Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο φετιχισμός στην τέχνη του εικοστού αιώνα
Συγγραφέας:   Κώστας Μάρας


Ο φετιχισμός στην τέχνη του εικοστού αιώνα
Το βιβλίο εξετάζει τον φετιχισμό από τη σκοπιά της ιστορίας της μοντέρνας τέχνης. Συγκεκριμένα εξετάζει τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην τέχνη του 20ού αιώνα που παρουσιάζουν επόψεις γόνιμες για τη θεματική αυτή. Η εξέταση και ερμηνεία των επιμέρους εικαστικών ιδιωμάτων της νέας αντικειμενικότητας, του σουρεαλισμού και της ποπ αρτ καθοδηγείται από τη πρόθεση να παρουσιαστεί μια μικρή φαινομενολογία φετιχιστικών μορφών.

Η ερμηνευτική προσέγγιση οριοθετεί το φαινόμενο του καλλιτεχνικού φετιχισμού με διπλό τρόπο. Από τη μια μεριά δεν επιχειρείται διεξοδική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η αυτονομία της μοντέρνας τέχνης εδράζεται σε κοινωνικούς μηχανισμούς φετιχοποίησης. Από την άλλη, διατηρούνται αποστάσεις από όσες θεωρήσεις αναγάγουν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του φετιχισμού σε υποκειμενικές-ψυχολογικές προδιαθέσεις και κλίσεις του καλλιτεχνικού υποκειμένου.

Της ερμηνείας των επιμέρους έργων προηγείται μια θεωρητική ανάλυση που στοχεύει να οριοθετήσει την έννοια του φετίχ και του φετιχισμού (Μαρξ, Φρόυντ, Μπένγιαμιν, Αντόρνο). Η εννοιολογική αυτή ανάλυση στοιχειοθετεί μια τυπολογία δομών φετιχοποίησης, η οποία είναι χρήσιμη όχι μόνο σε σχέση με τα υπό εξέταση έργα, αλλά και για το φαινόμενο του καλλιτεχνικού φετιχισμού in toto. Από την πληθώρα του εικαστικού και καλλιτεχνικού υλικού επιλέχθηκαν τα τρία ρεύματα (νέα αντικειμενικότητα, σουρεαλισμός, ποπ αρτ) καθώς και έργα δύο καλλιτεχνών που κινούνται στην περιφέρεια του σουρεαλιστικού κινήματος: του Χανς Μπέλμερ και του Ρίτσαρντ Λίντνερ. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στον Μασρέλ Ντυσάμπ ο οποίος έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιτεχνική κριτική των μηχανισμών φετιχοποίησης.

24χ17 εκ., 286 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 709 (Τέχνη - Ιστορία ), 700 (Τέχνη - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-9489-03-4
ISBN (10ψήφιο): 960-9489-03-6
Βάρος: 0.616 κιλά
Εκδότης: Futura
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μάρας, Κώστας
Ο Κώστας Μάρας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια φιλοσοφία, γερμανική φιλολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τubingen. Το 2002 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2004 του Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιου του Τubingen. Ακολούθως δίδαξε αισθητική στη Φιλοσοφική Σχολή και αισθητικές θεωρίες και ιστορία της αμερικανικής μεταπολεμικής τέχνης στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης. Από το 2004 έχει αναλάβει το Αρχείο και την έρευνα του Ευρωπαϊκού Φιλελληνισμού στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Κέντρου για Επιστημονική, Οικουμενική και Πολιτιστική Συνεργασία" στο Wurzburg. Παράλληλα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκουν η Κριτική θεωρία, η φιλοσοφική αισθητική και η ιστορία της αμερικανικής τέχνης, καθώς και η ευρωπαϊκή ταυτότητα και ενσωμάτωση.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.