Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σμύρνη

Σμύρνη

Από τον 19ο αιώνα το ελληνικό στοιχείο, κυρίαρχο στοιχείο των μεσαίων εγγράμματων κοινωνικών ομάδων της πόλης, επιδόθηκε στην ίδρυση σχολείων, συλλόγων και εφημερίδων και πρωταγωνίστησε όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και εν γένει στη δημόσια ζωή της Σμύρνης. Από την άλλη, ο κόσμος του λιμανιού, των εργατών και μεροκαματιάρηδων, ο κόσμος του σμυρναίικου τραγουδιού και των λαϊκών χοροεσπερίδων, προμήθευε στην πόλη το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για την ευημερία της.

Η μετεξέλιξη της Σμύρνης σε μια σύγχρονη μητρόπολη προσέκρουσε στις εθνικές αντιπαραθέσεις και την πολεμική δίνη που συνεπήρε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική εξόρμηση στη Μικρά Ασία, η ήττα, οι σφαγές και η εκδίωξη των Ελλήνων μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στην πόλη, όπως και η εμβληματική πυρκαγιά που ακολούθησε, έγιναν το σύμβολο ενός συλλογικού τραύματος. Η Σμύρνη των Ελλήνων, περνώντας μέσα σε λίγες μέρες από την ευημερία στην καταστροφή, πάγωσε στο χρόνο. Η σημερινή Σμύρνη είναι μια σύγχρονη πόλη, η οποία, αν και έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να είναι ένας τόπος που ανήκει δικαιωματικά στους κραδασμούς της Ιστορίας και στις ιστορίες των ανθρώπων.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Σμύρνη: Διαχρονικό κύτταρο του ελληνισμού
- Εισαγωγή
- Η Σμύρνη δια μέσου των αιώνων
- Ίχνη και τόποι μνήμης
- Ξενάγηση στη ΣμύρνηΣημείωση: Συγγραφική υπευθυνότητα: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

16χ16 εκ., 101 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοιτίδες Ελληνισμού
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 910 (Ταξίδια και περιηγήσεις), 938.721 (Σμύρνη - Ιστορία), 938.499 (Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς)
Άλλα πρόσωπα: Συλλογικό έργο (Επιμελητής) , Βασίλης Μηνακάκης (Υπεύθυνος Σειράς) , Γιάννης Τσεβρένης (Υπεύθυνος Σειράς) , Γιάννης, φωτογράφος Βλαχάκης (Φωτογράφος) ,
ISBN: 978-960-475-178-5
ISBN (10ψήφιο): 960-475-178-6
Βάρος: 0.127 κιλά
Εκδότης: Καθημερινή
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
6.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

5.34
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Basma Zerouali είναι ερευνήτρια στο Institut des Langues et Civilizations Orientales, στο Παρίσι. Έπειτα από σπουδές στη μουσική και στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, υποστήριξε διδακτορική διατριβή το 2006, στο INALCO, στις μεσανατολικές και μεσογειακές σπουδές, με τίτλο: "L΄ Orient cosmopolite dans le chansons des Grecs de Smyrne (1830-1922) ("H κοσμοπολίτικη Ανατολή στα τραγούδια των Ελλήνων της Σμύρνης (1830-1920). Έχει γράψει αρκετά άρθρα γι΄ αυτό το θέμα μεταξύ των οποίων "L΄amane ou la complainte du refugie", στο Μ. Demeuldre (επιμ.), "Sentiments doux-amers dans les musiques du monde" ("Γλυκόπικρα συναισθήματα στις μουσικές του κόσμου), L΄Harmattan, Paris, 2004, σσ. 171-178, και "La part "ottomane" dans les pratiques musicales des Grecs de Smyrne", στο F. Bilici (επιμ.), Turquie et Grece, un passe commun, de nouvelles perspectives, ειδικό τεύχος των Cahiers Balkaniques, αρ. 33, 2005, σσ. 59-76. Εξάλλου, συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τον μεσογειακό κοσμοπολιτισμό.

Η Αφροδίτη Καμάρα, ιστορικός-ερευνήτρια, είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία (Μάντσεστερ και Οξφόρδη) ερευνώντας κυρίως της θρησκευτική και κοινωνική ιστορία της Συρίας και της Μέσης Ανατολής στην ύστερη αρχαιότητα. Από το 1999 έως το 2005 εργάστηκε ως ερευνήτρια-ιστορικός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με το οποίο διατηρεί σχέση εξωτερικής συνεργασίας. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία της Μικράς Ασίας και της Συρίας στην αρχαιότητα. Το 2003 έγινε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Τime Heritage O.E. η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς με διοργάνωση σεμιναρίων και παροχή υπηρεσιών συντήρησης, αρχαιομετρικών αναλύσεων και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις. Έχει συνεργαστεί με τα "Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας" και με τις "Περιηγήσεις" της "Ημερησίας".

Η Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία στο Παρίσι, όπου εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Από το 1976 διδάσκει αστικό σχεδιασμό και ιστορία της πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την ιστορική έρευνα και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την πολεοδομική ιστορία των οικισμών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει συνεργαστεί σε μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τη βελτίωση του χώρου της πόλης.

Διδάκτωρ Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από το 2000. Κυριότερα έργα της: "Une societe hors de soi. Identites et relations sociales a Smyrne aix XVIIIe et XIXe siecles", Peeters, Paris-Louvain, σειρά Turcica, τόμ. 10, 2005 και "Histoire d΄une ville ottomane plurielle: Smyrne (XVIIIe-XIXe siecles), Συλλογή άρθρων, Κωνσταντινούπολη, Isis, σειρά Analecta Isiana, 2006. Από το 2002-2003, διευθύνει, μαζί με την Isik Tamdogan, σεμινάριο στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales με θέμα την ανάλυση του κοινωνικού τομέα βάσει των κοινωνικών δικτύων. Σήμερα εργάζεται στο ίδρυμα Maison des Sciences de l΄Homme (Παρίσι). Συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικών με την ιστορία της Σμύρνης με το ζήτημα των τρόπων συνύπαρξης των διαφόρων πληθυσμών μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και με τα δίκτυα στη Μεσόγειο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.