Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χίλιες και μία ανατροπές
(Η νεοτερικότητα στη λογοτεχνία για μικρές ηλικίες)
Συγγραφέας:   Σούλα Οικονομίδου


Offer

Το βιβλίο αυτό μελέτα και αναλύει τα νεοτερικά και ανατρεπτικά βιβλία που εμφανίστηκαν στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας από τη δεκαετία του ΄70 και εξής. Συμβάλλει έτσι στον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων γύρω από βασικά ζητήματα της εξέλιξης και της προόδου της παιδικής λογοτεχνίας.

Ξεκινώντας από την αρχή ότι κανένα λογοτεχνικό και, ιδιαίτερα, κανένα νεοτερικό ρεύμα δεν εμφανίζεται τυχαία, αλλά είναι προϊόν συγκεκριμένων κοινωνικών και ιδεολογικών συνθηκών, το βιβλίο μελετά κατ΄ αρχάς την εποχή που γέννησε αυτού του είδους τα βιβλία. Πιο συγκεκριμένα, τη μελετά και από τη σκοπιά των συγγραφέων και εικονογράφων (ποιες ιδέες, ποιες κοινωνικές ανακατατάξεις και ποιες επιδιώξεις τους ώθησαν να παράγουν τέτοια βιβλία;) αλλά και από τη σκοπιά των αναγνωστών της παιδικής λογοτεχνίας (πόσο έχουν αλλάξει τα σημερινά παιδιά, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν και να απολαμβάνουν τις ανατροπές με τις οποίες συχνά έρχονται αντιμέτωπα διαβάζοντας τέτοια βιβλία;).

Στη συνέχεια, εστιάζοντας σε επιλεγμένα λογοτεχνικά έργα, η μελέτη αυτή επιδιώκει να δώσει όσο γίνεται σαφέστερες απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που ανακύπτουν για τον ενήλικο αναγνώστη και μελετητή τους: Σε τι ακριβώς συνίσταται η λογοτεχνικότητα αυτών των έργων; Είναι άραγε η νεοτερικοτητα συνώνυμη της ανατροπής; Και πάλι, εάν η ανατροπή πράγματι χαρακτηρίζει πολλά από αυτά τα βιβλία, σε τι ακριβώς αναφέρεται; Τι ανατρέπουν τέτοιου είδους βιβλία; Θεματικές, ιδέες, αντιλήψεις, συμπεριφορές; Και πώς το επιτυγχάνουν; Μέσα από τον ίδιο τον λόγο των κειμένων, μέσα από συγκεκριμένες αφηγηματικές τεχνικές, μέσα από την εικονογράφηση;

Οι τρόποι με τους οποίους το βιβλίο προσεγγίζει το θέμα του μπορούν να εισαγάγουν τους αναγνώστες του σε νέους και γόνιμους προβληματισμούς. Επιπλέον, η λεπτομερής ανάλυση συγκεκριμένων κειμένων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα για εκείνους τους γονείς που θα ήθελαν να προσεγγίσουν μαζί με τα παιδιά τους τέτοιου είδους προκλητικά βιβλία ή για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να τα αξιοποιήσουν στη σχολική τάξη.Σημείωση: Επανέκδοση: "Ελληνικά Γράμματα", 2000.

21χ14 εκ., 304 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 808.899 282 01 (Παιδική λογοτεχνία - Θεωρία)
ISBN: 978-960-16-4197-3
ISBN (10ψήφιο): 960-16-4197-1
Βάρος: 0.4 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
16.92
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.67
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Σούλα Οικονομίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, όπου διδάσκει ελληνική και ξένη παιδική λογοτεχνία. Το 2000 εξέδωσε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το βιβλίο "Χίλιες και Μία Ανατροπές: η Νεοτερικότητα στη Λογοτεχνία για Μικρές Ηλικίες". Το 2006 επιμελήθηκε μαζί με τη Βασιλική Θεοδώρου και τη Μαρία Μουμουλίδου το βιβλίο: "Πιάσε με, αν μπορείς...: η Παιδική Ηλικία και οι Αναπαραστάσεις της στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο", το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Άλλες δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε σχετικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στη λειτουργία της ιδεολογίας στα λογοτεχνικά κείμενα για παιδιά καθώς και στα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.