Αρχαιο-υλικά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αρχαιο-υλικά

(αρχαιολογικές, αρχαιομετρικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις)

Συλλογικό έργο

Σουλτάνα - Μαρία Βαλαμώτη

Εύη Βαρδαλά - Θεοδώρου

74.55€ -33% 49.95€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600224955

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2011

  • Εκδότης

    παπαζήσης

Το βιβλίο με τα `αρχαιο-υλικά` που έχετε στα χέρια σας αποτελεί μια έξοχη ευκαιρία για παράθεση, αξιολόγηση και αναστοχασμό πάνω στην ουσία της αρχαιολογικής επιστήμης, που την αποτελούν τα κάθε είδους υλικά κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία, πρώτες ύλες, προϊόντα ανταλλαγής, καλλιτεχνικά δημιουργήματα συνιστούν το περιεχόμενο κάθε επίπονης ανασκαφικής αναζήτησης, προσδοκίας και εργαστηριακής ανάλυσης αλλά και οριοθετούν ταυτόχρονα μέσα από την ερμηνεία τους την ιστορική και πολιτισμική αφήγηση του παρελθόντος. Οι συγγραφείς του βιβλίου σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας επιχειρούν να περιγράψουν τις φυσικές ιδιότητες των αρχαιολογικών υλικών που μέσα από τη διαδικασία της προμήθειας, κατασκευής, χρήσης και ιδιοποίησης τους μετατρέπονται σε κοινωνικά αγαθά μεταφέροντας μέχρι σήμερα ίχνη από ιστορικές δομές και διαδικασίες, σχέσεις κάθε είδους και κλίμακας, ατομικές παρουσίες και συλλογικές συμπεριφορές παλαιότερων εποχών. Η κάθετη και οριζόντια διασπορά των διαφορετικών `υλικών` που συνθέτουν την αρχαιολογική επίχωση, αναδεικνύουν ένα συναρπαστικό αρχαιολογικό παλίμψηστο, τόσο ενδεικτικό όσο και αόριστο αλλά πάντα σπαρακτικό της καθημερινότητας του παρελθόντος, όπου ο συμπιεσμένος ημερολογιακός και ιστορικός χρόνος χρησιμοποιεί τα υλικά αντικείμενα για να `διασωθεί` αλλά και να μεταφέρει το κοινωνικό αποτύπωμα των φορέων του. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σουλτάνα - Μαρία Βαλαμώτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Βαρδαλά - Θεοδώρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Βαρουφάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λία Καρίμαλη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κυλίκογλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μυρτώ Γεωργακοπούλου (Συγγραφέας)

Η Μυρτώ Γεωργακοπούλου, χημικός/αρχαιομέτρης, διδάκτωρ του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, κατέχει τη θέση του Archaeological Chemistry Fellow στο Εργαστήριο Fitch της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κατανόηση της τεχνολογίας και οργάνωσης της παραγωγής των μετάλλων στην αρχαιότητα, καθώς και της κατασκευής, χρήσης και διακίνησης των μεταλλικών αντικειμένων. Παράλληλα ασχολείται με την ανάπτυξη πρωτοκόλλων χημικής ανάλυσης ανόργανων αρχαιολογικών υλικών. Σε συνεργασία με τον Γ. Παπαδάτο δίδαξε το μεταπτυχιακό σεμινάριο "Η μεταλλουργία στο Πρώιμο Αιγαίο: αρχαιολογικές και αρχαιομετρικές προσεγγίσεις" στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Από το 2006 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας στη θέση του Γραμματέα. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το ΙΚΥ, το Arts and Humanities Research Board και το Ινστιτούτο Αρχαιομεταλλουργικών Σπουδών. Έχει δημοσιεύσει 14 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael D. Glascock (Συγγραφέας)

O Michael D. Glascock υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1975 στο Iowa State University. Είναι Καθηγητής -Ερευνητής και Επικεφαλής της Ομάδας του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του University of Missouri Research Reactor (ΜURR). Έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία στις αναλύσεις με νετρονική ενεργοποίηση (NΑΑ), στη φασματοσκοπία-γάμα και στην εφαρμογή αυτών στην αρχαιολογία, γεωχημεία και στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Η πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη των πηγών του οψιανού και των εργαλείων του από όλο τον κόσμο. Η ερευνητική του ομάδα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα αρχαιολογικής και γεωλογικής έρευνας με χρήση των τεχνικών ΝΑΑ, ΧRF, ΙCP-Μ καθώς και άλλες. Έχει συν-δημοσιεύσει περισσότερα από 300 άρθρα Το 2009 του απενεμήθηκε το Βραβείο Frycell για Διεξαγωγή Διεπιστημονικής Έρευνας από την Society for American Archaeology.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Ζαχαριάς (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ζαχαριάς έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Ε.Μ.Π. του οποίου Ιδρύματος τυγχάνει πτυχιούχος (Σχολή Χημικών Μηχανικών). Είναι Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Παν/μίου Πελοποννήσου. Έχει εργασθεί στο Παν/μιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και έχει λάβει υποτροφίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Ι.Κ.Υ. και την Ε.Ε. Ειδικεύεται στις απόλυτες χρονολογήσεις ανόργανων αρχαιολογικών υλικών, στις αναλύσεις και τον χαρακτηρισμό υαλωδών υλικών, στη μικροδοσιμετρία, στις μελέτες ανασύνθεσης του πα-λαιοπερβάλλοντος και στην εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην αρχαιολογία. Είναι συνσυγγραφέας 115 άρθρων, κεφαλαίων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων και μιας μονογραφίας, κριτής διεθνών περιοδικών και αξιολογητής εθνικών και κοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε., του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και πολιτιστικών συλλόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Julian Henderson (Συγγραφέας)

O Julian Henderson είναι Καθηγητής Αρχαιολογικών Επιστημών στο Nottingham University και κατέχει την έδρα του Τμήματος της Αρχαιολογίας. Επίσης είναι Διευθυντής των οικείων υποδομών μικρο-αναλυτικής έρευνας, Διευθυντής του Ιnstitute of Middle Eastern Studies και επισκέπτης Καθηγητής στο Melbourne University. Στο παρελθόν δίδαξε στο University of Sheffield (1991-1995) και πραγματοποίησε μετα-διδακτορική έρευνα στο Smithsonian Institution, (1984-1985) και στο Oxford University (1985-1991). Επίσης είχε εκλεγεί ως υπότροφος του St Cross College, Oxford University (1989-1991) και κατείχε θέσεις επισκέπτη καθηγητή. Έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία και περισσότερα από 200 άρθρα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση αρχαιολογίας, θετικών επιστημών και αρχαίων υλικών, ειδικά του γυαλιού. Η πιο πρόσφατη ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χρήση πρωτοπόρων τεχνικών, όπως την ΤΙΜS και ΤΟF-SIMS, στην έρευνα του εντοπισμού της πρωτογενούς παραγωγής, προέλευσης και διακίνησης του γυαλιού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Καρκάνας (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Καρκάνας, είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και έλαβε διδακτορικό τίτλο το 1994. Έκτοτε εργάζεται στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και από το 2004 διδάσκει το μάθημα της γεωαρχαιολογίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται σε θέματα γεωαρχαιολογίας με έμφαση στη μικρομορφολογία αρχαιολογικών ιζημάτων και εδαφών, στις συνθήκες σχηματισμού αρχαιολογικών αποθέσεων, στις χημικές μετα-αποθετικές διαδικασίες, στην αποκατάσταση παλαιοπεριβαλλόντων του Τεταρτογενούς και στην προέλευση αρχαιολογικών πρώτων υλών. Έχει εκπονήσει γεωαρχαιολογικές μελέτες σε πλήθος ανασκαφών όλων των πολιτισμικών περιόδων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κίνα, Ν. Αφρική, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία, Κύπρο). Είναι στη συντακτική επιτροπή του διεθνούς περιοδικού "Geoarchaeology" (εκδ. οίκος Wiley-Blackwell) και έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο και πάνω από 70 εργασίες σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και στα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το ερευνητικό του πεδίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Θεοδώρου (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Θεοδώρου, διδάκτωρ Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι Καθηγητής Παλαιοντολογίας -Στρωματογραφίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό έργο του εστιάζεται στην μελέτη των απολιθωμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας ενώ το εκπαιδευτικό του έργο συνεχίζεται έξω από τις αίθουσες, στο πεδίο όπου έχει οργανώσει πληθώρα πολυετών ανασκαφών με τη συμμετοχή φοιτητών (Τήλο, Πικέρμι, Κερασιά, Κύπρο, Βραώνα κλπ). Διδάσκει: Παλαιοντολογία, Στρωματογραφία, Προσδιορισμό Απολιθωμάτων, Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών, Γεωλογικά Μνημεία. Έχει οργανώσει εκθέσεις και Μουσεία (Αχίλλειο, Πόρος, Κερασιά Ευβοίας, Ρέθυμνο, Σπίτι της Κύπρου και Πικέρμι) με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και ιδιαιτέρως των απολιθωμάτων σπονδυλοζώων. Διετέλεσε κατ΄ επανάληψη μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της ΕΣΕ. Γενικός Γραμματέας της Σπηλαι-ολογικής Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2 φορές) και είναι Τακτικό Μέλος της European Academy of Sciences & Arts, ενώ έχει τιμηθεί πολλές φορές για το έργο του. Έχει, μόνος ή σε συνεργασία, περισσότερες από 130 ανακοινώσεις - δημοσιεύσεις σε 15 χώρες, ένα Γλωσσάριο Γεωλογικών Εννοιών και μια Τρίτομη Παλαιοντολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Κακουλλή (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Κακουλλή, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής του UCLA και στο UCLA/Getty Conservation Program. Διεξάγει διεπιστημονική έρευνα στη θεματική των αρχαιολογικών επιστημών με εστίαση στη μελέτη των πολιτισμικών υλικών, από την μακρό- έως την νανο-κλίμακα, με χρήση μη καταστροφικών τεχνικών και φορητών φασματοσκοπικών διατάξεων. Είναι Διευθύντρια της Ομάδας Αρχαιοϋλικών στο UCLA και συν-διευθύντρια του Tarapaca Valley Archaeological Project στη Βόρεια Χιλή και στο πρόγραμμα ByzanTiuM στην Κύπρο. Η παρούσα ερευνητική της δραστηριότητα αναφέρεται στη μελέτη και τον προσδιορισμό αρχαίων ανθρώπινων καταλοίπων, τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, τη διακίνηση υλικών και μεταφορά τεχνολογίας στα υλικά ζωγραφικής της Ελληνο-Ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης στην τεχνολογία των βυζαντινών τοιχογραφιών και έργων τέχνης στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των Κομνηνών και της Λατινοκρατίας. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε πολλές ηπείρους και έχει εκτεταμένα δημοσιεύσει για τα υλικά και την τεχνολογία των αρχαίων μέσων ζωγραφικής. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων και κριτής διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Καραμπατσώλη (Συγγραφέας)

Η Άννα Καραμπατσώλη, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris X - Nanterre (τμήμα Εθνολογίας, Συγκριτικής Κοινωνιολογίας και Προϊστορίας) και υπότροφος του Υπουργείου Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας. Εργάστηκε με σύμβαση έρευνας (allocation de recherche) για τέσσερα έτη στην ομάδα UMR 7055 "Προϊστορία και Τεχνολογία" του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Γαλλίας (CΝRS). Ως εξωτερική συνεργάτης στη συνέχεια συμμετείχε στην έρευνα της ομάδας πάνω σε θέματα όπως, η Προϊστορία της Μεσογείου, Εθνοαρχαιολογία, Πειραματική Αρχαιολογία, Μεθοδολογία έρευνας, Τεχνίτες και τεχνογνωσία κεραμικής και λιθοτεχνίας κ.ά. Συμμετείχε ως βασικός συνεργάτης στο αρχαιομετρικό πρόγραμμα OBSIANUS. Έχει πάρει μέρος σε προϊστορικές ανασκαφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ως υπεύθυνη μελέτης και δημοσίευσης αρχαιολογικών συνόλων οψιανού και πυριτόλιθου έχει συνεργαστεί με ξένες αρχαιολογικές σχολές και την αρχαιολογική υπηρεσία. Εργάζεται ενεργά στη Μέση Εκπαίδευση ως υπεύθυνη Βιβλιοθήκης (έργο ΙΑΛΥΣΟΣ), ενώ παράλληλα συνεχίζει το επιστημονικό της έργο συμμετέχοντας σε δημοσιεύσεις αρχαιολογικών θέσεων και γράφοντας άρθρα πάνω στην παραγωγή και την τεχνική εξειδίκευση της λαξεμένης λιθοτεχνίας της Εποχής του Χαλκού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Λυριτζής

Γιάννης Λυριτζής (Επιμέλεια)

Ο Ιωάννης Λυριτζής είναι Καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, ιδρυτής και διευθυντής της Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας στη Ρόδο και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στη Ντιζόν. Έχει συγγράψει επτά βιβλία, πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και είναι ιδρυτής και διευθυντής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού Mediterranean Archaeology and Archaeometry. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Ακαδημίας Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Μεταδιδακτορική έρευνα περάτωσε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου, ΜακΜάστερ Καναδά και Οξφόρδης. Στις πρωτότυπες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δύο μεθόδων χρονολόγησης αρχαιολογικών υλικών, με φωταύγεια σε μεγαλιθικά κτίρια και με πυρηνική ανάλυση στην ενυδάτωση οψιανών εργαλείων. Το έργο του αναφέρεται στα διεθνή citation indices και τα τωρινά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πυρηνική χρονολόγηση διαφόρων αρχαιολογικών υλικών, την αρχαιοαστρονομία, τη γεωφυσική και στις φυσικές μεθόδους ανάλυσης αρχαιολογικών υλικών.

Νικόλαος Ζαχαριάς (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Ζαχαριάς έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Ε.Μ.Π. του οποίου Ιδρύματος τυγχάνει πτυχιούχος (Σχολή Χημικών Μηχανικών). Είναι Επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Παν/μίου Πελοποννήσου. Έχει εργασθεί στο Παν/μιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος και έχει λάβει υποτροφίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Ι.Κ.Υ. και την Ε.Ε. Ειδικεύεται στις απόλυτες χρονολογήσεις ανόργανων αρχαιολογικών υλικών, στις αναλύσεις και τον χαρακτηρισμό υαλωδών υλικών, στη μικροδοσιμετρία, στις μελέτες ανασύνθεσης του πα-λαιοπερβάλλοντος και στην εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην αρχαιολογία. Είναι συνσυγγραφέας 115 άρθρων, κεφαλαίων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων και μιας μονογραφίας, κριτής διεθνών περιοδικών και αξιολογητής εθνικών και κοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι μέλος του Τ.Ε.Ε., του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και πολιτιστικών συλλόγων.

Κυριάκος Λαμπρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Κυριάκος Λαμπρόπουλος, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και διδάκτωρ τεχνικής των κεραμικών και των υλικών του Παν/μιου Rutgers, Η.Π.Α., εργάζεται στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στο διεπιστημονικό πεδίο της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με έμφαση στις μη-καταστρεπτικές τεχνικές χαρακτηρισμού και αποτίμησης της φθοράς και των ιδιοτήτων των υλικών. Συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία στο Δ.Π.Μ.Σ. Ε. Μ. Π. "Προστασία Μνημείων - Β΄ Κατεύθυνση: Υλικά & Επεμβάσεις Συντήρησης". Είναι μέλος του ελληνικού τμήματος ΙCOMOS, της American Ceramic Society, της Ελληνικής Εταιρείας Μη Καταστροφικών Ελέγχων, και της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τ.Ε.Ε.. Έχει δημοσιεύσει: 1 κεφάλαιο σε βιβλίο, 13 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και διεθνείς περιοδικές εκδόσεις και 2 άρθρα σε ελληνικές περιοδικές εκδόσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος σχετικών συνεδρίων και ημερίδων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
723
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.382 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση