Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής
(Θεωρητικές αφετηρίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για τη βελτίωση του σχολείου)

Θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής
Το ανά χείρας βιβλίο πραγματεύεται επιλεγμένα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής που σχετίζονται με την κατεξοχήν επίκαιρη συζήτηση για τη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης, και κατ΄ επέκταση την ενδυνάμωση του σχολείου. Ειδικότερα, παρουσιάζονται βασικές παράμετροι εκπαιδευτικών πολιτικών με συγκεκριμένες για το αντικείμενο του βιβλίου στοχεύσεις, καθώς και τρόποι ανάπτυξης ευέλικτων και καινοτομικών για τη σχολική εκπαίδευση πολιτικών.

Στα πρώτα πέντε κεφάλαια του τόμου αυτού εξετάζονται θεωρητικά ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής που αφορούν στην πολιτική των εκπαιδευτικών αλλαγών, στη σχολική αποτελεσματικότητα, τη βελτίωση και την ενδυνάμωση του σχολείου, στη σχολική κουλτούρα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, στον επαγγελματισμό και την επαγγελματική ταυτότητα του εκπαιδευτικού, και στην ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο σε σχέση με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στα επόμενα τρία κεφάλαια εξετάζονται τα πιλοτικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο δημόσιο ελληνικό σχολείο, που υλοποιήθηκαν κατά το διάστημα 1997-2000 και στόχο είχαν την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών, το Πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός", που αφορούσε στην ανάπτυξη του πολιτισμού στο σχολείο, και, τέλος, οι απηχήσεις της δυναμικής εκπαιδευτικής παρέμβασης του Προγράμματος αυτού στο σχολείο.

Το βιβλίο, που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εργαστηρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Ερευνητικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, φιλοδοξεί να συμβάλει δημιουργικά στη συζήτηση για τη βελτίωση του σχολείου.

24χ17 εκ., 195 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Δημήτρης Κ. Βεργίδης (Επιμελητής) , Αμαλία Α. Υφαντή (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-17-0295-7
ISBN (10ψήφιο): 960-17-0295-4
Βάρος: 0.363 κιλά
Εκδότης: Ύψιλον
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί επίσης για σειρά ετών στο Institutte of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Royal College of Art στο Λονδίνο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του Τμήματος Ερευνών και Εκπαιδευτικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Αξιολόγησης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ. Το επιστημονικό της έργο συνδέεται με θέματα που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας. Έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό υλικό και έχει γράψει παιδικά βιβλία. Από το 2000 διευθύνει το εκπαιδευτικό περιοδικό "Γέφυρες".

Ο Δημήτρης Βεργίδης κατάγεται από την Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες της εκπαίδευσης. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και δίδαξε στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τις αρχές του 1991 διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του τμήματος Μελετών και Τεκμηρίωσης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ. Είναι ιδρυτικό μέλος του International Institute for Research, Policy and Practice in the Education of Adults. Δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες του για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και την εκπαίδευση ενηλίκων σε συλλογικά βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γιώργος Βοζαΐτης είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Φιλοσοφικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις επιστήμες της εκπαίδευσης και της αγωγής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο Τμήμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και λειτουργίας των σχολικών πρακτικών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα με συνεργασία σε επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και είναι μέλος ομάδας ερευνητικού προγράμματος.

Η Σταυρούλα Κυριακοπούλου είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης α) στη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και β) στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Αγωγής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα πολιτικών για την ενδυνάμωση του σχολείου και έχει σχετικό με το εν λόγω πεδίο δημοσιευμένο έργο.

Η Τουρκάκη Διονυσία είναι Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Αχαΐας. Έχει υπηρετήσει ως αποσπασμένη στα σχολεία του εξωτερικού (Βέλγιο) και στο Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι πτυχιούχος με Licence και Maitrise στις Επιστήμες της Αγωγής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris VIII. Επίσης, είναι πτυχιούχος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και του Διετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών στην Κατεύθυνση «Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση». Εργάσθηκε στην αξιολόγηση του Προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός», με συγγραφή άρθρων, συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ και έχει διδάξει σε προγράμματα ενηλίκων.

Η Βασιλική Σ. Φωτοπούλου είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις επιστήμες της εκπαίδευσης και της αγωγής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών και υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο Τμήμα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα επαγγελματισμού, επαγγελματικής ταυτότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συνεργασία και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.