Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974
Συγγραφέας:   Ειρήνη Σαρίογλου


Η επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974
[...] Μετά από πολυετή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, στο Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών, η συγγραφέας παρουσιάζει τα αίτια της φυγής των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στο ιστορικό τους πλαίσιο, επικεντρωνόμενη κυρίως στα εκπαιδευτικά ζητήματα της ελληνικής μειονότητας.

Η κ. Σαρίογλου, ως απόφοιτος του Ζαππείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη καθώς και του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, έχει φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία ένα τέτοιο έργο: οι πληροφορίες που έχει αντλήσει από πλήθος πρωτότυπων και αδημοσίευτων πηγών, καθώς και από δημοσιευμένες πρωτογενείς και δευτερεύουσες πηγές, καθιστούν αυτό το βιβλίο μοναδικό. Η συγγραφέας όχι μόνο φωτίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας, αλλά και το εντάσσει στο ευρύτερο ιστορικό συγκείμενο, περιγράφοντας τις επιπτώσεις που είχε η πολιτική του τουρκικού κράτους, το οποίο αναδύθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πολιτική του κεμαλισμού, προκειμένου να δημιουργήσει μία και μοναδική τουρκική ταυτότητα ισοπεδώνοντας κάθε άλλη εθνοτική ταυτότητα, όπως πολύ καλά περιγράφεται, αντιμετώπισε όλες τις μη μουσουλμανικές μειονότητες με καχυποψία που κατά καιρούς έφτασε στα όρια της παράνοιας- βεβαίως, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για εκκοσμίκευση του κράτους, το ισλάμ εξακολουθούσε να ασκεί πάντα δυνατή επιρροή. Οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις ότι κάθε μουσουλμάνος ισοδυναμεί με Τούρκο, ενώ ο μη μουσουλμάνος με μη Τούρκο, παραμένουν έκτοτε αναλλοίωτες σε μεγάλο βαθμό. (Ασφαλώς, η απόλυτη αντιστοιχία αυτού του φαινομένου στην ελληνική επικράτεια είναι η εμμονή ότι ο Έλληνας ταυτίζεται με τον ορθόδοξο χριστιανό.) [...]

(Diane Seale, δημοσιογράφος της εφημερίδας "Καθημερινή" (αγγλικής έκδοσης), δημοσιευμένο την 20/1/2005)

24χ17 εκ., 366 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 327.495 056 1 (Ελλάς - Σχέσεις - Τουρκία), 320.561 (Πολιτική - Τουρκία), 938.499 (Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς), 370.561 (Εκπαίδευση - Τουρκία)
ISBN: 978-960-99058-6-2
ISBN (10ψήφιο): 960-99058-6-2
Βάρος: 0.822 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
20.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σαρίογλου, Ειρήνη
Η Ειρήνη Σαρίογλου γεννήθηκε το 1972 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Το 1990 αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως με βαθμολογία άριστα. Σπούδασε γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά (Κωνσταντινούπολη) απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1994. Με υποτροφία του WCC παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Grenoble (Stendhal III) της Γαλλίας. Το 1999 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές σε διάφορους κλάδους των κοινωνικών επιστημών (Postgraduate Diploma in Business Studies του Πανεπιστημίου του Birmingham, Master΄s Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών και M.Phil Ιστορίας του Πανεπιστημίου Birmingham) με υποτροφία που της χορηγήθηκε αρχικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης και αργότερα -κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων- από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Τομέας Τουρκολογίας). Τον Μάρτιο του 2000 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Σχολή Ιστορίας / Κέντρο Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών (BOMGS) /Τμήμα Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών / Μαρμαρά και του Springdale College του Birmingham. Το 2000 ανέλαβε υπηρεσία ως υπεύθυνη Γραφείου Τύπου στην Αυστραλιανή πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς και σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του πρέσβη Δρ Ross Burns επί ελληνοτουρκικών θεμάτων. Είναι μέλος του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Birmingham, επιστημονική συνεργάτις και μέλος του Institute of Historical Research του Λονδίνου, του Public Record Office του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών (Marmara Universitesi, Avrupa Birligi Entitusu), του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ). Από το 2006 ανέλαβα υπηρεσία στο Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.