Στιγμιότυπα
zoom in
4.00€
Ο συνδυασμός της ζωγραφικής με την κινούμενη εικόνα συμβάλλει, κατά τη γνώμη μου, στην καλύτερη αντίληψη του θεατή για την τέχνη του κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια, οι "Νέοι Ορίζοντες" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει μια παράδοση στη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, παρουσιάζοντας εκθέσεις ζωγραφικής των σκηνοθετών Πήτερ Γκρίναγουεη, Σεργκέι Παρατζάνωφ, Σεργκέι Αϊζενστάιν, τις φωτογραφίες του Αμπάς Κιαροστάμι, καθώς και τα αντικείμενα από τις ταινίες του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Ο Λευτέρης Ολύμπιος, ένας από τους νεότερους αλλά και σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς, έχει κερδίσει ήδη μια ιδιαίτερη θέση σε ένα ευρύ και συνάμα πολυσύνθετο χώρο. Οι εικαστικές του αναζητήσεις μέσα από φαινομενικά λιτούς κώδικες, εκφράζουν συναισθήματα και δίνουν φως και κίνηση σε χώρους υπαρξιακούς και άμεσα προσωπικούς. Οι αναφορές του σε παραδοσιακά στοιχεία συνδέουν το παρόν με το παρελθόν, δίνοντας έμφαση στα ερεθίσματα της μνήμης, ενώ η ζωγραφική του δημιουργία γίνεται θέμα διαλόγου, μέσο καταγραφής και επικοινωνίας, αλλά και πομπός ιδεών. Το αποτέλεσμα είναι η καταγραφή πτυχών της ανθρώπινης εμπειρίας, απόλυτα συνυφασμένων με το παρόν. Η εικονοπλασία του Λευτέρη Ολύμπιου, απορρέει από βάσεις συνείδησης και καταλήγει σε μια θεματική με προφανείς αναφορές στο ρόλο της παράδοσης σαν χαρακτηριστικού της ταυτότητας και της ιστορικής εξέλιξης. Τα έργα του είναι σύγχρονες εκδοχές ενός παρελθόντος που εκφράζει το πνεύμα και την ψυχή του ελληνικού χαρακτήρα. Τα μηνύματα που εκπέμπουν αποδίδονται με αμεσότητα και χωρίς περιστροφές, κατά τρόπο δυνατό, που εντείνει την ενεργή συμμετοχή του θεατή. Δημήτρης Εϊπίδης, Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
Μαρία Ιωάννου

Μαρία Ιωάννου (Επιμέλεια)

Η Ιωάννου Μαρία γεννήθηκε μια Τρίτη χαράματα, Δεκέμβρη του 1968, σ’ ένα χωριό κοντά στη Λευκωσία. Το 1974, με την τουρκική εισβολή, τη δέχτηκε το χωριό της μάνας της το Μοσφίλι, που δεν το έχει ο χάρτης, ένα χωριουδάκι ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα. Το 1981, εκεί που άρχισε να ριζώνει, ο άνεμος τη μετέφερε ξανά στη Λευκωσία. Το 1986 τη βρίσκει με μια βαλίτσα πάλι στο χέρι στην Αθήνα για σπουδές στη Φιλοσοφική. Το 1992 επιστρέφει στην Κύπρο. Η ζωή της αλλάζει εντελώς το 1995 με τον ερχομό της κόρης της Ιφιγένειας. Τα θρανία την καλούν και πάλι το 2003 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Στη συνέχεια κάνει μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία. Το ταξίδι της συνεχίζεται με συντρόφους πάντα μια βαλίτσα, ένα μολύβι κι ένα κομμάτι χαρτί.

Λευτέρης Ολύμπιος (Καλλιτέχνης)

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1953. Σπούδασε γραφικές Τέχνες στο ΑΤΙ (1973-1976), συνέχισε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1978-1984) με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Π. Τέτση, Κ. Ξυνόπουλο, Γ. Κολέφα και μετά στη Vrije Accademie voor Beeldende Kunsten (1984-1986) της Χάγης, με δασκάλους τους P. Gentenaur και Ro. Rojakas. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ. Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και το εξωτερικό. Ολλανδία, Ελλάδα (Αμστερνταμ, Νέβεντερ, Αθήνα, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ύδρα, Μπιενάλε Κάιρου και σε διάφορα μουσεία: De Inieger, Deurne, Catharijne Convent outeextn, Allard Pierson κ.ά.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
24
Διαστάσεις:
22χ23
Βάρος:
0.126 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση