Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παρατηρώντας το βρέφος
(Η μέθοδος της ψυχαναλυτικής παρατήρησης βρέφους)

Offer
Στo βιβλίο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μέθοδος της ψυχαναλυτικής παρατήρησης βρέφους και οι πολ­λαπλές εφαρμογές της μέσα από θεωρητικά κείμενα και κλινικά παραδείγματα. Πρόκειται για τη μέθοδο που εισήγαγε η ψυχαναλύτρια Esther Bick στην εκπαίδευση παιδοψυχοθεραπευτών το 1948 και είχε τεράστια επίδραση στην εκπαίδευση ψυχαναλυτών και ψυχοθεραπευτών παγκοσμίως, καθώς και στην ψυχαναλυτική σκέψη και έρευνα.

Η συστηματική παρατήρηση του βρέφους αποτελεί μια μοναδική εμπειρία βιωματικής κατανόησης της ανάπτυξης των πρω­ταρχικών σχέσεων και της οργάνωσης του ψυχισμού, καθώς εξοικειώνει τους επαγγελματίες που πρόκειται να αναλάβουν κλινικό έργο με τις ασυνείδητες πλευρές της συμπεριφοράς και τους πρώιμους τρόπους επικοινωνίας.

"... η Έφη Λιγνού και οι συνεργάτες της, που επιμελήθηκαν το βιβλίο, προσφέρουν ένα εξαίρετο σημείο αναφοράς σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη σημασία και τις εφαρμογές της παρατήρησης βρέφους".

Ανδρέας Γιαννακούλας


Σημείωση: Πρόλογος: Ανδρέας Γιαννακούλας.

21χ14 εκ., 324 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ψυχανάλυση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150.195 (Ψυχανάλυση), 155.422 (Βρέφη - Ψυχολογία)
Άλλα πρόσωπα: Πάνος Παράσκεβος , Έφη Λάγιου - Λιγνού (Επιμελητής) , Λήδα Αναγνωστάκη (Επιμελητής) , Μαρία Μαραγκίδη (Επιμελητής) , Αιμιλία Μπαρτζώκη (Επιμελητής) , Μαρία Τσελίκα (Επιμελητής) , Σοφία Χασιλίδη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-03-5349-5
ISBN (10ψήφιο): 960-03-5349-2
Βάρος: 0.417 κιλά
Εκδότης: Καστανιώτη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.19
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Nancy Bakalar είναι ψυχίατρος. Εργάζεται ιδιωτικά στο Rockville του Μaryland. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην Bethesda του Μaryland, απ΄ όπου και αποστρατεύτηκε. Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας στο Chevy Chase στο Maryland. Έχει εκπαιδευτεί στην Ψυχιατρική Σχολή της Washington και στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεραπείας Αντικειμενοτρόπων Σχέσεων (ΙΡΙ), στο πλαίσιο του οποίου συμμετείχε για τρία χρόνια σε σεμινάρια παρατήρησης βρέφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

H Esther Bick είναι ψυχαναλύτρια παιδιών και ενηλίκων. Γεννήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας το 1901. Σπούδασε αρχικά Ψυχολογία του Παιδιού με τη Charlotte Buhler στη Βιέννη, όπου ασχολήθηκε με την πειραματική παρατήρηση διδύμων. Τότε εδραιώθηκε το ενδιαφέρον της για την ψυχανάλυση καθώς, πέρα από την "αντικειμενική" παρατήρηση βρεφών με τη χρήση ποσοτικών μεθόδων, ενδιαφέρθηκε για την "υποκειμενική" διάσταση του βρέφους, αλλά και τη συναισθηματική συμμετοχή του παρατηρητή. Το 1938 πήγε στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε την ψυχαναλυτική της σταδιοδρομία και γνώρισε από κοντά το έργο της Μelanie Klein, από το οποίο επηρεάστηκε έντονα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Κλινικής Τavistock το 1948 μετά από πρόσκληση του John Bowlby, μαζί με τον οποίο οργάνωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων. Τότε ανέπτυξε τη μέθοδο της ψυχαναλυτικής παρατήρησης βρέφους ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Το περιορισμένο συγγραφικό της έργο είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη βαθιά επιρροή που είχε -κυρίως μέσω της διδασκαλίας της- τόσο στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών όσο και στις πολλαπλές εκπαιδευτικές, θεραπευτικές και ερευνητικές εφαρμογές της παρατήρησης βρέφους. Πέθανε το 1983 στο Λονδίνο. Ενδεικτική αρθρογραφία της: "Notes on infant observation in psychoanalytic training" (1964), "International Journal of Psychoanalysis", 45: 558-566. "The experience of the skin in early object relations" (1968), "International Journal of Psychoanalysis" 49: 558-566.

H Jeanne Magagna εκπαιδεύτηκε στην Κλινική Tavistock ως ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, ενηλίκων και οικογένειας, αλλά και στην παρατήρηση βρέφους, με την Esther Bick. Είναι επικεφαλής των ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Great Ormond Street του Λονδίνου και συνεργάτιδα του Κέντρου Ellernmede για διαταραχές διατροφής. Είναι συν-συντονίστρια του Κέντρου Σπουδών Martha Harris για την εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία παιδιών στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Εξειδικεύεται στην εργασία με παιδιά που παρουσιάζουν διαταραχές διατροφής.

H Margaret Rustin είναι διδάσκουσα ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων στο Τμήμα Παιδιού και Οικογένειας στην Κλινική Τavistock στο Λονδίνο, όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Ψυχοθεραπείας από το 1986 έως το 2008. Επιμελήθηκε την έκδοση του πρώτου βιβλίου για την παρατήρηση βρέφους, "Closely Observed Infants" (1989). Συνέβαλε στην παραγωγή της ταινίας του BBC για την ψυχαναλυτική παρατήρηση βρέφους, Observation Observed. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω σε θέματα που αφορούν στην ψυχοθεραπεία παιδιού, στις οικογενειακές σχέσεις και στην ψυχαναλυτική εκπαίδευση.

Η Αντωνία Φυρίγου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχαναλυτική Εξελικτική Ψυχολογία. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της παιδικής ψύχωσης και του αυτισμού, και εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με παιδιά και γονείς.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.