Αρχιτεκτονικές και μουσικές συμπορεύσεις
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχιτεκτονικές και μουσικές συμπορεύσεις

Η αντίστιξη ως εργαλείο μουσικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Συλλογικό έργο

Τάσος Κ. Μπίρης

Σοφία Τσιράκη

31.85€ -27% 23.25€

Αντίστιξη: η τέχνη του συνδυασμού δύο ή περισσότερων φωνών στη διάρκεια του χρόνου, ώστε να συντίθεται μία πολυφωνική μορφή. Ή: η τέχνη του χειρισμού ενός κανονιστικού συστήματος συνδυαστικών σχέσεων, μέσω των οποίων το όλο συντίθεται από τα στοιχεία του. Είναι ίσως φυσικό ένα βιβλίο με κεντρικό θέμα την αντίστιξη στην αρχιτεκτονική και τη μουσική σύνθεση-όπως διδάσκεται ήδη επί έξι χρόνια (2004-2010) στο ειδικό κατ` επιλογήν μάθημα των Συνθέσεων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ- να εφαρμόζει αντιστικτικές μεθόδους στην ίδια τη δομική του συγκρότηση. Σε αντιστικτική σχέση λοιπόν βρίσκονται οι πέντε διαφορετικές -αλλά και συνεργαζόμενες- `φωνές` των δασκάλων-συγγραφέων του. Η καθεμιά με το διαφορετικό θέμα της και τον ειδικό τρόπο με τον οποίο το επεξεργάζεται και το παρουσιάζει. Μέσω αντιστικτικών σχέσεων ρυθμίζεται επίσης η συμπόρευση της ροής αυτών των κεντρικών κειμένων με εκείνη των εικόνων, των επεξηγηματικών σχολίων τους, των μουσικών κομματιών που περιέχονται στο CD και, τέλος, των αποσπασμάτων από απομαγνητοφωνημένους διάλογους ή μονολόγους, που έγιναν, με συμμετοχή των διδασκομένων, κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας - που είναι το πάντοτε λιγότερο δημοσιοποιημένο μέρος κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τάσος Κ. Μπίρης

Τάσος Κ. Μπίρης (Συγγραφέας)

Ο Τάσος Μπίρης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1942 στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε περιβάλλον αρχιτεκτόνων. Ο πατέρας του Κυπριανός Μπίρης, αρχιτέκτονας και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., και ο θείος του Κώστας Μπίρης, επίσης αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και γνωστός μελετητής της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Αθήνας, οδήγησαν τα πρώτα του βήματα προς την κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε..Μ.Π., από την οποία αποφοίτησε το 1966. Τον ίδιο χρόνο δέχτηκε πρόταση του καθηγητή Ιωάννη Δεσποτόπουλου, του οποίου υπήρξε μαθητής, να υπηρετήσει στην έδρα "Γενικής Κτιριολογίας και Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων" της ίδια σχολής, ως μέλος του διδακτικού της προσωπικού. Σήμερα είναι καθηγητής του Τομέα Ι της περιοχής των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Υπήρξε εταίρος, σε συνεργασία με τον αδελφό του Δημήτρη Μπίρη (αρχιτέκτονα και επίκουρο καθηγητή της ίδιας σχολής, ο οποίος χάθηκε αδόκητα το 2002), του "Αρχιτεκτονικού Γραφείου Καθηγητού Κυπριανού Μπίρη". Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας έχει εκπονήσει, από κοινού με τον Δημήτρη Μπίρη, πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Από αυτά τα περισσότερα έχουν υλοποιηθεί και παρουσιάζονται στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικούς πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και πολλές προτάσεις του έχουν βραβευτεί. Έχει συγγράψει σειρά άρθρων για θέματα αρχιτεκτονικής σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα και λέκτορα της σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Σοφία Τσιράκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Τσιράκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Δεμίρη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Αθανασόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άγγελος Αγγέλου (Συγγραφέας)

Ο Άγγελος Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ (2003), απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος "Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του χώρου" και υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του ΕΜΠ. Από το 2005 διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος μουσικής θεωρίας και εφαρμογών στο μάθημα των Ειδικών Θεμάτων Συνθέσεων του 6ου εξαμήνου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ με τίτλο: "Αρχιτεκτονικές και μουσικές συμπορεύσεις: Η αντίστιξη ως εργαλείο μουσικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης". Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας εκπονώντας μελέτες ιδιωτικών έργων. Είναι πτυχιούχος Πιάνου (Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών, 1999), έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σχήματα. Τον Απρίλιο του 2009 εξέδωσε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με μουσική και τραγούδια για παιδιά ("Ο κόσμος ανάποδα", Yafka Records).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
23x21
Βάρος:
1.093 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση