Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αδελφότητες και εργατικοί σύνδεσμοι στην Κεφαλονιά
(Τέλη 19ου - αρχές 20ού αιώνα: Συμβολή στη μελέτη της τοπικής ιστορίας)
Συγγραφέας:   Νικόλαος Σ. Καμήλος


Offer
Η μελέτη αυτή επιχειρεί να συμβάλλει στην έρευνα του φαινομένου της εθελοντικής κοινωνικής συσσωμάτωσης με έμφαση στη μελέτη των πρώτων σωματειακών οργανώσεων (αδελφοτήτων και εργατικών συνδέσμων) που έδρασαν στην Κεφαλονιά στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αι. Στοχεύει στο να αναδείξει τη διαλεκτική σχέση της γενικής με την τοπική ιστορία.

Μέσα από τους κανονισμούς, τις λογοδοσίες, τα πρακτικά συνεδριάσεων, τους λόγους των εγκαινίων των συλλόγων, τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο αλλά και τη σύγχρονη βιβλιογραφία εξετάζεται το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκρότησης τους σε συνάρτηση με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της περιόδου. Ανιχνεύονται τα αίτια που υπαγόρευσαν τη σύσταση των συλλόγων, εντοπίζονται οι σκοποί και οι στόχοι τους, ερευνάται η κοινωνική προέλευση της διοίκησης και των μελών και αναδεικνύεται η δράση τους. Σκιαγραφείται, επίσης, ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας τους, οι πηγές άντλησης των οικονομικών τους πόρων, ενώ παράλληλα διερευνάται ο αντίκτυπος της ίδρυσης και δράσης των σωματειακών οργανώσεων στον τοπικό Τύπο και στην κοινωνία. Εξετάζονται οι σχέσεις μεταξύ των συλλόγων, μελετώνται τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην μετεξέλιξη, αναστολή ή παύση της λειτουργίας τους και επιχειρείται μια συνολική αποτίμηση της επίτευξης των στόχων τους.

21χ14 εκ., 269 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 331.880 9 (Σωματεία - Ιστορία), 938.964 (Κεφαλονιά - Ιστορία)
ISBN: 978-960-02-2543-3
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2543-5
Βάρος: 0.341 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
13.85
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νικόλαος Κάμηλος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Είναι απόφοιτος της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσηςτου Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Padagogische Hochschule Ludwigsburg Γερμανίας και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην κατεύθυνση "Ιστορία και διδακτική της Ιστορίας" (2008) και υπ. Δρ Ιστορίας στο Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.