Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο κατά φαντασία χριστιανός κάτω από το φως της εικόνας του πατερικού ανθρώπου
(Ένα πρόβλημα φαντασιακής χριστιανικής αυτοκριτικής)
Συγγραφέας:   Ιωάννης Κ. Κορναράκης


Ο κατά φαντασία χριστιανός κάτω από το φως της εικόνας του πατερικού ανθρώπου
"Πας ανήρ φαίνεται εαυτώ δίκαιος"

Ο σοφός Σολομών διατυπώνει, στο κείμενο των "Παροιμιών" του, την ιδέα ότι κάθε άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του δίκαιο, πιστό και ευαίσθητο διαχειριστή της δικαιοσύνης και της αλήθειας, στην προσωπική του ζωή. Αλλά επειδή η λέξη "δίκαιος", στο εννοιολογικό κλίμα της Παλαιάς Διαθήκης, σημαίνει τον δίκαιο άνθρωπο στα μάτια του Θεού, τον θεοσεβή, το νόημα της παροιμίας του Σολομώντος είναι θρησκευτικό, αφορά στον θρησκευτικό άνθρωπο και μάλιστα στον χριστιανό. Κάθε χριστιανός φαίνεται, "φαντάζει" στον εαυτό του θεοσεβής και άρα άξιος για τη βασιλεία του Θεού. Αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι όπως αυτός νομίζει και όπως εκείνου του φαίνεται.

Ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται η ιδέα του Σολομώντος υποδηλώνει ότι, στην περίπτωση του χριστιανού ανθρώπου, όλοι οι χριστιανοί είναι κατά φαντασία χριστιανοί. Αλλά φυσικά πρόκειται εδώ περί υπερβολής, επειδή δεν μπορεί όλοι οι χριστιανοί να είναι κατά φαντασία χριστιανοί.

Οπωσδήποτε όμως στην υπερβολή αυτή η αλήθεια δικαιούται το μεγαλύτερο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο ίδιος ο Κύριος παρουσίασε, σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιρετική την περίπτωση κάποιος να είναι αυθεντικός και θεοφιλής χριστιανός.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

21χ14 εκ., 138 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 248 (Πνευματικότητα (Χριστιανισμός))
ISBN: 978-960-88540-9-3
ISBN (10ψήφιο): 960-88540-9-1
Βάρος: 0.236 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.48
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ιωάννης Κορναράκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1926. Σπούδασε Θεολογία στη θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ψυχοπαθολογία και θεραπευτικές κλινικές εφαρμογές στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Innsbruck, Χριστιανική Παιδαγωγική και Ποιμαντική στο Πανεπιστήμιο του Strasbourg και Ψυχολογία του Βάθους και ποιμαντική φροντίδα των ψυχασθενών στη Ρωμαιοκαθολική Σχολή του Πανεπιστημίου του Munster. Το 1960 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα "Η βίωσις του πάθους κατά την διδασκαλίαν της Αγίας Γραφής". Το 1966 έλαβε από την ίδια Σχολή τον τίτλο του υφηγητή με την εργασία του "Η νεύρωσις ως αδαμικόν πλέγμα. Συμβολή εις την Ποιμαντικήν Θεολογίαν". Το 1968 εξελέγη εντεταλμένος Υφηγητής και το 1974 Έκτακτος Καθηγητής από την ίδια Σχολή με ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος της Ποιμαντικής Ψυχολογίας. Το 1978 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στην Έδρα της Ποιμαντικής Ψυχολογίας και Εξομολογητικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1993.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.