Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι ασφαλείς πόλεις

Οι ασφαλείς πόλεις
Πόσο ασφαλής είναι η πόλη όπου ζούμε; Ένα ερώτημα που συνεχώς ανακύπτει όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καθημερινά συμβάντα όπως ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή μια πυρκαγία, και ακόμα περισσότερο όταν η πόλη δοκιμάζεται από μεγάλης κλίμακας καταστροφές, που προκαλούνται από σεισμούς, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα ή τεχνολογικά και βιομηχανικά ατυχήματα.

Αντικείμενο του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ακριβώς αυτή η σχέση της πόλης με την ασφάλεια. Το πως γίνεται αντιληπτή η εν λόγω σχέση, τόσο ως εξατομικευμένη όσο και ως συλλογική συνθήκη, εξαρτάται από έναν πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο συνδυασμό κοινωνικοοικονομικών και φυσικών παραμέτρων. Πρόκειται δηλαδή για μια κρίσιμη σχέση, που, εκτός των άλλων, στοιχειοθετεί και το βαθμό στον οποίο το "στοιχείο της ασφάλειας" έχει εισαχθεί στην κανονική ζωή και λειτουργία της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτήν αναδεικνύονται ορισμένα βασικά ζητήματα, τόσο θεωρητικού-αναλυτικού περιεχομένου όσο και εφαρμοσμένης πολιτικής.

Ειδικότερα στο εισαγωγικό τμήμα τίθεται το αναλυτικό πλαίσιο και αποσαφηνίζεται η έννοια της ασφάλειας και της ασφαλούς πόλης. Στη συνέχεια εξετάζεται το τι σημαίνει καταστροφή, και ειδικότερα οι επιπτώσεις των καταστροφών (από σεισμούς, κατολισθήσεις, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες και άλλες φυσικές ή ανθρωπογενείς απειλές) στις πόλεις, καθώς και ο βαθμός στον οποίο αυτές οι επιπτώσεις έχουν συμβάλει εξελικτικά στην ενσωμάτωση του στοιχείου της ασφάλειας στην αστική πολιτική και διακυβέρνηση. Ως συνακόλουθο με το προηγούμενο, προβάλλει η αξιολόγηση της κρατικής πολιτικής και των συστημάτων-πρακτικών συσχέτισης της ασφάλειας με τον αστικό σχεδιασμό, με παράλληλες αναλύσεις παραδεισμάτων πόλεων από τον ελληνικό, ευρωπαικό και διεθνή χώρο. Το βιβλίο επικεντρώνεται, τέλος, στην τρέχουσα κατάσταση και στις συνθήκες που διέπουν τις πόλεις της Ελλάδας.

23χ16 εκ., 281 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 711.4 (Πολεοδομία), 361.2 (Κοινωνική πολιτική), 904.5 (Καταστροφές, Φυσικές)
ISBN: 978-960-256-676-3
ISBN (10ψήφιο): 960-256-676-0
Βάρος: 0.451 κιλά
Εκδότης: Εξάντας
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
25.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Παύλος - Mαρίνος Δελλαδέτσιμας (Αρχιτέκτων UDFI, Πολεοδόμος UCL, Δρ ΕΜΠ, ΜRTPI) είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Σπουδών της Φλωρεντίας και στη συνέχεια χωροταξία και πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως ερευνητής και μεταπτυχιακός υπότροφος στο ΕΜΠ (Τμήμα Αρχιτεκτόνων), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του. Επακολούθησε η συνεργασία του ως μόνιμου ερευνητή με το IFRESI/CNRS (Lille). Έχει διδάξει ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει και διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα (Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και στην Ευρώπη (University College London, University of Newcastle-upon-Tyne, Universita degli Studi di Roma La Sapienza, Universite des Sciences & Technologies de Lille). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κεφάλαια σε βιβλία, καθώς και επιστημονικές μονογραφίες. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων και μέλος ευρωπαϊκών ερευνητικών-εκπαιδευτικών δικτύων. Αποτέλεσε επίσης στέλεχος ομάδων εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής πεδία: αστική γεωγραφία, πολεοδομικός-χωροταξικός σχεδιασμός, δυναμική ανάλυση και σχεδιασμός χρήσεων γης, ανάλυση αξιών γης και κτηματαγοράς, πολιτική γης, ανάλυση της τρωτότητας - διαχείριση φυσικών κινδύνων. Είναι μέλος της Ένωσης Πολεοδόμων του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΤΕΕ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.