Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Συμβιώνοντας με τη μετανάστευση

Συμβιώνοντας με τη μετανάστευση
Το πρόγραμμα για τη μετανάστευση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη αφορά στην ανάγκη για συμμετοχικό δημόσιο διάλογο σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και συνδιοργανώθηκε από το "Δίκτυο Ναυαρίνο", την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το "Πολύδρομο" και το Σύλλογο Αλβανών Μεταναστών "Μητέρα Τερέζα" από τον Οκτώβριο 2010 και μέχρι τον Ιούνιο 2011. Σκοπός του προγράμματος είναι να υπογραμμίσει την αξία της διαπολιτισμικής διάστασης της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως να τονίσει την ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών διαδικασιών ένταξης με τις αντίστοιχες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η διασφάλιση ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους μετανάστες δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με κοινωνική και πολιτική ισότητα.

Το Navarino Network (ΝΝ)-"Δίκτυο Ναυαρίνο" είναι μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της. Το ΝΝ φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης και συνεργασίας των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης και, κυρίως, της σπουδάζουσας νεολαίας της. Αποστολή του ΝΝ είναι η έρευνα, ο διάλογος και η συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής, με πίστη στις δυνατότητες και τις προοπτικές της πόλης. Παράλληλα, το ΝΝ θέλει να συμβάλει στη διεθνή εκπροσώπηση της πόλης, τη δικτύωση με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, την ευαισθητοποίηση των νέων και την καλύτερη επικοινωνία με άλλους λαούς και παραδόσεις. Το ΝΝ διοργανώνει τακτικές συναντήσεις συζήτησης με διεθνείς προσωπικότητες, συνεργάζεται με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπονεί μελέτες με τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, λειτουργεί ένα διεθνές θερινό σχολείο για μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο στην Ολυμπία και εμπλουτίζει, διαρκώς, μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με υλικό για τα Βαλκάνια. Το ΝΝ υποστηρίζεται από την Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Περιέχονται τα κείμενα:

- Δέσποινα Συρρή, εισαγωγή

Ενότητα 1η: Το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο της μετανάστευσης

- Ευτυχία Βουτυρά, "Μετανάστες, πρόσφυγες και ένταξη"
- Ανδρέας Χ. Τάκης, "Πέρα από το Δουβλίνο II"
- Μαρία Βουτσίνου, "Προστασία δικαιωμάτων μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας: ζητήματα αποτελεσματικής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας"
- Θάνος Μαρούκης, "Μη νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα: ρεαλισμός, σεβασμός και "έξυπνες" απελάσεις"
- Alexandra Novosselov, "Τείχη μεταξύ των ανθρώπων"
- Θάνος Μαρούκης, Δέσποινα Συρρή, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, "Θέσεις για το τείχος στον ΄Εβρο"
- Παρούλα Νάσκου-Περράκη, "Η μετανάστευση, η διαπολιτισμικότητα και οι διεθνείς οργανισμοί"
- Καλλιόπη Χαΐνογλου, "Η διαπολιτισμική εκπαίδευση: ένας διαρκής στόχος του Συμβουλίου της Ευρώπης"
- Alberto Isseta, "Διαπολιτισμικές πόλεις: μια κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής"

Ενότητα 2η: Βιώνοντας τη μετανάστευση στην Ελλάδα

- Δέσποινα Συρρή, "Προωθώντας το διάλογο για τη μετανάστευση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη"
- Δημήτρης Χορμοβίτης, "Για ένα "Δείκτη Πολιτικών ΄Ενταξης των Μεταναστών" (Migrant Integration Policy Index)"
- Βαλμπόνα Χυστούνα, "Θέσεις του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών "Μητέρα Τερέζα""
- Κλεοπάτρα Γιουσέφ, "Μετανάστριες στην Ελλάδα: βιώνοντας την κοινωνική ένταξη μέσω δράσεων των προγραμμάτων ΕuropeAid"
- Θάνος Μαρούκης, "Ερευνητικό Πρόγραμμα "Μέτοικοι": μοντέλα κυκλικής μετανάστευσης στη νότια και την κεντροανατολική Ευρώπη - Προκλήσεις και ευκαιρίες για μετανάστες και φορείς χάραξης πολιτικής"
- Εβίνα Δημητριάδου-Μπαντάουι, "Ζώντας ειρηνικά με τον "άλλο": το παράδειγμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμβίωσης διαμέσου του χρόνου"
- Θεοδώρα Ματζιροπούλου, "Η κινεζική μετανάστευση στη Θεσσαλονίκη"

Ενότητα 3η: Διαπολιτισμική εκπαίδευση και μετανάστευση

- Αναστασία Γκαϊνταρτζή, "Τι μπορούμε να μάθουμε από τα δίγλωσσα παιδιά; Διγλωσσία και εκπαίδευση"
- Κώστας Τσιούμης, "Εκπαιδευτική πολιτική για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα"
- Γιώτα Γάτση, "Γλωσσική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη από την Οθωμανοκρατία μέχρι σήμερα"
- Ελένη Καλαμπάκου, "Συνοπτική παρουσίαση του νομικού πλαισίου εκπαίδευσης αλλοδαπών"
- Ίρις Χαϊντινάι, Βαλμπόνα Χυστούνα, "Ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών "Μητέρα Τερέζα" και τα μαθήματα Αλβανικής Γλώσσας σε παιδιά μεταναστών"
- Πάνος Κουργιώτης, "Διδάσκοντας αραβικά"
- Ρούλα Τσοκαλίδου, "Το ελληνο αραβικό πρότζεκτ "Απ΄ τα μάτια των παιδιών""
- Γλύκα Φίστα, Αντώνης Γαζάκης, "Διδάσκοντας στον "Οδυσσέα",
- Μαριλίζα Αναστασοπούλου, "Ο "Οδυσσέας" μέσα από το φωτογραφικό φακό"

Ενότητα 4η: Μετανάστευση και καλλιτεχνική δημιουργία

- Μαρία Τσαντσάνογλου, "Η διαπολιτισμική διάσταση στην κινητικότητα των συλλογών τέχνης: το παράδειγμα της Συλλογής Κωστάκη"
- Angela Maria Arbelaez, "Η σεφαραδίτικη κουλτούρα στο ραδιόφωνο"
- Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, "Ένα θεατρικό Εργαστήρι για μετανάστες: Μακεδόνικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Η τέχνη, δίαυλος για την ένταξη των μεταναστών"
- Στέργιος Καραβάτος, "Ένα Εργαστήριο Φωτογραφίας για μετανάστες: Μακεδόνικο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Η τέχνη, δίαυλος για την ένταξη των μεταναστών""


Σημείωση: Σε συνεργασία με το Navarino Network (ΝΝ)-"Δίκτυο Ναυαρίνο".

24χ17 εκ., 221 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 304.82 (Μετανάστευση), 370.193 41 (Διαπολιτισμική εκπαίδευση), 361.249 5 (Κοινωνική πολιτική - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Δέσποινα Συρρή (Επιμελητής) , Θεοδώρα Ματζιροπούλου ,
ISBN: 978-960-6882-45-6
ISBN (10ψήφιο): 960-6882-45-4
Βάρος: 0.445 κιλά
Εκδότης: Ιανός
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
13.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.57
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Alberto Isseta είναι εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Διαπολιτισμικό Διάλογο.

H Alexandra Novosselov είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, ερευνήτρια στο Κέντρο "Θουκυδίδης", Πανεπιστήμιο Pantheon-Assas στο Παρίσι.

Η Μαρία Βουτσίνου είναι δικηγόρος, ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Ευτυχία Βουτυρά σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Harvard. απ΄ όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα, και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε ένα δεύτερο διδακτορικό τίτλο. Διδάσκει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Κλεοπάτρα Γιουσέφ είναι διεθνολόγος και συντονίστρια προγραμμάτων EuropeAid.

Η Εβίνα Δημητριάδου - Μπαντάουι είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αραβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sofia University, St. Kliment Ohridiski, Βουλγαρία.

Ο Θάνος Μαρούκης είναι κοινωνιολόγος. Αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Συνέχισε κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol (Ηνωμένο Βασίλειο) (2002) εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα εθνικότητας και πολυπολιτισμικότητας. Το 2007 ανακυρήχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Η διατριβή του εξετάζει τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία. Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η μετανάστευση, η μεταναστευτική πολιτική και η αγορά εργασίας. Εργάζεται ως ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ). Οι θεματικές με τις οποίες έχει ασχοληθεί σε αυτό το πλαίσιο αφορούν την οικονομική μετανάστευση από τα Βαλκάνια προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανεπίσημη μετανάστευση.

Ο Ανδρέας Τάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και σήμερα είναι Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος του Τομέα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα πολιτικής θεωρίας, ηθικής φιλοσοφίας και συνταγματικού δικαίου, έχει επιμεληθεί επιστημονικά την ελληνική έκδοση της "Θεωρίας της δικαιοσύνης" του John Rawls και έχει εκδώσει, μαζί με τον Αντώνη Μανιτάκη τον συλλογικό τόμο "Τρομοκρατία και δικαιώματα".

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας μελετών σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των μειονοτήτων, συνεργάτης ερευνητικών ιδρυμάτων και διεθνών οργανισμών, και ιδρυτικό μέλος του ΚΕΜΟ (Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων).

Ο Δημήτρης Χορμοβίτης είναι επικοινωνιολόγος και εργάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη.

Η Βαλμπόνα Χυστούνα είναι φιλόλογος Αλβανικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών "Μητέρα Τερέζα".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.