Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Μεσόγειος
(Άνθρωποι και πολιτισμική κληρονομιά)

Offer
Η πηγή είναι εδώ, στον μεσογειακό χώρο, η βαθιά πηγή του ανώτερου πνεύματος στο οποίο αναφέρεται ο πολιτισμός μας. Εννοώ αυτό το άθρησκο τμήμα του πνεύματος που δέχθηκε την εισβολή διαφόρων πίστεων, κατακτήθηκε και, τώρα που αυτές οι πίστεις υποχωρούν, παραμένει το αντικείμενο μιας ευλάβειας της οποίας ναοί είναι τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες και την οποία προσπαθούν να ζωογονήσουν το σχολείο, το πανεπιστήμιο, οι πολύμορφοι μηχανισμοί της ιδεολογίας που μας κυβερνά.

«Στο Κλήβελαντ ή στην Στοκχόλμη, στην Κρακοβία ή στο Κίεβο, όταν σκέπτονται την Βενετία, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, την Ρώμη, την Αθήνα, η επιθυμία είναι, βέβαια, η δραπέτευση, η φυγή προς τις ηλιόλουστες παραλίες μιας ευτυχισμένης θάλασσας· μα μήπως δεν ποθούν επίσης, συνειδητά ή μη, να ξαναγυρίσουν κάποια στιγμή σ΄ αυτή την πηγή, σ΄ αυτούς τους γόνιμους τόπους όπου ξέρουμε από τα παιδικά μας χρόνια ότι οι ημίθεοι πέρναγαν μια ζωή λιγότερο άχρωμη και λιγότερο χοντροκομμένη; Τέλειοι άνθρωποι, που μιλούσαν μια καλύτερη γλώσσα και είχαν την αίσθηση των σωστών αναλογιών. Όταν ονειρευόμαστε την τελείωση του ανθρώπου, την υπερηφάνεια και την ευτυχία του να είσαι άνθρωπος, το βλέμμα μας γυρνά προς την Μεσόγειο.»
(Georges Duby)

Στο δεύτερο τόμο της συλλογής κειμένων Η Μεσόγειος περνάμε σε πιο συγκεκριμένα φαινόμενα και χαρακτηριστικά, όπως είναι: η μετάβαση από τον πολυθεϊσμό στις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλαμισμού («Ένας μόνο θεός» του R. Arnaldez)· η εγκαθίδρυση ενός συστήματος δικαίου που δεν θα πάψει να γενικεύεται και να διαφοροποιείται από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα ώς τη νεότερη εποχή («Το ρωμαϊκό θαύμα» του J. Gaudemet)· η εξέλιξη, από την πολλαπλή ώς την κυτταρική οικογένεια, ενός σχετικά ομοιογενούς τύπου δεσμών συγγένειας («Η οικογένεια» του P. Solinas)· η μεταστροφή σε βάρος του μεσογειακού κόσμου των πληθυσμιακών μετακινήσεων που ώς τον προηγούμενο αιώνα συνέβαλλαν στην ενότητά του («Αποδημίες» του M. Aymard)· τέλος -παρουσιασμένη από έναν επιφανή μελετητή της ευρωπαϊκής ιστορίας, τον Georges Duby- η διαμόρφωση και οι διαδοχικές αναγεννήσεις μιας διακεκριμένης πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης («Η κληρονομιά»). Τον τόμο συμπληρώνει ένα σύνθετο όσο και ποιητικό πορτραίτο της κατεξοχήν μεσογειακής πόλης, της Βενετίας, από τον κορυφαίο γάλλο ιστορικό Fernand Braudel, ο οποίος και διηύθυνε το συλλογικό αυτό έργο με την πρωτότυπη ιστορική προσέγγιση, τη γλαφυρή γλώσσα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

21χ14 εκ., 205 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 2 από 2
Ταξινόμιση DDC: 909.182 2 (Πολιτισμός - Μεσόγειος)
Άλλα πρόσωπα: Κώστας Αντύπας (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-221-018-5
ISBN (10ψήφιο): 960-221-018-4
Βάρος: 0.316 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 1991
Γράψε τη δική σου κριτική
15.97
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.82
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Braudel, Fernand
Γάλλος ιστορικός και ακαδημαϊκός (1902-1985), ο γνωστότερος εκπρόσωπος της λεγόμενης "Σχολής των Annales", από το όνομα του ομότιτλου περιοδικού "Les Annales" που διηύθυνε από το 1948 ως το 1964. Τα κυριότερα έργα του είναι: "Η Mεσόγειος και ο μεσογειακός κόσμος την εποχή του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας" (1949, β΄ εκδ. 1966, γ΄ αναθ. εκδ. 1979), "Γραμματική των πολιτισμών" (1963), "Υλικός πολιτισμός, οικονομία και καπιταλισμός, 15ος-18ος αιώνας" (1969-79) -έχουν μεταφραστεί όλα και κυκλοφορούν στα ελληνικά-, καθώς και η οκτάτομη "Οικονομική και κοινωνική ιστορία της Γαλλίας" ("Histoire economique et sociale de la France"), σε συνεργασία με τον E. Labrousse (1977-1982).

Ο Georges Duby (1919-1996) υπήρξε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και κάτοχος της έδρας Ιστορίας των Μεσαιωνικών Κοινωνιών στο College de France. Δημοσίευσε πολυάριθμα έργα, κυρίως για τη μεσαιωνική ιστορία, ενώ η πρώτη έκδοση του Ιστορικού Άτλαντα υπό τη διεύθυνσή του κυκλοφόρησε το 1987. Έκτοτε εμπλουτίστηκε και βελτιώθηκε σε μια σειρά από επανεκδόσεις, ενώ στην παρούσα μορφή του έχει συμπληρωθεί ώστε να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.