Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το παιχνίδι της πρόβλεψης
(Πώς θα διαμορφώσουμε και θα προβλέψουμε το μέλλον εφαρμόζοντας τη λογική του ιδιοτελούς συμφέροντος)
Συγγραφέας:   Bruce Bueno De Mesquita


Το παιχνίδι της πρόβλεψης
Ο καθηγητής Bruce Bueno de Mesquita θεωρείται σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς στο πολύπλευρα χρηστικό και πολύ δημοφιλές πεδίο της θεωρίας των παιγνίων και των προβλέψεων. Ευφυές, προκλητικό και αποτελεσματικό, σε βαθμό που προκαλεί σοκ, Το παιχνίδι της πρόβλεψης θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο, κανονίζετε το μέλλον και παίρνετε τις αποφάσεις. Η ζωή είναι παιχνίδι και, αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις, εξαρτάται από το "πώς θα παίξεις".

Οι επιτυχημένες -αποδεδειγμένα μέχρι και 90%- προβλέψεις του, ενδιαφέρουν τους πάντες και τα πάντα: Κρατικούς λειτουργούς της εθνικής στρατηγικής των κρατών, επιχειρηματίες, πολιτικούς, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, οικονομολόγους, μαθηματικούς και διεθνολόγους στον ακαδημαϊκό χώρο, τραπεζίτες, δικηγόρους και τους πελάτες τους, επενδυτές όλων των ειδών και κάθε άνθρωπο που χαράζει την προσωπική του στρατηγική.

Η θεωρία παιγνίων είναι επιστήμη και όχι τέχνη και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν σωστές προβλέψεις και να πάρουν επιτυχημένες αποφάσεις. Μέσα από τις εφαρμογές της οδηγούμαστε σε λύσεις των προβλημάτων με λογική και αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε παρορμητικά συμπεράσματα που εδράζονται σε διαισθητικές εκτιμήσεις, συναισθηματισμό, προσωπικές γνώμες, απλή γραμμική συλλογιστική, πολιτικές προτιμήσεις και ιδεολογία.

Το επιχείρημα του βιβλίου είναι αρκετά απλό: Η ανθρώπινη φύση είναι ιδιοτελής και οι άνθρωποι επιδιώκουν ψυχρά την εκπλήρωση των συμφερόντων τους. Ιεραρχούν τους στόχους τους με κριτήρια καθαρά υποκειμενικά (και όχι αντικειμενικά) και προσπαθούν να τους πετύχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι άνθρωποι σκέφτονται στρατηγικά, δηλαδή λαμβάνουν υπόψη τους τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων στα σχέδιά τους. Η έκβαση ενός ζητήματος στο οποίο εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι είναι συνάρτηση των επιθυμιών του καθενός, της ισχύος του, και του πόσο σημαντικό θεωρεί το ζήτημα ο καθένας τους.

Ο αναγνώστης θα βρει μια τεράστια γκάμα παραδειγμάτων που φωτίζουν τη μέθοδο του συγγραφέα. Κάθε είδους επιχειρησιακές αποφάσεις, χρηματοοικονομικές κρίσεις, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές, επιχειρηματικές απάτες και πρόβλεψή τους, δολοπλοκίες διοικητικών συμβουλίων, μεθόδευση αποτελεσμάτων εκλογών, δικαστικές υποθέσεις, κρίσεις μεταξύ κρατών, αποφυγή πολέμων, περιφερειακές διενέξεις, κυβερνητικές και κάθε άλλου είδους πολιτικές αποφάσεις, διπλωματικές και κάθε άλλου είδους διαπραγματεύσεις ή ακόμη και τη διαχείριση της καθημερινής ζωής, όπως η αγορά ενός φθηνότερου αυτοκινήτου.

Αναρίθμητοι στηρίζονται στα "παίγνια" του de Mesquita, πριν πάρουν αποφάσεις για μια επιτυχή στρατηγική. Μεταξύ άλλων, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ για σημαντικές αποφάσεις της αμερικανικής εθνικής στρατηγικής, πολιτικοί ηγέτες για να χαράξουν την πολιτική τους στρατηγική, πολιτικά κόμματα, χιλιάδες επιχειρήσεις για να διαμορφώσουν μια επιτυχή επιχειρησιακή στρατηγική, τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί για να προβλέψουν και για να αποφασίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Επίσης, "Το παιχνίδι της πρόβλεψης" είναι πολύ δημοφιλές σε πολλούς ακαδημαϊκούς πανεπιστημίων πολλών χωρών, κυρίως οικονομολόγων όλων των κλάδων, πολιτικών επιστημόνων, μαθηματικών, σχολών των ενόπλων δυνάμεων και διεθνολόγων.

Τέλος, στην εισαγωγή ειδικά για την ελληνική έκδοση του βιβλίου, ο συγγραφέας συνδέει την ανάλυσή του με την ελληνική και ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική κρίση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενασχοληθεί με αυτή εκτενέστερα. Η ελληνική κρίση, υποστηρίζει ο Mesquita, είναι πρωτίστως πολιτική: "Η θεραπεία είναι τελείως διαφορετική, αν το πρόβλημα είναι ως επί το πλείστον οικονομικό ή ως επί το πλείστον πολιτικό. Στην πρώτη περίπτωση απαιτούνται προϋπολογισμοί λιτότητας και εξωτερική βοήθεια, ενώ στη δεύτερη μάλλον πρέπει να εκδιωχθούν οι απατεώνες. Παρότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, μπορούμε να εκτιμήσουμε την πιθανότητα του να οφείλονται τα προβλήματα του χρέους της Ελλάδας σε πολιτικά ή οικονομικά αίτια.... Καθώς όλοι οι δρώντες που διαμορφώνουν πολιτικές κατά τη διάρκεια χρεωστικών κρίσεων φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα -και όχι για τα συμφέροντα της Ελλάδας ή της Ευρωζώνης (όποια κι αν είναι αυτά)- η συμπεριφορά τους είναι προβλέψιμη. Και ακριβώς, επειδή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λογική και τα στοιχεία της θεωρίας παιγνίων, προκειμένου να προβλέψουμε τις διάφορες ενέργειες μπορούμε επίσης να στρέψουμε τις διάφορες πολιτικές προς μια καλύτερη κατεύθυνση... Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την πιθανή πορεία των γεγονότων και, πιο σημαντικό, πώς μπορούμε να την αλλάξουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση της κρίσης του ελληνικού χρέους;... "

21χ14 εκ., 448 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 003.2 (Προβλέψεις), 519.3 (Θεωρία παιγνίων)
Άλλα πρόσωπα: Κωνσταντίνος Τ. Κολιόπουλος (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-7803-69-6
ISBN (10ψήφιο): 960-7803-69-8
Βάρος: 0.673 κιλά
Εκδότης: Ποιότητα
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
27.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.03
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

De Mesquita, Bruce Bueno
Ο Bruce Bueno de Mesquita είναι Καθηγητής Πολιτικής στην έδρα Julius Silver του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ανώτερος εταίρος στο Ινστιτούτο Hoover στο Πανεπιστήμιο Stanford. Ειδικός στην πολιτική πρόβλεψη, στην πολιτική οικονομία και στην πολιτική διεθνούς ασφάλειας, έλαβε το διδακτορικό του στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1971. Ο Bueno de Mesquita έχει συγγράψει δεκαπέντε βιβλία και πάνω από εκατό επιστημονικά άρθρα, καθώς και πολλά άρθρα σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο, "The Strategy of Campaigning", το συνέγραψε μαζί με τους Kiron Skinner, Serhiy Kudelia και Condoleezza Rice.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.