Η μάχη της Κρήτης
zoom in
32.00€ -27% 23.36€
Η Επιχείρηση Ερμής ήταν ένα τόλμημα χωρίς προηγούμενο στην πολεμική ιστορία, καθώς τότε πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά αεραποβατικές επιχειρήσεις. Οι αμυνόμενοι γνώριζαν λεπτομερώς τα σχέδια των επιτιθεμένων και είχαν προετοιμαστεί αναλόγως, μια και είχαν κατορθώσει να σπάσουν τους γερμανικούς κρυπτογραφικούς κώδικες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα γερμανικά λάθη κατά την προετοιμασία της επιχείρησης, θα έπρεπε να έχει οδηγήσει τους Γερμανούς στην ήττα. Όμως, τα σοβαρά σφάλματα των αμυνομένων στο Μάλεμε έδωσαν τελικά τη νίκη στη γερμανική πλευρά, παρά τις σοβαρές απώλειες που αυτή υπέστη. Για τον Τσώρτσιλ, η αποτελεσματική υπεράσπιση της Κρήτης ήταν η εκδίκηση για το φιάσκο στην Ελλάδα· για τον Χίτλερ, ήταν η λαμπρή κατάληξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στα Βαλκάνια. Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε η τελευταία "καθαρή" στρατιωτική επιχείρηση. Ύστερα από αυτήν ξεκίνησε η ένοπλη αντιπαράθεση της Γερμανίας με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη. Και οι δύο πλευρές πολέμησαν σκληρά αλλά τίμια, γεγονός που κατέστησε δυνατή τη συμφιλίωση των Νεοζηλανδών βετεράνων και των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στα τέλη της δεκαετίας του ΄50. Στην εξιστόρηση των γεγονότων της Μάχης της Κρήτης συμπεριλαμβάνεται η σημαντική συμβολή των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων στις μάχες, παρουσιάζεται με κριτικό πνεύμα το σύνολο των γερμανικών, αγγλικών, αυστραλιανών και νεοζηλανδικών πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές, διπλωματικές, στρατηγικές και επιχειρησιακές πτυχές της.
Heinz A. Richter

Heinz A. Richter (Συγγραφέας)

Ο Χάιντς Α. Ρίχτερ γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Heilbronn της Γερμανίας. Διετέλεσε καθηγητής της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Mannheim. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών για την ιστορία της Ελλάδος και της Κύπρου. Το 2000 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: - "Δύο επαναστάσεις και οι επαναστάσεις στην Ελλάδα 1936-1946", Εξάντας 1977 - "Η επέμβαση των Άγγλων στην Ελλάδα: από τη Βάρκιζα στον εμφύλιο πόλεμο", Εστία 1997 - "Η Ιταλο-γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, Αύγουστος 1939 - Ιούνιος 1941", Γκοβόστης 1998 - "Ιστορία της Κύπρου", Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007 - "Η Εθνική Αντίσταση και οι συνέπειές της", Μεσόγειος 2009 - "Η μάχη της Κρήτης", Γκοβόστης 2011
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Στεργιόπουλος (Επιμέλεια)


Ελίζα Παναγιωτάτου

Ελίζα Παναγιωτάτου (Μεταφραστής)

Η Ελίζα Παναγιωτάτου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (MSc) και στο Freie Universitaet Berlin (MA). Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ανταναναρίβο στη Μαδαγασκάρη. Έχει μεταφράσει το βιβλίο "Η Μάχη της Κρήτης" του Heinz Richter (Γκοβόστης, 2011) και λάβει μέρος στη συλλογική μετάφραση του βιβλίου του "Η Εθνική Αντίσταση και οι συνέπειές της" (Μεσόγειος, 2016). Έχει γράψει τα βιβλία: "Αυτά έγιναν χτες" (ποίηση, Κουκούτσι, 2015), "(Δε) μιλάς" (μαζί με τη Λίντα Ακέντε, μαρτυρία, Ουαπίτι 2016) και "Τεχνικές κολύμβησης" (μυθιστόρημα, Αντίποδες, 2017).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
543
Διαστάσεις:
23χ15
Βάρος:
0.956 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση