Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εθνικός κομμουνισμός και εθνικός μπολσεβικισμός. Ο παράγων "εθνότητες" και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης
Συγγραφέας:   Ιωάννης Η. Κολοβός


Εθνικός κομμουνισμός και εθνικός μπολσεβικισμός. Ο παράγων "εθνότητες" και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης
Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δύο μονογραφίες. Η μία αναλύει τα φαινόμενα του εθνικού κομμουνισμού και του εθνικού μπολσεβικισμού, όπως αυτά περιγράφονται μέσα από επιστημονικά βιβλία και σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Η μελέτη του εθνικού κομμουνισμού δείχνει πως οι ηγεσίες των κομμουνιστικών καθεστώτων αναγκάσθηκαν να προσαρμόσουν το κομμουνιστικό πρόγραμμα στις εθνικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Δηλαδή οι ηγεσίες αυτές, στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό στην χώρα τους, δεν μπόρεσαν να παραβλέψουν τον παράγοντα "έθνος" αλλά αναγκάσθηκαν να τον λάβουν υπ΄ όψιν τους τόσο σε επίπεδο συμβολικό όσο και στην διαμόρφωση του πολιτικού τους προγράμματος και της πολιτικής τους πρακτικής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΣΣΔ η οποία εξ΄ αρχής προχώρησε σε παραχωρήσεις στις διάφορες εθνότητες που κατοικούσαν στο έδαφός της προκειμένου να κερδίσει την στήριξή τους. Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζει το (κυρίως Ρωσικό) φαινόμενο του εθνικού μπολσεβικισμού, το οποίο αποτελεί μία έκφανση ιδεολογικής σύμμειξης στοιχείων Ρωσικού εθνικισμού και Μπολσεβικισμού.

Η δεύτερη μονογραφία, η οποία επίσης βασίζεται σε σχετικά επιστημονικά βιβλία και σε άρθρα από επιστημονικά περιοδικά, περιγράφει την επίδραση της παραμέτρου "έθνος" στην διαμόρφωση και κυρίως στην κατάρρευση του μεγαλύτερου πολυεθνικού κράτους της γης, της Σοβιετικής Ένωσης. Παρουσιάζεται η δημιουργία της ΕΣΣΔ και παρατίθεται με αρκετή λεπτομέρεια η πολιτική που αυτή ακολούθησε σε διάφορες φάσεις απέναντι στις εθνότητές της. Τέλος, διερευνάται η συμβολή του παράγοντα "έθνος" στην κατάρρευσή της και στην διάσπασή της. Από την ανάλυση αυτή εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις πολυεθνικές κοινωνίες και τους παράγοντες αποσταθεροποίησής τους και γίνονται παραλληλισμοί με την πολυπολιτισμικότητα η οποία επιχειρείται να επιβληθεί εσχάτως στην χώρα μας. Η παραγνώριση της κεφαλαιώδους σημασίας του έθνους, της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής συνείδησης και του εθνικού πολιτισμού και η προσπάθεια εφαρμογής παρόμοιων πολιτικών είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε ανάλογες καταστάσεις εσωτερικής διάσπασης και στην χώρα μας.

24χ17 εκ., 125 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.54 (Εθνικισμός), 320.532 (Κομμουνισμός), 947.084 (Σοβιετική Ένωση - Ιστορία)
ISBN: 978-960-522-274-1
ISBN (10ψήφιο): 960-522-274-4
Βάρος: 0.359 κιλά
Εκδότης: Πελασγός
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.37
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κολοβός, Ιωάννης Η.
Ο Γιάννης Κολοβός είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), έχει τον τίτλο Master of Arts στις Δημόσιες Σχέσεις από το Manchester Metropolitan University και τον τίτλο Master of Arts στην Πολιτική Επικοινωνία από το University of Sheffield. Και τα τέσσερα βιβλία του ("Το τέλος μιας ουτοπίας: Η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη", «Το Κουτί της Πανδώρας: Παράνομη μετανάστευση και νομιμοποίηση στην Ελλάδα», «Άκρα δεξιά και ριζοσπαστική δεξιά στην Ελλάδα και στην Δυτική Ευρώπη 1974-2004» και «Ευρωεκλογές: η αλληλεπίδραση του τύπου, της κοινής γνώμης και των κομμάτων στην διαμόρφωση της προεκλογικής θεματολογίας») έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πελασγός».

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.