Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ευρωπαϊκό δίκαιο
Συγγραφέας:   Ευγενία Ρ. Σαχπεκίδου


No Cover
Σχεδόν όλοι οι κλάδοι της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στα κράτη μέλη της ΕΕ επηρεάζονται με αυξανόμενους ρυθμούς από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ιδίως από το δίκαιο της νέας αυτής δικαιοταξίας, η οποία παρουσιάζεται στο έργο αυτό με ενάργεια, δίδοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να αποκτήσει την πλήρη εικόνα ενός φαινομένου σε εξέλιξη.
Το πρώτο μέρος πραγματεύεται την ιστορική πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ το δεύτερο μέρος επικεντρώνει στην ΕΕ μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αναλύονται τα συνταγματικά χαρακτηριστικά της Ένωσης, οι Δημοκρατικές αρχές και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ένταξη των κρατών μελών και οι σχέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, το πεδίο ισχύος του δικαίου της ΕΕ, η εξωτερική δράση της και, τέλος, η θέση των πολιτών σε αυτήν.
Στο τρίτο μέρος αναλύονται οι αρμοδιότητες και οι λειτουργίες των θεσμικών οργάνων της Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Συμβούλιο Υπουργών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ελεγκτικό Συνέδριο, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Επιτροπή των Περιφερειών και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου (μέρη τέταρτο και πέμπτο) είναι αφιερωμένο στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην έννομη προστασία σε αυτήν. Παρουσιάζονται οι πηγές του δικαίου της ΕΕ (πρωτογενές και δευτερογενές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες, ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ των πηγών δικαίου της ΕΕ) και τα κύρια χαρακτηριστικά του: η αυτονομία της ενωσιακής έννομης τάξης, η άμεση ισχύς των διατάξεων του δικαίου της Ένωσης και η αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ. Τέλος, παρουσιάζεται το δικαιοδοτικό σύστημα της ΕΕ (οργάνωση, σύνθεση, αρμοδιότητες και τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων της Ένωσης), ενώ σε ξεχωριστά κεφάλαια αναλύονται οι ευθείες προσφυγές ενώπιον του ΔΕΕ σχετικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης των κρατών μελών προς το δίκαιο της Ένωσης και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων και παραλείψεων των θεσμικών κ.λπ. οργάνων, οι αγωγές αποζημίωσης (συμβατική και εξωσυμβατική ευθύνη της Ένωσης), η διαδικασία προδικαστικής παραπομπής του άρθρου 267 ΣΛΕΕ και η προσωρινή δικαστική προστασία και τα ένδικα μέσα ενώπιον των δικαστηρίων της Ένωσης.
Η εποπτεία της ύλης, η ταξινόμηση των θεμάτων και η σε βάθος ανάλυση δίνουν μια ολοκληρωτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθιστώντας το έργο το πιο πολύτιμο βοήθημα στο είδος του για τον σύγχρονο νομικό της πράξης.

733 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 341.24 (Ευρωπαϊκό δίκαιο)
ISBN: 978-960-445-662-8
ISBN (10ψήφιο): 960-445-662-8
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
65.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

61.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.