Οι σταρ
zoom in
17.62€ -32% 11.98€

Πώς και κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε το σταρ σύστεμ; Ποιος είναι ο κοινωνικός του ρόλος και σε τι είδους ανάγκες ανταποκρίνεται; Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει στο βιβλίο του Οι σταρ ο γνωστός Γάλλος κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν.

Συνδυάζοντας ερμηνευτικά εργαλεία από διαφορετικές επιστήμες, ο συγγραφέας αναδεικνύει την ψυχολογική, πολιτισμική και οικονομική λειτουργία του σταρ σύστεμ, ενώ παράλληλα ιχνηλατεί την εξέλιξή του. Από τις απαρχές και τη χρυσή εποχή, όταν κυριαρχούσε ο σταρ-θεός (Ροδόλφος Βαλεντίνο, Γκρέτα Γκάρμπο), ως την εποχή του λυκόφωτος, που σφραγίζεται από τον τραγικό θάνατο του Τζαίημς Ντην και την αυτοκτονία της Μαίριλυν Μονρόε, και μέχρι την αναγέννηση της δεκαετίας του ’60, όταν ένας νέος τύπος σταρ αναδύεται, το σταρ σύστεμ έχει διαγράψει έναν πλήρη κύκλο: από τη γέννηση στο απόγειο, από το απόγειο στον θάνατο και, τέλος, στην ανάσταση και τη μεταλλαγή.

Οι σταρ, κατά τον Μορέν, είναι κάτι περισσότερο από δημιούργημα της κινηματογραφικής βιομηχανίας· είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό. Η επιρροή τους αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας, διαμορφώνοντας τα ήθη, την ερωτική συμπεριφορά, το γούστο στη μόδα. Καθώς το φαινόμενο των σταρ διατηρεί μέχρι σήμερα αμείωτη τη ζωντάνια και την ισχύ του, το βιβλίο του Εντγκάρ Μορέν, θεμελιώδης μελέτη στον χώρο της κοινωνιολογίας του κινηματογράφου, παραμένει, χάρη στον πλούτο και την πρωτοτυπία της σκέψης του συγγραφέα, κλασικό έργο στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ο σταρ είναι θεός. Το κοινό τον καθιστά θεό. Αλλά το σταρ σύστεμ το προετοιμάζει, τον διαμορφώνει, τον σμιλεύει, τον παρουσιάζει, τον κατασκευάζει. Ο σταρ ανταποκρίνεται σε μια συναισθηματική ή μυθική ανάγκη που δεν αποτελεί δημιούργημα του σταρ σύστεμ. Χωρίς το σταρ σύστεμ όμως, η ανάγκη αυτή δεν θα εκφραζόταν, δεν θα έβρισκε τη θεμελίωσή της.

Εντγκάρ Μορέν

Ρίτα Κολαΐτη (Μεταφραστής)


EDGAR MORIN

EDGAR MORIN (Συγγραφέας)

Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

 

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007).

Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
14x21
Βάρος:
0.415 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση