Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ανθρωπολογία και παρελθόν
(Συμβολές στην κοινωνική ιστορία της νεότερης Ελλάδας)

Offer
[...] Οι πρωτότυπες μελέτες Ελλήνων και ξένων ερευνητών που περιέχονται σ΄ αυτό τον τόμο συμβάλλουν στην ανανέωση της κοινωνικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας από τη σκοπιά μιας πολυσχιδούς ανθρωπολογίας, ανοικτής στα πορίσματα και τη μεθοδολογία της ιστοριογραφίας. Η ανθρωπολογική μελέτη των πολιτισμικών κατασκευών του παρελθόντος προστίθεται έτσι στις κλασικές ιστοριογραφικές ενασχολήσεις με τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα του χθες. [...]

Σημείωση: Εισαγωγή: Ευθύμιος Παπαταξιάρχης.

21χ14 εκ., 396 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ανθρωπολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 301 (Ανθρωπολογία )
Άλλα πρόσωπα: Χρήστος Τζούλης , Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (Επιμελητής) , Θεόδωρος Παραδέλλης (Επιμελητής) , Αμίκα Λυκιαρδοπούλου (Μεταφραστής) , Αλέξης Δέφνερ (Μεταφραστής) , Φωτεινή Τσιμπιρίδου (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-221-052-9
ISBN (10ψήφιο): 960-221-052-4
Βάρος: 0.477 κιλά
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος Κυκλοφορίας: 1993
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.34
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σπούδασε κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και αρχαιολογία στο Middlebury College, και έλαβε το πτυχίο του το 1966. Οι προπτυχιακές σπουδές του περιλάμβαναν ένα πλήρες έτος σπουδών στην Ελλάδα με το πρόγραμμα College Year in Athens, όπου μυήθηκε στην ανθρωπολογία της Ελλάδας από την Anne Fuller. Το 1966 εγγράφηκε στο Brown University και έλαβε πτυχίο Master΄s το 1968 και διδακτορικό στην κοινωνική/πολιτική ανθρωπολογία το 1973. Η διδακτορική του διατριβή βασίστηκε σε επιτόπια έρευνα διάρκειας περίπου δύο ετών σε μια μικρή πόλη της Μάνης στα νότια του Γυθείου. Άρχισε να διδάσκει ανθρωπολογία στο Rhode Island College το 1973 και από το 1981 είναι πρωτοβάθμιος καθηγητής εκεί. Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια Brown και Wesleyan, καθώς και στο πρόγραμμα Senester at Sea του Πανεπιστημίου Pittsburgh. Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα δύο φορές με τη βοήθεια του προγράμματος Fulbright. Το 1997 επέστρεψε στη Μάνη με την οικογένειά του και πέρασε περίπου τέσσερις μήνες εκεί μελετώντας πάλι την κοινότητα όπου ερεύνησε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλιοκρισιών, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Η Ρενέ Χίρσον - Φιλιππάκη δίδαξε ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης. Στο διάστημα 1987-1997 ήταν τακτική καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Λέσβο. Σήμερα διδάσκει στο Κολέγιο St Peter΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα με τιμητικό τίτλο στο πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης, στο Κέντρο Προσφυγικών Σπουδών (Queen Elizabeth House) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κολεγίου St Antony΄s του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ανθρωπολόγος και ομότιμος καθηγητής. Μέχρι την 1.1.2002 ήταν ένας από τους Διευθυντές Έρευνας στο Institute of Migration and Ethnic Studies (IMES). Από το 1964 έως το 1967 εργάστηκε ως συνεργάτης-εμπειρογνώμων της UNESCO στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών στην Αθήνα. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου διεξήγαγε έρευνα στην Αθήνα πάνω στα θέματα της δομής και της κοινωνικοποίησης της οικογένειας. Με βάση αυτή την έρευνα έλαβε το διδακτορικό του το 1970 από το Cornell University των ΗΠΑ. Μέχρι το 1993 εργάστηκε ως ανθρωπολόγος στα πανεπιστήμια της Ουτρέχτης και του Άμστερνταμ. Από το 1975 έως και το 1976 διεξήγαγε έρευνα σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικής ιστορίας στην περιοχή των Σερρών. Από το 1993 έως την συνταξιοδότησή του εργάσθηκε στο IMES (Institute for Migration and Ethnic Studies). Κατά την τελευταία δεκαετία είχε πολλές δημοσιεύσεις σε θέματα μετανάστευσης, ενσωμάτωσης και εθνοτισμού.

Η Σοφία Δασκαλοπούλου είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο Θράκης και Freie Universitaer του Βερολίνου. Ιδρυτικό μέλος και πρώτη πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ανθρωπολόγων, είναι μέλος της διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών (IUAES) και της ΑΑΑ.

Κουρούκλη, Μαρία
Η Μαρία Κουρούκλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Cambridge και διδάκτωρ της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, μέλος του Εργαστηρίου Εθνολογίας και Συγκριτικής Κοινωνιολογίας (Laboratoire d΄ Ethnologie et Sociologie Comparative) στο πανεπιστήμιο Paris C-Nanterre, όπου και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ethnologie Francaise. To πρώτο βιβλίο της, βασισμένο σε επιτόπια έρευνα στην Επίσκεψη της Κέρκυρας, δημοσιεύτηκε στα γαλλικά το 1985. Οι μετέπειτα δημοσιεύσεις της είχαν σχέση με θέματα συγγένειας και οικογένειας, ταυτότητας και εθνικισμού στην Ελλάδα, καθώς και με τη σύγκριση λογοτεχνικής και ανθρωπολογικής γραφής. Η πρόσφατη δουλειά της αφορά αφενός φαινόμενα θρησκευτικού συγκρητισμού στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου ζητήματα μνήμης και ταυτότητας σε σχέση με τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Ψυχογιός, Δημήτρης Κ., 1948-
Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός γεννήθηκε το 1948 στα Λεχαινά Ηλείας. Γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, θυμάται λίγη από την αριθμητική που έμαθε όταν σπούδαζε Φυσική και αρκετή από την ιστορία και εθνολογία της Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε στο διδακτορικό του. Υπήρξε ερευνητής στο ΕΚΚΕ, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μαθήματα για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τη γραφή, μέλος του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε κατά καιρούς με την πολιτική, εργαζόταν πάντα σε εφημερίδες και περιοδικά ("Ελευθεροτυπία", "Αυγή", "Αντιθέσεις", "Αντί", "Δίφωνο"), για να καταλήξει το 1990 στο "Βήμα", στο οποίο συνεχίζει να γράφει κάθε Κυριακή με το ψευδώνυμο Διόδωρος Κυψελιώτης. Παντρεμένος, πατέρας πολλών παιδιών. Το μυθιστόρημα "Χιονίζει ήσυχα στις Αγριόλευκες" (Γαβριηλίδης, 2011) είναι το πρώτο που εξέδωσε.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.