Στρατόπεδο συγκέντρωσης Πολεμίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Πολεμίου

Μια κόλαση ανάμεσα στις τουλίπες

Συλλογικό έργο

Ανδρέας Αγγελόπουλος

Νίκος Βάκης

Οι Πολιτικοί Κρατούμενοι Ανδρέας Αγγελόπουλος, Νίκος Βάκης και Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους ιστορούν το κλίμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Πολεμίου και αποτυπώνουν τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης σ’ αυτό. Ένα στρατόπεδο που διακρίθηκε για την αγριότητα και τη βαναυσότητα των κατακτητών και που εξελίχθηκε σε άντρο ωμής βίας και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε ως «κτηνώδες και επαίσχυντο μέρος» της ιστορίας της βρετανικής αποικιοκρατίας. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Αγγελόπουλος

Ανδρέας Αγγελόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1936. Απεφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, το 1954. Άρχισε σπουδές δι΄ αλληλογραφίας στο School of Accountancy του Λονδίνου, τις οποίες, όμως, διέκοψε το καλοκαίρι του 1955 λόγω της συμμετοχής του στον Αγώνα. Από το 1960 ασχολείται με το εμπόριο. Μυήθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ τον Απρίλιο 1955 και ανέλαβε ως υπεύθυνος της εργαζόμενης νεολαίας. Το ίδιο έτος ανέλαβε και ως Κεντρικός Σύνδεσμος της Οργάνωσης στην πόλη και επαρχία Λεμεσού. Ανέλαβε επίσης τη διανομή της αλληλογραφίας του Διγενή από την κάθοδο του Αρχηγού στη Λεμεσό τον Ιούνιο 1956. Στη συνέχεια ανέλαβε και ως υπεύθυνος νεολαίας του τομέα Λεμεσού. Συνελήφθηκε τον Δεκέμβριο του 1956 και οδηγήθηκε στα Ανακριτήρια Ομορφίτας όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Στη συνέχεια εγκλείστηκε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς μέχρι τον Σεπτέμβριο 1957. Μετά την απόλυση του ανέλαβε και πάλι ως υπεύθυνος νεολαίας και τον Μάιο του 1958 ως αντικαταστάτης του Τομεάρχη Λεμεσού. Συνελήφθη εκ νέου τον Αύγουστο του 1958 και αφού υπέστη για δεύτερη φορά φρικτά βασανιστήρια στην Ομορφίτα εγκλείστηκε στα κρατητήρια Πολεμίου και Μάμμαρι μέχρι τη λήξη του αγώνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1954) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1960-1963) του αθλητικού Σωματείου «ΑΠΟΛΛΩΝ», ιδρυτικό μέλος (1960) και Γενικός Γραμματέας (1987-1993) του Συνδέσμου Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ) και ιδρυτικό μέλος (1990) και πρόεδρος μέχρι σήμερα του Μελάθρου Αγωνιστών. Συνέβαλε στη δημιουργία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-΄59 του οποίου διορίστηκε πρόεδρος (1993-2005) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και στη δημιουργία (1997) του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-΄59 του οποίου προεδρεύει από την εκλογή του το 2005 μέχρι σήμερα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βάκης

Νίκος Βάκης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βάκης γεννήθηκε στην Κισσόνεργα της Πάφου το 1938. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου (1950-54) και απεφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το 1956. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μάστερ του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας και διδακτορικού του Πανεπιστημίου Φλώριδας. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στις βιοχημικές και φυσιολογικές πτυχές τροπικών και υποτροπικών φρούτων και λαχανικών μετά τη συγκομιδή. Διετέλεσε Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών (1991-1999) και Γραμματέας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου (1965-1991) και δημοσίευσε εργασίες του σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά. Ως Σύμβουλος στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου (International Trade Center, ITC-UNCTAD/WTO) ανέλαβε πέρα των 25 αποστολών σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας. Διετέλεσε Πρόεδρος ή μέλος διαφόρων συμβουλίων, φοιτητικών και επαγγελματικών ενώσεων, καθώς και συνδέσμων ή οργανώσεων με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς στόχους. Ήταν μέλος της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (1988) για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει εκδώσει (2005) βιβλίο του με τίτλο: "Πανεπιστήμιο Κύπρου - Από το όραμα στη λειτουργία". Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑτον Μάρτιο του 1955, αναλαμβάνοντας ποικίλα καθήκοντα και αποστολές στους τομείς Λεμεσού και Πάφου. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 1958 και μετά από πολυήμερες ανακρίσεις στο Σπέσιαλ Μπράντς Πάφου (κτήριο «Ευθυβούλου») εγκλείστηκε στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Πολεμίου και Μάμμαρι μέχρι το κλείσιμο των κρατητηρίων τον Φεβρουάριο του 1959.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους

Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους γεννήθηκε στο Στρουμπί της Πάφου το 1935. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου το 1953. Το ίδιο έτος έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αποφοίτησε το 1957. Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1957, εντάχθηκε στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α., στον τομέα της Παθητικής Αντίστασης. Τον Σεπτέμβρη του 1958 συνελήφθη από τους Άγγλους και ύστερα από ένα μήνα ανακρίσεων στου «Ευθυβούλου», εγκλείσθηκε στα Κρατητήρια Πολεμίου και Μάμμαρι, απ΄ όπου απολύθηκε στις 19/02/1959. Κατά την περίοδο της Τουρκοανταρσίας το 1963 - 1964, ως μέλος του Επιτελείου του 8ουΤακτικού Συγκροτήματος, πολέμησε στην Τηλλυρία. Για τη συνεισφορά του αυτή ο αλησμόνητος ΧΡΟΝΗΣ (Πλούτων Χουχουλής), Διοικητής των επιχειρήσεων, τον πρότεινε για το « Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων». Ως καθηγητής των θρησκευτικών και υπεύθυνος στις Υπηρεσίες Καθο-δηγήσεως και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, υπηρέτησε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Πάφο και τη Μόρφου. Το 1990 ως υπότροφος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, μετεκπαιδεύτηκε στο Μποσέ της Ελβετίας στις Οικουμενικές Σπουδές. Το 1992, με προτροπή του Μητροπολίτου Πάφου, απεσύρθη από την εκπαίδευση και ανέλαβε να οργανώσει το Γραφείο Θρησκευτικής Διαφώτισης της Μητροπόλεως. Εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου σε διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια. Το 2004 υπέβαλε την παραίτηση του και έκτοτε ιδιωτεύει στην Πάφο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λευκωσία
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
162
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.37 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση