Υιός συμμορίτου. Αναμνήσεις από το βουνό: Ιούλιος 1947-Μάης 1949
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υιός συμμορίτου. Αναμνήσεις από το βουνό: Ιούλιος 1947-Μάης 1949

Κυριάκος Αθανασίου

Παύλος Καρτέρης

Δύο διαφορετικές ανθρώπινες ιστορίες μέσα στα χαλάσματα του Εμφυλίου Πολέμου, χαρακτηριστικές της θυελλώδους περιόδου, αλλά και αντιπροσωπευτικές των συνθηκών της εποχής. Δύο νέοι άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο μίσους "καταδικασμένοι" να πληρώσουν το σκληρό τίμημα αποφάσεων άλλων που οδήγησαν στην αδελφοκτόνο σύρραξη.

Τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, ένα μικρό αγόρι φέρει το "στίγμα" του "υιού συμμορίτου": βιώνει την κοινωνική απόρριψη, τις διώξεις, και αντιμετωπίζεται ως "υπόλογο" για ιδέες και πράξεις του οικογενειακού του περίγυρου. Η βίαιη απώλεια του αντάρτη πατέρα θα το σημαδέψει, η αγόγγυστη προσπάθεια της μητέρας να το προστατεύσει θα το "αναστήσει".

Ένας νεαρός άντρας κατατάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό και πολεμά στο πλευρό ιστορικών στελεχών του. Η προσωπική εμπειρία του στο βουνό θα αποδειχθεί καταλυτική για την οικοδόμηση της στάσης του απέναντι στα γεγονότα, και ο ίδιος αποδέχεται αλλά και κρίνει, επικρίνει και απομυθοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις.
Διαφοροποιητικό στοιχείο των δύο ιστοριών, ο χώρος όπου εκτυλίσσονται. Κοινή παράμετρος τους, ο διαρκής και επίπονος αγώνας για ζωή και αποδοχή.

Παντελής Βούλγαρης

Παντελής Βούλγαρης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το 1960 γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να σπουδάσει κινηματογράφο, ενώ από το 1961 μέχρι το1965 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες της Φίνος Φιλμ. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τον "Κλέφτη", και την επόμενη χρονιά την επίσης μικρού μήκους "Τζίμης ο Τίγρης". Το 1971 γύρισε το ντοκιμαντέρ "Ο χορός των τράγων" και την ίδια χρονιά μοντάρισε στο Παρίσι την αντιδικτατορική ταινία "Ce n΄est qu΄ un debut..." Το 1972 ολοκλήρωσε την ταινία μεγάλου μήκους "Το προξενιό της Άννας", που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι, γύρισε τον "Μεγάλο Ερωτικό", μια ποιητική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου δίσκου. Το 1974 εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Το 1975 σκηνοθέτησε το πρώτο τηλεοπτικό του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Οι ψάλτες", ενώ το 1976 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Χάππυ Νταίη". Την ίδια χρονιά γύρισε για την τηλεόραση το ντοκιμαντέρ "Κάρολος Κουν" και την επόμενη μια σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο "Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας", με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1978 γύρισε επτά ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα". Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας "Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927" και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1980 ολοκληρώθηκε ο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όμως δίχασε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα ο Π. Βούλγαρης να αποσυρθεί προσωρινά από τον κινηματογράφο και ν΄ ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση: πέντε ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη" και τα σίριαλ "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Οι απόμαχοι". Παράλληλα, συνέχισε να σκηνοθετεί για το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε ευκαιριακά και με τη διαφήμιση. Το 1985 επανήλθε στον κινηματογράφο με τα "Πέτρινα χρόνια", που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Το 1987 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο και το 1988 την ταινία "Η φανέλα με το εννιά". Το 1991 παρουσίασε τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου", το 1995 την ταινία "Ακροπόλ" και το 1998 το "Όλα είναι δρόμος". Το 2004, μετά από πολλές περιπέτειες, ολοκλήρωσε το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα των "Νυφών", το οποίο προετοίμαζε από το 1999, και το 2009 την τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του, για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, "Ψυχή βαθιά".

Κυριάκος Αθανασίου (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Αθανασίου γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι της Θήβας, όπου και πέρασε τα πρώτα σχολικά χρόνια. Τελείωσε το Λύκειο Αμαρουσίου και τις βασικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο Πατρών απ΄ όπου πήρε το πτυχίο Βιολογίας. Την περίοδο της χούντας έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τορόντο του Καναδά. Στο διάστημα 1977-80, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Βιολογίας του Κ.Π.Ε. "Δημόκριτος". Από το 1980 έως και το 1986 εργάσθηκε ερευνητής στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στους τομείς της Περιβαλλοντικής Γενετικής και Καρκινογένεσης. Από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή δίδαξε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει Περιβαλλοντική Βιολογία και Αγωγή Υγείας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Καρτέρης

Παύλος Καρτέρης (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Καρτέρης γεννήθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο Ευρυτανίας (Έλοβα), τον Φεβρουάριο του 1928. Στον Εμφύλιο πόλεμο βρέθηκε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, από τον Ιούλιο του 1947 ως το Μάιο του 1949. Υπηρέτησε στο στρατό απ΄ τον Οκτώβριο του 1950 ως τον Ιανουάριο του 1953. Τον Οκτώβριο του 1976 χειροτονήθηκε ιερέας και τοποθετήθηκε στην Πιτσιωτά Φθιώτιδας. Το 1981 μετατέθηκε στο Παλιόκαστρο όπου και συνεχίζει να ιερουργεί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
20x11
Βάρος:
0.117 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση