Έθνη και εθνικισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Έθνη και εθνικισμός

Ernest Gellner

19.08€ -28% 13.74€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602210543

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία , Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    1992

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

(. . .) Ο εθνικισμός είναι μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις του νεότερου κόσμου, κι ωστόσο παραμένει ανεξιχνίαστος και ακατανόητος για οπαδούς και αντιπάλους. Το ξέσπασμά του ερμηνεύεται ως αναβίωση πρωτόγονων, αταβιστικών ενστίκτων ή ως σκηνοθεσία του ιστορικού, πολιτικού και προπαγανδιστικού λόγου. Ο Γκέλνερ εντοπίζει τις ρίζες του εθνικισμού στο βιομηχανικό κοινωνικό σύστημα, που εξαρτά την ευημερία του από την κοινωνική κινητικότητα εγγράμματων πολιτών στο πλαίσιο μιας ενιαίας κουλτούρας ταυτισμένης με το κράτος. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η ένταση εκδηλώνεται, σήμερα όπως και άλλοτε, σε πολιτικούς σχηματισμούς που δεν καλύπτουν την εθνικιστική επιταγή: Ένα κράτος, μία κουλτούρα. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ernest Gellner

Ernest Gellner (Συγγραφέας)

Ο Ernest Gellner γεννήθηκε το 1925 στην Πράγα. Το 1939 μετανάστευσε στο Λονδίνο. Από το 1949 ανέλαβε διδασκαλία στο London School of Economics. Υπήρξε καθηγητής φιλοσοφίας από το 1962 ως το 1984, οπότε έγινε καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Τα τελευταία χρόνια της ζωής τον ίδρυσε και διηύθυνε το κέντρο για τη μελέτη του εθνικισμού στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στην Πράγα. Πέθανε το 1995.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δώρα Λαφαζάνη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.415 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση