Οδηγός διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οδηγός διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης

Συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη

Γιώργος Σακελλαρίδης

12.94€ -27% 9.45€
Η μεγάλη "είσοδος" μεταναστών και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια κάνει πλέον απαραίτητη την εφαρμογή διαπολιτισμικών προγραμμάτων στα σχολεία μας, πολύ περισσότερο μάλιστα λόγω της πολυπολιτισμικής σύνθεσης των σχολικών μας τάξεων, αλλά και των διαγραφόμενων ρατσιστικών πεποιθήσεων σε επίπεδο κοινωνίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να αποδώσει την απαιτούμενη αναγνώριση στον πολιτισμικά διαφορετικό μαθητή, να αξιολογήσει δίκαια και να σεβαστεί το πολιτισμικό του κεφάλαιο, δίνοντάς του τη σημασία και την αξία που έτσι κι αλλιώς δικαιούται. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμικά διαφορετικών μαθητών, στην πραγματικότητα μεταξύ όλων των μαθητών. Η διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση ως εκπαίδευση ανθρωπιστικής μορφής δίνει δυνατότητες ανάπτυξης νέων τύπων συμπεριφοράς, που σχετίζονται με τις μουσικές αλλά και με τους λαούς του κόσμου από τους οποίους αυτές προέρχονται. Ακριβώς στο πλαίσιο της εφαρμογής μουσικών προγραμμάτων διαπολιτισμικής προοπτικής, ο Οδηγός διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης φιλοδοξεί να καταθέσει μια νέα πρόταση για τα σχολεία μας, διαπνεόμενη από τη φιλοσοφία του ανθρωπισμού που νοιάζεται για τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την πολιτισμική, εθνοτική ή κοινωνική του καταγωγή.

Γιώργος Σακελλαρίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Σακελλαρίδης γεννήθηκε στη Ρόδο. Στην αρχή σπούδασε οικονομικές επιστήμες (ΑΣΟΕΕ). Στη συνέχεια πήρε πτυχίο θεωρητικών από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, και πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής σε δημοτικά σχολεία της Ρόδου (σύμφωνα με το πρόγραμμα των πειραματικών σχολείων). Επίσης κάνει το μάθημα της μουσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο (Παιδαγωγικά Τμήματα). Από το 1982 είναι διευθυντής της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Νικολάου

Γιώργος Νικολάου (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Νικολάου φοίτησε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, απ΄ όπου πήρε το πτυχίο του δασκάλου το 1983. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Λυών Lumiere, Lyon 2, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές (Maitrise, 1986) και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (DEA, 1988). Ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999. Η διατριβή του έχει θέμα το ρόλο των Eλλήνων εκπαιδευτικών στη σχολική ένταξη των παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών. Έχει εργαστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γαλλία, έχει διδάξει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας (1986-87), στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IUT B΄) του Πανεπιστημίου Lyon 1 (1988-89) και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Eκπαίδευσης, έχοντας την ευθύνη του μαθήματος "Διαπολιτισμική εκπαίδευση". Διετέλεσε Πάρεδρος επί θητεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και από το 2001 υπηρετεί ως Λέκτορας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει, επίσης, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει το βιβλίο "Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο" (Eλληνικά Γράμματα, 2000).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
144
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.283 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση