Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παιδιά μεταναστών σε Ελλάδα και Κύπρο
(Υποκειμενικότητα και υποκειμενοποίηση ως αποτέλεσμα διαμεσολαβητικών διαδικασιών σε συνθήκες μετανάστευσης)
Συγγραφέας:   Δέσπω Κυπριανού


Παιδιά μεταναστών σε Ελλάδα και Κύπρο
Το ζήτημα που εξετάζεται στο βιβλίο, είναι η αποπροσωποποίηση των παιδιών μεταναστών και η μη αναγνώριση τους ως ατόμων με ξεχωριστές υποκειμενικότητες και βιογραφίες.

Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν περιγράφονται ως κοινωνίες απλής ύπαρξης (social) αλλά ως κοινωνίες συνύπαρξης (societal), τα άτομα με μεταναστευτική εμπειρία δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άτομα που φέρουν ένα ήδη διαμορφωμένο, παγιωμένο και στατικό "πολιτισμό" και να σχεδιάζονται για την εκπαίδευση τους "διαπολιτισμικά" προγράμματα "φολκλορικού τύπου", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές τους ανάγκες μάθησης.

Η διαμόρφωση της υποκειμενικότητας των ατόμων άλλωστε αποτελεί μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και αναδιαμορφούμενη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από τις εκάστοτε διαμεσολαβήσεις των πλαισίων στα οποία τοποθετείται και κινείται το άτομο.

Συνεπώς, επιχειρείται η αναζήτηση και ο εντοπισμός των υποκειμενικών νοηματοδοτήσεων όσον αφορά στην καταγωγή, στον εθνικό προσδιορισμό, στην προσωπικότητα και στον αυτοπροσδιορισμό των παιδιών αυτών.

Η διερεύνηση των συνιστωσών που διαμορφώνουν τις υποκειμενικότητες παιδιών με μεταναστευτική εμπειρία διενεργείται σε δύο χώρες υποδοχής μεταναστών, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπρόσθετα, υπάρχει σύγκριση των αποτελεσμάτων στις δύο χώρες.


Σημείωση: Πρόλογος: Παντελής Γεωργογιάννης.

24χ17 εκ., 637 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 370.495 (Εκπαίδευση - Ελλάς), 370.564 5 (Εκπαίδευση - Κύπρος), 370.193 41 (Διαπολιτισμική εκπαίδευση)
ISBN: 978-960-458-281-5
ISBN (10ψήφιο): 960-458-281-Χ
Βάρος: 1.129 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2011
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.92
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Δέσπω Κυπριανού γεννήθηκε στην Κύπρο. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις επιστήμες της αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο Πατρών με χορήγηση υποτροφίας, μετά από διαγωνισμό, στον Τομέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης από το Ι.Κ.Υ. Ελλάδος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.