Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η βιβλιοθήκη της Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας
(Χειρόγραφα - Έντυπα - Αρχεία)

Η βιβλιοθήκη της Μονής Πλατυτέρας Κέρκυρας
Η ιστορία της μονής Πλατυτέρας ξεκινά τον 18ο αιώνα. Η ίδρυσή της συνδέεται με τον Λευκαδίτη ιερομόναχο Χρύσανθο Συρόπουλο.
Η Βιβλιοθήκη της μονής είναι η μεγαλύτερη γνωστή μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κερκυραϊκό χώρο. Περιέχει 91 χειρόγραφα στα οποία περιλαμβάνονται και οι φυλλάδες και τα σπαράγματα τα οποία εντοπίστηκαν στο μοναστήρι. Επίσης περιέχει μία αξιόλογη συλλογή έντυπων βιβλίων, 1100 αντίτυπα, που τυπώθηκαν από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
Τα χειρόγραφα είναι όλα μεταβυζαντινά και χάρτινα. Στη Βιβλιοθήκη βρέθηκε μόνο ένα περγαμηνό φύλλο με χρυσοστομικό κείμενο του 11ου αιώνα. Αξιόλογα είναι τα μουσικά και νομοκανονικά χειρόγραφα αλλά και η συλλογή των μαθηματαρίων που χρησιμοποιούνταν στη στοιχειώδη και στη μέση εκπαίδευση στον ιόνιο χώρο τον 18ο αιώνα.
Τα περισσότερα έντυπα βιβλία είναι του 18ου και του 19ου αιώνα, αλλά αξιόλογος είναι και ο αριθμός των παλαιότερων εκδόσεων. Στον 15ο αιώνα χρονολογείται ένα αντίτυπο, στον 16ο δεκαοκτώ και στον 17ο αιώνα εξήντα επτά αντίτυπα. Τα περισσότερα βιβλία είναι θεολογικά, δηλαδή λειτουργικά και έργα της πατερικής και εκκλησιαστικής γραμματείας. Τα υπόλοιπα ανήκουν θεματολογικά στη φιλολογία, φιλοσοφία, ιστορία, νομικές επιστήμες, γραμματική και λεξικογραφία. Η Βιβλιοθήκη διαφυλάσσει επίσης έργα άγνωστα στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς και έναν σημαντικό αριθμό ξενόγλωσσων βιβλίων, κυρίως στην αγγλική γλώσσα.
Στη Βιβλιοθήκη της μονής σήμερα διασώζεται ένα σημαντικό τμήμα των βιβλίων που άλλοτε αποτελούσαν τον κορμό ιδιωτικών βιβλιοθηκών, που υπήρχαν στον αστικό κυρίως κερκυραϊκό χώρο, των οποίων οι τύχες διαγράφονται αχνά στα σημειώματα που οι προηγούμενοι κτήτορες άφησαν στις σελίδες των βιβλίων.
Τέλος, στη Βιβλιοθήκη της μονής ιδιαίτερη θέση κατέχει το αρχείο με έγγραφα διοικητικά, δικογραφίες και κατάστιχα της οικονομικής διαχείρισης. Στο αρχείο περιλαμβάνεται επίσης η προσωπική αλληλογραφία του κτήτορα της μονής ιερομονάχου Χρύσανθου Συρόπουλου καθώς και η αλληλογραφία μεταγενέστερων ηγουμένων και μοναχών.

24χ17 εκ., 548 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 027 (Βιβλιοθήκες. Αρχεία)
ISBN: 978-960-99745-1-6
ISBN (10ψήφιο): 960-99745-1-1
Βάρος: 1.193 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
27.69
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.64
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Σπύρος Καρύδης γεννήθηκε στον Άγιο Προκόπιο της Κέρκυρας το 1962. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εκκλησιαστική ιστορία στο Πανεπιστήμιο S. Thomae Aquinatis in Urbe, Τμήμα Οικουμενικο-πατερικής Ελληνο-βυζαντινής Θεολογίας "San Nicola" του Bari, απ΄ όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Οι μελέτες του αναφέρονται στην εκκλησιαστική ιστορία του ελληνικού χώρου, κυρίως κατά την περίοδο των ξένων κυριαρχιών, στην προσωπογραφία, στη βιβλιογραφία και στην έκδοση ιστορικών πηγών. Εργάζεται ως θεολόγος καθηγητής στο 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, από το 2003.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.