Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στη γεωαρχαιολογία
Συγγραφέας:   Παναγιώτης Καρκάνας


Εισαγωγή στη γεωαρχαιολογία
"Μιας και η αρχαιολογία βρίσκει όλα τα βασικά δεδομένα της με την ανασκαφή, κάθε αρχαιολογικό πρόβλημα ξεκινά ως πρόβλημα της γεωαρχαιολογίας".
Η ρήση αυτή του διάσημου αρχαιολόγου C. Renfrew φανερώνει τη σημασία ενός επιστημονικού κλάδου που ξεκίνησε μεν τυπικά πριν από τριάντα πέντε χρόνια περίπου, αλλά παραμένει ακόμη νεωτερισμός για πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές. Η γεωαρχαιολογία ως η ανάλυση του πραγματικού συνδετικού υλικού των αρχαιολογικών ευρημάτων, δηλαδή, των ιζημάτων και εδαφών (του κοινού χώματος), αλλά και του περιβαλλοντικού πλαισίου που εντάσσεται μια θέση, δηλαδή, του φυσικού τοπίου, δεν μπορεί παρά να αποτελεί θεμελιώδες κείμενο πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηρίζεται οποιαδήποτε αρχαιολογική ερμηνεία.
Σήμερα, έχει γίνει πια κατανοητό ότι χωρίς τη γνώση των αποθέσεων και της στρωματογραφίας μιας θέσης, είναι αδύνατον να διαπιστωθεί η πραγματική συνάφεια και διάταξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Από την άλλη η γεωαρχαιολογία, που σχετίζεται με την ανασύσταση του φυσικού περιβάλλοντος γύρω από μια αρχαιολογική θέση, δίνει σημαντικές πληροφορίες για την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος στην εξέλιξη του χρόνου, τις αλλαγές στην κατοίκηση και τις επιλογές στη χρήση και την οικονομία του χώρου.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια να εισαχθούν οι έννοιες της γεωαρχαιολογίας στο ελληνικό κοινό σε ολοκληρωμένη μορφή. Απευθύνεται στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, αλλά και στους επαγγελματίες και τους ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας γενικότερα, είτε αυτοί σχετίζονται με τις επιστήμες της γης (γεωλογία, φυσική γεωγραφία) είτε με την αρχαιολογία. Ένα ευρύτερο κοινό θα βρει ενδιαφέρον σε κεφάλαια όπως αυτό της παλαιοκλιματολογίας, των μεθόδων χρονολόγησης και της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον κατά την αρχαιότητα.

296 σελίδες
Ονομασία σειράς: Επιστήμες / Αρχαιολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.1 (Αρχαιολογία), 930.107 (Αρχαιολογία - Σπουδή και διδασκαλία)
ISBN: 978-960-211-949-5
ISBN (10ψήφιο): 960-211-949-7
Βάρος: 0.55 κιλά
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
23.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.15
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Παναγιώτης Καρκάνας, είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και έλαβε διδακτορικό τίτλο το 1994. Έκτοτε εργάζεται στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και από το 2004 διδάσκει το μάθημα της γεωαρχαιολογίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται σε θέματα γεωαρχαιολογίας με έμφαση στη μικρομορφολογία αρχαιολογικών ιζημάτων και εδαφών, στις συνθήκες σχηματισμού αρχαιολογικών αποθέσεων, στις χημικές μετα-αποθετικές διαδικασίες, στην αποκατάσταση παλαιοπεριβαλλόντων του Τεταρτογενούς και στην προέλευση αρχαιολογικών πρώτων υλών. Έχει εκπονήσει γεωαρχαιολογικές μελέτες σε πλήθος ανασκαφών όλων των πολιτισμικών περιόδων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κίνα, Ν. Αφρική, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία, Κύπρο). Είναι στη συντακτική επιτροπή του διεθνούς περιοδικού "Geoarchaeology" (εκδ. οίκος Wiley-Blackwell) και έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο και πάνω από 70 εργασίες σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και στα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το ερευνητικό του πεδίο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.