Η ανατομία της κρίσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ανατομία της κρίσης

Η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας μέσα από άρθρα δημοσιευμένα στην εφημερίδα "Η Καθημερινή"

Συλλογικό έργο

Θάνος Μ. Βερέμης

Χαρίδημος Κ. Τσούκας

Η πρωτοφανή κρίση που περνά η χώρα, μετά τη σχεδόν οικονομική χρεοκοπία της και την αναγκαστική προσφυγή στον διεθνή δανεισμό και την αντίστοιχη διεθνή επιτήρηση, είναι απότοκος μακροχρόνιων διεργασιών. Το αυτιστικό πολιτικό σύστημα, η βαθμιαία απίσχνανση και η άκρατη κομματικοποίηση των θεσμών, η εκτεταμένη διαφθορά, η ανομία και η ατιμωρησία, η στρέβλωση κινήτρων και η εθνική εσωστρέφεια συνιστούν εδώ και αρκετά χρόνια υπόγειες διεργασίες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τα σημάδια της κρίσης όμως ήταν ευδιάκριτα αρκετά πριν. Θα δείτε κάποια από αυτά να αναλύονται στα άρθρα που συγκεντρώθηκαν σε αυτόν τον τόμο.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Μ. Βερέμης

Θάνος Μ. Βερέμης (Συγγραφέας)

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece΄s Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρίδημος Κ. Τσούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Παγουλάτος

Γιώργος Παγουλάτος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Παγουλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε στη Νοµική Σχολή Αθηνών και έλαβε διδακτορικό πολιτικών επιστηµών από το Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, όπου ήταν υπότροφος Rhodes. Συνέχισε µεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήµιο Πρίνστον των ΗΠΑ, µε αντικείµενο τη συγκριτική οικονοµική πολιτική. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονοµίας στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ. Διετέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασµού και σύµβουλος των πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήµου και Παναγιώτη Πικραµµένου. Έχει δηµοσιεύσει πλήθος µελετών, βιβλίων και άρθρων. Είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Οµάδας Προβληµατισµού για ένα Νέο Σύµφωνο για την Ευρώπη (New Pact for Europe). Αρθρογραφεί τακτικά στην εφηµερίδα Καθηµερινή από το 2007 µέχρι σήµερα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στάθης Ν. Καλύβας

Στάθης Ν. Καλύβας (Συγγραφέας)

Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουκάς Τσούκαλης

Λουκάς Τσούκαλης (Συγγραφέας)

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ άλλων, στην Οξφόρδη, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics (LSE) και στο Κολέγιο της Ευρώπης. Σήμερα είναι καθηγητής ευρωπαϊκής οργάνωσης στην έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διατελέσει επίσης, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΔΣ και διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) και πρέσβης και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και ενεργό συμμετοχή τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και της οικονομίας. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται τα "The New European Economy", 1997, και "What Kind of Europe?", 2004.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Α. Κουλουμπής

Θεόδωρος Α. Κουλουμπής (Συγγραφέας)

Ο καθηγητής Θεόδωρος Α. Κουλουμπής είναι Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το έργο του τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Είναι συγγραφέας (μαζί με τον James H. Wolfe) ενός γνωστού συγγράμματος, του "International relations: Power and justice" (Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990). Επίσης, συγγραφέας του βιβλίου "The US,Greece and Turkey:The troubled triangle" (Praeger,1983) και συνεπιμελητής του "Journal of southeast european and Black Sea studies", που εκδίδεται απο το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
204
Διαστάσεις:
21χ15
Βάρος:
0.289 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση