Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή

Άριστος Κάτσης

Τα βασικά σφάλματα των διαδόχων του Βενιζέλου

- Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των συμμάχων της Ελλάδας και ξανάφεραν στο θρόνο τον εξόριστο Βασιλιά Κωνσταντίνο.

- Δεν υιοθέτησαν την πολιτική του συμβιβασμού και ακολούθησαν την πολιτική της συνέχισης της εκστρατείας, χωρίς να διαθέτουν τα στηρίγματα που είχε ο Βενιζέλος.

- Πραγματοποίησαν την ασύνετη εκστρατεία προς την Άγκυρα, που επιβεβαίωσε την αδυναμία των Ελλήνων να λύσουν τότε στρατιωτικά το μικρασιατικό ζήτημα.

- Μετά την αποτυχία της επιχείρησης προς την Άγκυρα, άφησαν για ένα ολόκληρο χρόνο άπραχτο τον ελληνικό στρατό να κατέχει στα βάθη της Μικράς Ασίας εδάφη που δεν διεκδικούσε η Ελλάδα, χωρίς να έχουν την τόλμη να παίρνουν αποφάσεις.

- Ετοίμασαν επιχείρηση για κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να εξασθενήσει το ελληνικό μέτωπο στη Μικρασία, να επιταχυνθεί η κεμαλική επίθεση και να τερματιστεί κάθε μεσολαβητική προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων.

- Όπως αναφέρει ο Στέφανος Σαράφης, "ένα άρτιο στρατό, αξιόμαχο, νικητή" "κατόρθωσαν, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, να τον μεταβάλουν σε φυγάδες, να τον διαλύσουν εντελώς".

Άριστος Κάτσης

Άριστος Κάτσης (Συγγραφέας)

Ο Άριστος Κάτσης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στη Μόρφου της Κύπρου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το 1969 πήρε το πτυχίο της ιστορίας και αρχαιολογίας. Από το 1970 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου και το 2001 αφυπηρέτησε πρόωρα ως διευθυντής. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες πάνω σε θέματα της νεότερης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας. Επίσης από τον Φλεβάρη του 1976 μέχρι τον Ιούλιο του 2001 καθιέρωσε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" τη στήλη "Επιφυλλίδα του Σαββάτου", που ασχολούνταν με ιστορικά και επίκαιρα θέματα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Από την ανεξαρτησία στην τουρκική εισβολή", α΄ έκδοση Κύπρος 1977, β΄ έκδοση Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1978, "Από την ΕΟΚΑ στην ανεξαρτησία", εκδόσεις Αργώ, Κύπρος 1981, "Πολιτική Ιστορία της Κύπρου 1959-1987" (ε΄ τόμος της σειράς Κύπρος), α΄ έκδοση εκδοτικός οίκος Διαγόρας, Κύπρος 1987, β΄ έκδοση εκδοτικός οίκος Άγγελου Κυριάκου, Κύπρος 1996, "Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο (1959-1998)", εκδόσεις Αργώ, Κύπρος 2003, "Από τη Διασκεπτική στην ΕΟΚΑ", εκδόσεις Αργώ, Κύπρος 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Λεμεσός
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.594 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση