Νίκος Στεφάνου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Νίκος Στεφάνου

39.81€ -10% 35.83€

Μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο και σκηνογράφο Νίκο Στεφάνου (1933).

Ο Νίκος Στεφάνου από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνογράφος σε θέατρα του εξωτερικού (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία), καθώς και σε πολλές κρατικές σκηνές της Ελλάδος. Παράλληλα με τη σκηνογραφία, ασχολείται και με τη ζωγραφική και τη δεκαετία του ‘60 μαζί με τους Αλέκο Φασιανό και Βασίλη Σπεράντζα δημιουργεί το περίφημο Ατελιέ στην Καλλιθέα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής πορείας του εικαστικού μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις ζωγραφικές και σκηνογραφικές του δημιουργίες. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα γλυπτικής και κεραμεικής που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης.
Τα έργα προέρχονται από Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές.

Περιέχονται τα κείμενα:

- Άγγελος Δεληβορριάς, "Ο Νίκος Στεφάνου"
- Αθηνά Σχινά, "Τα ψηφία αναμαγεύσεων της εικόνας"
- Γιάννης Μόραλης
- Τα έργα της νεότητας 1945-1958
- Το Γκάζι 1955-2005
- Ελένη Βακαλό, "Οι αλογάνθρωποι 1958-2009"
- Το σπίτι της Καλλιθέας 1960-1967
- Ο Φασιανός στον Στεφάνου
- Βασίλης Σπεράντζας, "Για τον Νίκο Στεφάνου"
- Natures mortes
- Αρχαία δωμάτια
- Φανταστικά τοπία
- Αρχαιότητες
- Χάρης Καμπουρίδης, "Σιωπηλή ποίηση της αναχώρησης"
- Νίκος Στεφάνου, "Η περιπέτεια"
- Γλυπτική, κατασκευές, παιχνίδια
- Ίρις Κρητικού, "Με αεροπλάνα και πατίνια..."
- Σχέδια, χαρακτικά
- Θέατρο 1949-2001
- Γιάννης Τσαρούχης
- Γιάννης Μιγάδης
- Νίκος Στεφάνου, "Για το θέατρο"
- Παραστασιογραφία
- Αρχιτεκτονικές εφαρμογές 1974-2005
- Κείμενα, κριτικές
- Χρονολόγιο, εκθέσεις, βιβλιογραφία, δημοσιεύσεις

Λεωνίδας Κουργιαντάκης (Φωτογράφος)


Γιάννης Βαχαρίδης (Φωτογράφος)


Οδυσσέας Βαχαρίδης (Φωτογράφος)


Πηνελόπη Μασούρη (Φωτογράφος)


Γιώργος Μαυροΐδης

Γιώργος Μαυροΐδης (Φωτογράφος)

Γιώργος Μαυροΐδης (1912-2003). Ο πατέρας του ήταν από την Κύπρο, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η μητέρα του από τη Λευκάδα. Μετά στην Αθήνα σπούδασε νομικά κι έζησε τον πόλεμο και την κατοχή. Το 1946 παντρεύτηκε στην Αλεξάνδρεια την Αλεξάνδρα Θωμαΐδη και γέννησαν μια κόρη. Το 1947-1959 υπηρέτησε στη διπλωματική υπηρεσία κι έζησε στη Γαλλία (1950-52) και στην Ιταλία (1957-58). Μεταξύ 1959-1982 διετέλεσε καθηγητής της ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ήταν ο πρώτος της πρύτανης. Πάντα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική· παράλληλα εξέδωσε διηγήματα -"Καθρέφτες" (Ίκαρος, 1947), και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ποιήματα -"Το κρυφό" (1989), "Το γιοφύρι " (1990), "Μέσα ποταμός" (Καστανιώτης, 1993), "Ίσαμε πού;" (Άγρα, 1995), "Το μακρινό ταξίδι" (Άγρα, 2003).

Ηλίας Γεωργουλέας

Ηλίας Γεωργουλέας (Φωτογράφος)

Ο Ηλίας Γεωργουλέας γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Το 1986 σπούδασε φωτογραφία στο "Instituto Europeo di Design" στη Ρώμη. Το 1990 ανοίγει το δικό studio στο Nέο Ψυχικό σε ιδιόκτητο χώρο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Eπαγγελματικά ασχολείται με την διαφημιστική, εκδοτική, αρχαιολογική φωτογραφία, & φωτογραφία έργων τέχνης. Συνεργάζεται με τους εκδοτικούς οίκους: "Εκδοτική Αθηνών", "Αδάμ", "Μέλισσα", Τ.Α.Π.Α (Αρχαιολογικές εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού), Ο.Π.Ε.Π. (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού). Έχει συνεργασθεί για την έκδοση Βιβλίων και Λευκωμάτων με Τράπεζες (Ε.Τ.Ε Πειραιώς), Υπουργεία (Πολιτισμού - Αιγαίου), Μονές ( Κουτλουμουσίου, Φιλανθρωπίνων,Αγίας Λαύρας), Μουσεία (αρχαιολογικά: Εθνικό, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βυζαντινό Ιωαννίνων, Μπενάκη), Πινακοθήκες (Εθνική, Κουβουτσάκη) Galleries και άλλους. Επίσης έχει συνεργαστεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της πληροφορίας" σαν φωτογράφος ψηφιοποίησης. Περισσότερα στο www.geophoto.gr

Νίκη Τυπάλδου

Νίκη Τυπάλδου (Φωτογράφος)

Η Νίκη Τυπάλδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοίτησε από τη Σχολή Φωτογραφίας ΑΚΤΟ το 1970 και αμέσως άρχισε να δουλεύει πάνω στη φωτογραφία. Το 1972 έως και το 1974 ζει στο Λονδίνο όπου γνωρίζει το διάσημο φωτογράφο των Times Ντον Μακάλεν, ο οποίος της "διδάσκει" τη μεγάλη αξία της φωτογραφικής εικόνας και τη στρέφει στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Το 1975 μπαίνει στην Ελληνική Τηλεόραση στελεχώνοντας το φωτογραφικό τμήμα μέχρι το 1988. Στο διάστημα αυτό ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνοντας δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Έχει ταξιδέψει σε 50 χώρες από τη μακρινή Ανατολή, Ινδία, Κίνα, όλη την Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ, Αφρική, Βόρειο και Νότιο Αμερική. Έχει κάνει εκθέσεις ατομικές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Είχε την τύχη να συναντήσει και να φωτογραφίσει μεγάλες προσωπικότητες όπως τους Τσαρούχη, Ρίτσο, Μόραλη, Γκάτσο, Θεοδωράκη, Μερκούρη, Χατζιδάκι, Τσίρκα, Φαραντούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος επί δώδεκα χρόνια της εμπιστεύθηκε να τον φωτογραφίζει. Από το 1975 έως το 1988 συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα έντυπα της χώρας. Συνεντεύξεις και ρεπορτάζ έχουν δημοσιευθεί στα: Επίκαιρα, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Ένα, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Από το 1988 δημοσιογραφεί στην ΕΡΤ και στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση.

Γιώργος Τουρκοβασίλης (Φωτογράφος)


Γιάννης Κατούφας (Φωτογράφος)


Μαργαρίτα Joss (Φωτογράφος)


Νίκος Στεφάνου (Ζωγράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
653
Διαστάσεις:
28x25
Βάρος:
3.689 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση