Κανένας άλλος
zoom in

"Σήμερα, άντρα μου, θα παντρευτείς μιαν άλλη. Δεν γίνεται να είμαι καλεσμένη, πρέπει όμως να λάβεις ένα γράμμα από μένα. Καλεσμένοι είναι όλοι εκείνοι που μέχρι πριν από λίγο ήταν κοινοί μας φίλοι, αν και μάλλον δικοί σου παρά δικοί μου. Θα ’ρθουν λοιπόν σε σένα και θα γιορτάσουν μαζί σας, μολονότι το ξέρω, θα βρίσκονται πολλοί ανάμεσά τους που διστάζουν λίγο και δεν θέλουν τόσο γρήγορα να συνηθίσουν στην ιδέα ότι τόσα έχουν αλλάξει γύρω σου...
Λίγες μέρες προτού με τη μεγάλη σου γιορτή σφραγίσεις την περήφανη και θλιβερή ιστορία μας, και εγώ κάθομαι κάτω από τη λάμπα και γράφω αυτά τα βιαστικά λόγια, που σε απαλλάσσουν από κάθε υποχρέωση, αλλά και υποκινούν μια εξέγερση ενάντια στην καταπίεση της εποχής μας, ενάντια στη σιδερένια απώθηση και λήθη που επέβαλες στον εαυτό σου. Θα είναι ένα γράμμα που τίποτε δεν θέλει να απαιτήσει, να καταδικάσει, να εξηγήσει ή να κατηγορήσει, αλλά μόνο να εκφράσει μια μοναδική μεγάλη απορία γι’ αυτή την κοινή ζωή, που εδώ συνοψίζεται, γίνεται αντιληπτή και αποτιμάται· και τώρα καταλήγει με τη διστακτική υπόσχεση, τη χαμηλόφωνη διαταγή: στο τέλος θα έχουμε υπάρξει μόνο εμείς. Κανένας άλλος".

Άννυ Σπυράκου (Υπεύθυνος Σειράς)


Λευτέρης Αναγνώστου (Μεταφραστής)


Botho Strauss

Botho Strauss (Συγγραφέας)

Ο Botho Strauss γεννήθηκε το 1944 στο Naumburg/Saale της Γερμανίας. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και κοινωνιολογία στην Κολωνία και το Μόναχο και ζει στο Βερολίνο. Υπήρξε συντάκτης και κριτικός στο περιοδικό "Theater heute" κατά την περίοδο 1967-70 και μετά το 1971 συνεργάστηκε ως δραματουργός στο θέατρο Berliner Schaubuhne. Άλλα έργα του είναι: "Der Hypochonder" (1971), "Bekannte Gesichter, gemischte Gefuhle" (1974), "Marlenes Schwester" (1975), "Trilogie des Wiedersehens" (1976), "Gross und Klein" (1978), "Rumor" (1980), "Paare, Passanten" (1981), "Der junge Mann" (1984), "Die Fremdenfuhrerin" (1986). Επίσης το θεατρικό έργο "Der Park" (1983), που ανέβηκε το 1989 στην Αθήνα με τίτλο "Το πάρκο" από το Θέατρο Τέχνης και το αφήγημα "Die Widmung" (1977), που κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο "Η αφιέρωση" (εκδ. Αλεξάνδρεια) το 1989.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
240
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.292 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση