Λαυρεωτικά 1869-1873: Η πρώτη αρπαγή δημόσιας περιουσίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λαυρεωτικά 1869-1873: Η πρώτη αρπαγή δημόσιας περιουσίας

Το ναυάγιο του χρηματιστηριακού Ελντοράντο

Συλλογικό έργο

Γιώργος Ν. Δερμάτης

Λήδα Παπαστεφανάκη

Τα "Λαυρεωτικά", η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλοϊταλική εταιρεία Roux et Cie για την εκμετάλλευση των εκβολάδων του Λαυρίου, αποτέλεσαν το υπ` αριθμόν ένα ζήτημα της επικαιρότητας της ελληνικής κοινωνίας και του Τύπου από το 1869 έως το 1873. Η διένεξη, αφού προκάλεσε την επέμβαση της γαλλικής και της ιταλικής κυβέρνησης και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, λύθηκε με την αγορά όλων των δικαιωμάτων επί των σκωριών και εκβολάδων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας από Ελληνες κεφαλαιούχους με επικεφαλής τον Ανδρέα Συγγρό. [...]

Μέσα από τις σελίδες τού "Ε Ιστορικά" παρουσιάζεται η λειτουργία της ελληνικής και της γαλλικής μεταλλευτικής εταιρείας του Λαυρίου, σκιαγραφείται η ζωή των μεταλλωρύχων και αποδίδεται παραστατικά ο πυρετός διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων για το επίμαχο θέμα των εκβολάδων και σκωριών του Λαυρίου μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Παράλληλα, φωτίζεται η προσωπικότητα του επιχειρηματία Ανδρέα Συγγρού, εκπροσώπου του ομογενειακού κεφαλαίου.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Γιώργος Καραγιάννης, "Τα Λαυρεωτικά `καθρέφτης` της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα"
- Λήδα Παπαστεφανάκη, "`Ο αμείλικτος μόλυβδος...`. Στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία και μεταλλουργεία του Λαυρίου το 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα"
- Γιούλη Κόκκορη, "Το Λαύριον υπόσχεται μέλλον ευτυχέστερον δια τον τόπον..."
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Ο Ανδρέας Συγγρός και `Η ωραία Ελλάς`..."
- Γιώργος Ν. Δερμάτης, "Η μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία του Λαυρίου, 1865-1990: το μαύρο φως"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ν. Δερμάτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ. Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λήδα Παπαστεφανάκη

Λήδα Παπαστεφανάκη (Συγγραφέας)

Η Λήδα Παπαστεφανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και έκανε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές και υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή (2002). Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της εκβιομηχάνισης και της εργασίας, την κοινωνική ιστορία της τεχνολογίας, την ιστορία της εργασιακής υγείας, την ιστορία των πόλεων, την ιστορία των γυναικών και του φύλου, την προφορική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των Εβραίων. Στα πεδία αυτά αφιερώνονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της, ελληνικές και ξενόγλωσσες. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - Ελληνικό Τμήμα, ενώ συμμετέχει στο Ελληνικό "Δίκτυο Ιστορικών για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου" της International Federation for Research in Women΄s History και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ιστορία της Εργασίας (European Labour History Network), όπου συντονίζει τις ομάδες εργασίας "Feminist Labour History" και "Labourin Mining".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ν. Καραγιάννης

Γιώργος Ν. Καραγιάννης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Καραγιάννης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάσθηκε στις εφημερίδες "Έθνος" και "Τα Νέα" και ως αρχισυντάκτης δελτίου στη Διεύθυνση Ειδήσεων του Mega Channel. Επί πολλά χρόνια κάλυπτε και το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Ποντίκι". Αυτή την εποχή εργάζεται ως συντονιστής του ρεπορτάζ στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα". Το 1997 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Το Ποντίκι" το πρώτο του βιβλίο "Εκκλησία & Κράτος 1833-1997 - Ιστορική επισκόπηση των σχέσεών τους".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Μ. Πανσεληνά (Συγγραφέας)

Η Γεωργία Πανσεληνά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και πήρε το πτυχίο της το 1991. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στη νεότερη Ελλάδα, ενώ έχει ασχοληθεί με θέματα οργάνωσης αρχείων, προστασίας και συντήρησης υλικού. Είναι διευθύντρια στο Αρχείο Βοβολίνη, το οποίο αποτελεί πηγή οικονομικών και πολιτικών τεκμηρίων για την ελληνική ιστορία και αξιοποιείται είτε εκδοτικά είτε διοργανώνοντας ή/και συμμετέχοντας σε εκθέσεις και σε ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων είτε ως συντάκτρια είτε ως επιμελήτρια/σύμβουλος βιβλίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιούλη Κόκκορη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.431 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση