστορία της Κρήτης και, εκτός από τα σχετικά βιβλία, έχει δημοσιεύσει δεκάδες κριτικά σημειώματα και άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανώλης Κογχυλάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Σημαντηράκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταμάτης Α. Αποστολάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ανουσάκη - Πάλλιου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αριστοτέλης Δαράκης (Συγγραφέας)

Ο Αριστοτέλης Δαράκης είναι δικηγόρος. Εργάζεται στα Χανιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Αλιφιέρης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Αλιφιέρης είναι συνταξιούχος δάσκαλος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Κονταδάς (Συγγραφέας)

Ο Αλέξανδρος Κονταδάς είναι επίτιμος λυκειάρχης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σκουλούδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Δεικτάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Σεγρεδάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ναυσικά Μυλωνάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτσα Ρειζάκη - Τσουρουνάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ντίνα Δ. Κλαυδιανού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
220
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.552 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση