Εισαγωγή εις τα γεωγραφικά και σφαιρικά
zoom in
14.93€ -10% 13.44€

Η προσωπικότητα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων (1707-1731) Χρύσανθου Νοταρά είναι σημαντική όχι μόνο ως εκκλησιαστικού άνδρα αλλά και ως επιστήμονα και αναμορφωτή, ώστε είναι δύσκολο να τον περιγράψει κανείς ικανοποιητικά. (. . .) Τις γνώσεις του σχετικά με τις θετικές επιστήμες προσπάθησε να διαδώσει σε ευρύτερο κοινό ενδιαφερομένων με τη συγγραφή του έργου: `Εισαγωγή εις τα Γεωγραφικά, και Σφαιρικά`, Παρίσι 1716. Το θαυμάσιο αυτό βιβλίο αποτελεί, ίσως, το πρώτο συγκροτημένο έργο Γεωγραφίας και Σφαιρικής Αστρονομίας που εκδόθηκε μετά την αρχαιότητα. Και όπως μαρτυρείται από πολλούς μετέπειτα λογίους, συνέβαλλε στη διάδοση σημαντικών γνώσεων στους φιλομαθείς νέους στους οποίους απευθύνεται. (. . .) Ο παγκόσμιος γεωγραφικός χάρτης που περιλαμβάνεται (. . .) είναι ο πρώτος που εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα (. . .).


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Ελένη Λιβανίου

Ελένη Λιβανίου (Επιμέλεια)

Η Ελένη Λιβανίου, εκπαιδευτικός ψυχολόγος, ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1991. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες, στα δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα καθώς και στα προβλήματα συμπεριφοράς στο χώρο του κανονικού σχολείου, στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον. Κάτοχος Master και Ph.D. στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και τ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, έχει αναπτύξει σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο, συνεργαζόμενη με πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδικά Χωριά SOS, ΠΕΚΑΔΕ, Υπ. Παιδείας Κύπρου, International Open University Press, κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα πανελλαδικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Το διάστημα 1993-2002 διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας (ΕΕΔ), με την οποία εξακολουθεί να συνεργάζεται ως επιστημονική σύμβουλος. Συνεργάτης από το 1993 της Ειδικής Διαγνωστικής Θεραπευτικής και Ερευνητικής Μονάδας "Σπ. Δοξιάδης", από το 1995 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη του τμήματος Μαθησιακών Δυσκολιών του Ιδρύματος "Σπ. Δοξιάδης - Έρευνα για το παιδί".

Πέτρος Εμμανουήλ Ροβίθης

Πέτρος Εμμανουήλ Ροβίθης (Επιμέλεια)

Ο Δρ. Πέτρος Ροβίθης γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε διδακτορικό στην αστρονομία. Εργάστηκε σαν καθηγητής στο "Λύκειο ο Κοραής" Ηρακλείου και στο κολλέγιο Pearce της Αγ. Παρασκευής, ως βοηθός στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αστρονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου και αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Παρακολούθησε δεκάδες ειδικών σεμιναρίων και συνεδρίων με πολλές ανακοινώσεις. Είναι μέλος της IAU και της ΕΛΑΣΕΤ και επίτιμο μέλος της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, στο περιοδικό της οποίας διατηρεί μόνιμη στήλη. Κατά την υπηρεσία του, ασχολήθηκε ερευνητικά με τον Ήλιο, τη Σελήνη, τους πλανήτες, τα διάχυτα νεφελώματα και ιδιαίτερα με τους μεταβλητούς αστέρες, όπου διέπρεψε ως παρατηρητής και μελετητής των εκλειπτικών ζευγών αστέρων και συμμετείχε ως επικεφαλής ή μέλος σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Τέλος δε ασχολήθηκε με την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των θετικών Επιστημών. Δημοσίευσε περισσότερες από 200 εργασίες και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και απέσπασε εκατοντάδες αναφορές στο έργο του. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με την εκλαΐκευση της Αστρονομίας με εκατοντάδες άρθρα, με επτά βιβλία, με τη συγγραφή όλων σχεδόν των σχετικών λημμάτων της Εγκυκλοπαίδειας Υδρία, με την επιμέλεια εκδόσεων και πλήθος ομιλιών σε ακροατήρια, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για την μακροχρόνια προσφορά του τιμήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος Νοταράς

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος Νοταράς (Συγγραφέας)

Ο Χρύσανθος Νοταράς ήταν Έλληνας λόγιος του 18ου αιώνα και Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Γεννήθηκε στην Κορινθία. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα από τον θείο του, Δοσίθεο, ο οποίος έστειλε αργότερα τον νεαρό Χρύσανθο στα πανεπιστήμια της Ευρώπης για να σπουδάσει. Στο Παρίσι τελειοποίησε τις αστρονομικές του γνώσεις, και άκουσε με ιδιαίτερο ζήλο τα μαθήματα του Κασίνι. Σχετίστηκε με διαπρεπείς επιστήμονες, ιδίως τον Ιησουήτη Λεκένιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε στάση στο Βουκουρέστι, όπου τον υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό, και μετά πομπής τον οδήγησαν στον μητροπολιτικό ναό, όπου σύμφωνα με το συνήθειο της εποχής απήγγειλε λόγο προς απόδειξη ότι η μακροχρόνια παραμονή του στο εξωτερικό δεν έκαμψε καθόλου την ορθόδοξη πίστη του. Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Καισαρείας στις 5 Απριλίου 1702 και εν συνεχεία στις 6 Φεβρουαρίου 1707 έγινε Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση