Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η αποφυγή της διπλής φορολογίας κληρονομιών
(Η συμβολή του ελληνικού δικαίου στην αντιμετώπιση του προβλήματος)
Συγγραφέας:   Μαρία Στυλιανίδου


Η αποφυγή της διπλής φορολογίας κληρονομιών
Στο έργο "Η αποφυγή της διπλής φορολογίας κληρονομιών: Η συμβολή του ελληνικού δικαίου στην αντιμετώπιση του προβλήματος" εξετάζονται, πέραν του εθνικού νομοθετικού πλαισίου, τα εργαλεία του διεθνούς δικαίου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας κληρονομιών. Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος αναλύονται οι βασικές έννοιες του φόρου κληρονομιών, οι κρατούσες αρχές των εθνικών νομοθεσιών για την επιβολή του φόρου, επισημαίνεται το πρόβλημα της διπλής φορολογίας στις περιπτώσεις που υφίσταται το στοιχείο της αλλοδαπότητας ή της διασυνοριακής διακίνησης, γίνεται συγκριτική επισκόπηση της φορολόγησης των διασυνοριακών κληρονομιών σε χώρες της ΕΕ με ειδική αναφορά στον θεσμό του αγγλοσαξονικού trust και τέλος, γίνεται επισκόπηση του Μοντέλου Σύμβασης του ΟΟΣΑ του 1982 και επισημαίνονται οι τρόποι με τους οποίους επιλύονται στο πλαίσιό του τα προβλήματα της διπλής φορολογίας κληρονομιών.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναλύεται το ζήτημα της εφαρμογής των τεσσάρων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας κληρονομιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Στα επιμέρους κεφάλαια καταγράφονται λεπτομερώς νομικά ζητήματα ή ζητήματα πρακτικού ενδιαφέροντος προκειμένου να επισημανθούν οι ατέλειες ή οι ασάφειες των υφιστάμενων συμβάσεων.

Στο τρίτο μέρος αναπτύσσεται η φορολογία των διεθνών κληρονομιών σύμφωνα με το εσωτερικό μονομερές δίκαιο. Γίνεται αναφορά στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία του φόρου, στις εφαρμοζόμενες αρχές του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του διεθνούς φορολογικού δικαίου και εξετάζεται ο θεσμός του trust. Τέλος, παρουσιάζεται ο τρόπος εξάλειψης της διπλής φορολογίας με την εφαρμογή των μονομερών μέτρων αποφυγής διπλής φορολογίας και διατυπώνονται συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις σχετικά με τον φόρο κληρονομιών και τη διεθνή διπλή φορολογία.

296 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Σειρά Δημοσίου Οικονομικού, Δημοσιονομικού & Φορολογικού Δικαίου
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 343.04 (Φορολογικό δίκαιο)
Άλλα πρόσωπα: Θεόδωρος Π. Φορτσάκης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-272-803-1
ISBN (10ψήφιο): 960-272-803-5
Βάρος: 0.4 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.