Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αττική κωμωδία
(Πρόσωπα και προσεγγίσεις)

Offer
Ο παρών συλλογικός τόμος έχει στόχο την διεξοδική συζήτηση των σύγχρονων ερμηνευτικών τάσεων στον τομέα της μελέτης της Αττικής Κωμωδίας μέσα από μια σειρά αυτόνομων θεματικών ενοτήτων. Ειδικοί ερευνητές φωτίζουν πολλαπλές πτυχές της Αρχαίας, Μέσης και Νέας Κωμωδίας, καθώς επίσης παρουσιάζουν αναλυτικά τους κυριότερους εκπροσώπους της αρχαίας ελληνικής κωμωδιογραφίας και προσεγγίζουν ερμηνευτικά και παραστασιολογικά ένα μεγάλο αριθμό δραματικών έργων. Όλα τα αρχαία ελληνικά παραθέματα αποδίδονται στην νεοελληνική.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Πρόλογος των επιμελητών - Εισαγωγή
- Εμμανουέλα Μπακόλα: "Κρατίνος ο Ταυροφάγος"
- Ναταλία Κυριακίδη: "Αριστοφάνης και Εύπολις"
- Αθηνά Παπαχρυσοστόμου: "Καλειδοσκόπιο στη Μέση Κωμωδία: Η νομοτέλεια της αλλαγής στο δράμα"
- Ανδρέας Φουντουλάκης: "Δραματικοί αντικατοπτρισμοί: Ο Μένανδρος και το κλασικό δράμα στο κατώφλι του ελληνιστικού κόσμου"
- Θ. Γ. Παππάς: "Η παράδοση"
- Giuseppe Mastromarco: "Η διάδοση των θεατρικών κειμένων στην Ελλάδα του πέμπτου αιώνα π.Χ."
- Franco Montanari: "Οι διαδρομές μιας γλώσσας: Από τον Αριστοφάνη έως το Βυζάντιο"
- Bernhard Zimmermann: "Δομή και μετρική της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας"
- Pascal Thiercy: "Η οργάνωση της σκηνικής μυθοπλασίας στον Αριστοφάνη"
- Νικόλαος Παπαγεωργίου: "Οι αγώνες λόγων στο έργο του Αριστοφάνη"
- Ηλίας Σπυρόπουλος: "Φαινομενολογία, γενεσιουργία και λειτουργία της αισχρολογίας στην αριστοφανική κωμωδία"
- Chris Carey: "Η ρητορική στον (άλλο) Μένανδρο"
- Ανρέας Μαρκαντωνάτος: "Αθήνα και Αριστοφάνης: ένα πολιτικό μεταίχμιο"
- Alan Sommerstein: "Νεφελοκοκκυγία και Γυναικόπολη: Οι ονειρικές πόλεις του Αριστοφάνη"
- A.M. Bowie: "Η θυσία στην Αττική Κωμωδία"
- Αντώνης Μαστραπάς: "Η τοπογραφία της Αθήνας στο έργο του Αριστοφάνη"
- Καίτη Διαμαντάκου: "Η γυναικεία παρουσία στον μικρόκοσμο της αρχαίας κωμωδίας"
- Ιωάννα Καραμάνου: "Η πρόσληψη του Ευριπίδη στην αττική κωμωδία"
- Edith Hall: "Ο ρόλος του Τρυγαίου στην Ειρήνη του Αριστοφάνη"
- Gonda van Steen: "Ένας πρωινός τύπος; Ο Αριστοφάνης και οι αστεροπληθείς κωμικοί του πρόλογοι"
- Τασούλα Καραγεωργίου: "Οι νεοελληνικές μεταφράσεις του Αριστοφάνη"
- Klaus Knopp: "Ο Αριστοφάνης σε κόμικς ως εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν"


Σημείωση: Εισαγωγή: Δανιήλ Ιακώβ.

25χ18 εκ., 977 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σήματα: Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 882 (Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Επιμελητής) , Θεόδωρος Γ. Παππάς (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-01-1410-2
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1410-2
Βάρος: 1.981 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
65.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

48.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Chris Carey ξεκίνησε την καριέρα του ως ερευνητής στο Jesus College Cambridge και εν συνεχεία δίδαξε στα Πανεπιστήμια του St. Andrews, Carleton College Minnesota, Royal Holloway London. Από το 2003 έχει την έδρα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο University College London. Έχει γράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει περίπου 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την τραγωδία, την κωμωδία, τα ομηρικά έπη, το αρχαίο ελληνικό δίκαιο και τη ρητορική.

Λέκτορας κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέλος του Κολεγίου Somerville. Στα έργα της συμπεριλαμβάνονται το βιβλίο "Επινοώντας τον βάρβαρο: ο αυτοπροσδιορισμός των αρχαίων Ελλήνων στην τραγωδία" ("Inventing the Barbarian: Greek Self-Definition through Tragedy", Oxford University Press 1989) και μία σχολιασμένη έκδοση των "Περσών" του Αισχύλου (Aris & Phillips 1996).

Ο Alan H. Sommerstein είναι Καθηγητής Ελληνικών και Διευθυντής του Κέντρου Αρχαίου Δράματος του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Είναι συγγραφέας του "Aeschylean Tragedy" (1996) και έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις των "Ευμενίδων" του Αισχύλου, και όλων των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη.

O Bernhard Zimmermann είναι καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg και ένας από τους καλύτερους γνώστες της αριστοφανικής κωμωδίας.

Διαμαντάκου, Καίτη
Η Καίτη Διαμαντάκου - Αγάθου είναι λέκτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει κάνει σπουδές κλασικής φιλολογίας και θεατρολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και απέκτησε τον τίτλο της διδάκτορος το 1998. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του αρχαίου, ελληνικού και ρωμαϊκού δράματος, και επεκτείνονται στην αναβίωσή του από τη νέα ελληνική και παγκόσμια θεατρική σκηνή, όπως και στην αναζήτηση των διακειμενικών αποτυπώσεών του στη νέα ελληνική και παγκόσμια δραματουργία. Γύρω από αυτούς τους άξονες περιστρέφονται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της. Έχει επίσης μεταφράσει αρκετά βιβλία από τον ευρύτερο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών (κοινωνιολογία, θεωρία λογοτεχνίας, θεωρία θεάτρου και δράματος κ.ά.).

Ο Δανιήλ Ι. Ιακώβ γεννήθηκε στη Βέροια το 1947. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στο πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Γερμανία). Ευτύχησε να έχει δασκάλους τους αείμνηστους Στυλιανό Καψωμένο και Λίνο Πολίτη, καθώς και τον διακεκριμένο καθηγητή Richard Kannicht. Το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Κύριοι τομείς των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Πίνδαρος και η «Ποιητική» του Αριστοτέλη. Κατά καιρούς τον απασχόλησαν ζητήματα επιβίωσης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στη νεοελληνική γραμματεία. Στις πολυάριθμες μεταφράσεις του συγκαταλέγεται το βιβλίο του Bruno Snell «Η ανακάλυψη του πνεύματος», Αθήνα 1981.

Καραγεωργίου, Τασούλα
Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και υπηρετεί ως καθηγήτρια στη Δημόσια Γενική Εκπαίδευση. Το 1986 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή Fragmentum αρ. 53 στις εκδόσεις Πλέθρον. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Πλανόδιον.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.