Αποφθέγματα
zoom in

Συγκριτικά, ο άνθρωπος είναι το πιο ελαττωματικό ζώο, το πιο ανίσχυρο, το πιο απομακρυσμένο από τα ένστικτά του, αλλά είναι αλήθεια ότι -παρ` όλα αυτά- είναι και το πιο ενδιαφέρον!


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Συγγραφέας)

Ο Φρίντριχ Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρέκεν, κοντά στη Λειψία. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του, προτεστάντη πάστορα. Έπειτα από λαμπρές σπουδές κλασικής φιλολογίας στη Βόννη και στη Λειψία, έγινε, σε ηλικία εικοσιπέντε ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Εκείνη την εποχή γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Σοπενάουερ και συνδέθηκε φιλικά με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πολύ σύντομα ο Νίτσε θα χαράξει το δικό του δρόμο. Παραιτείται από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνεται από τις θεωρίες του Σοπενάουερ και διακόπτει τη σχέση του με τον Βάγκνερ. Ζώντας περιπλανώμενη ζωή, σε μικρές πανσιόν της Ελβετίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας, αφοσιώνεται στην κριτική της μεταφυσικής, της ηθικής, της θρησκείας και των άλλων πλευρών του δυτικού πολιτισμού γράφοντας ασταμάτητα. Έργα του η "Γέννηση της τραγωδίας" (1872), οι "Παράκαιροι στοχασμοί" (1873-1876), το "Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο" (1878-1879), η "Χαραυγή" (1881), η "Χαρούμενη γνώση" (1882), το "Πέρα από το καλό και το κακό" (1886), η "Γενεαλογία της ηθικής" (1887), το "Λυκόφως των ειδώλων" (1888), ο "Αντίχριστος" (1888), το "Ίδε ο άνθρωπος" (1888) και η ανολοκλήρωτη "Θέληση για δύναμη" (1883-1888). Ανάμεσά τους το κορυφαίο του, το "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" (1883-1885). Ο Νίτσε πέθανε το 1900, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, αφού πέρασε τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του έχοντας χαμένα τα λογικά του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου (Μεταφραστής)

Ο Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι καθηγητής - σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διδάσκει Φιλοσοφία ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης (Μεταφραστής)

Ο Αθανάσιος Τσακνάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στα 1971. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής, με ειδίκευση στην Απόκρυφη Χριστιανική Γραμματεία και του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Παλαιογραφολογία, Πληροφορική και ξένες γλώσσες (Ιταλική, Αγγλική, Γαλλική, Βασκική, Καταλανική, Ισπανική και Πορτογαλική) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Βασκωνία, Ισπανία). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη) και στα 25 χρόνια του τιμήθηκε με το αξίωμα του Τακτικού Μέλους της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας (Βιλβάο, Χώρα των Βάσκων) από τον ίδιο τον ιδρυτή της, Φεδερίκο Κάρλος Κρούτβιγκ Σαγρέδο. Είναι διαιτητής πετοσφαίρισης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού "Ενδοχώρα". Η μέχρι σήμερα δημοσιευμένη επιστημονική αρθρογραφία του περιλαμβάνει κείμενα θεολογικού, ιστορικού και γλωσσολογικού περιεχομένου.

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
77
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.137 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση