Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σχολικός τραμπουκισμός
Συγγραφέας:   Φώτης Σπυρόπουλος


Σχολικός τραμπουκισμός
Το πρόβλημα της οργανωμένης σχολικής βίας, παρά την αναμφισβήτητη πρακτική του σπουδαιότητα για την εμπέδωση μιας ομαλής σχολικής ζωής, χωρίς δηλ. ακραίες αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών (αλλά και καθηγητών με μαθητές!), δεν απασχόλησε τους επιστήμονες της χώρας μας κατά συστηματικό τρόπο, παρά μόνον από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ίσως και διότι τότε ακριβώς αυτό το πρόβλημα άρχισε να προσλαμβάνεται από την κοινωνία μας και την επιστημονική μας κοινότητα ως σοβαρό και άξιο βαθύτερης ανάλυσης.
Έκτοτε είναι γεγονός ότι διενεργήθηκαν πρωτοποριακές έρευνες από ομάδες εκπαιδευτικών ή και εγκληματολόγων (μία από αυτές, μάλιστα, διεξήχθη από μέλη του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών για την ομαδική σχολική παραβατικότητα: περ. "Ποινικός Λόγος" 2004, 461 - 474 και "Ποινικά Χρονικά" ΝΘ΄ 2009, 865 - 871: 868) και έγιναν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις σε συνέδρια ή σε άλλες ερευνητικές ομάδες εργασίας για τη σχολική βία και για τον λεγόμενο "σχολικό τραμπουκισμό" (bullying), όπως π.χ. από την Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κ. Αλίκης Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Θεόδωρου Θάνου. Ωστόσο, έλλειπε έως τώρα μία ολοκληρωμένη ελληνική μονογραφία για το θέμα. Το βιβλιογραφικό αυτό κενό έρχεται να καλύψει η ανά χείρας μελέτη.
Σε αυτήν επιχειρείται αναλυτική παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου γύρω από το οποίο έχει δομηθεί η έννοια του σχολικού τραμπουκισμού (bullying), της φαινομενολογίας και των επιπτώσεών του, καθώς και επισήμανση πολιτικών για την πρόληψή του σύμφωνα με τη λεγόμενη ολιστική σχολική προσέγγιση. Βασικό χαρακτηριστικό της παρούσας μελέτης είναι το ότι, αν και ο συγγραφέας παρουσιάζει απόψεις και πολιτικές οι οποίες αναφέρονται ή εφαρμόζονται στο εξωτερικό, η κριτική και οι προτάσεις που διατυπώνει έχουν προσαρμοσθεί στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, με γνώμονα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

280 σελίδες
Ονομασία σειράς: Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 364 (Εγκληματολογία), 303.6 (Βία)
Άλλα πρόσωπα: Νέστωρ Ε. Κουράκης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-15-2449-8
ISBN (10ψήφιο): 960-15-2449-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
27.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.03
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.